Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

κάλεσμα του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργάνωση του αγώνα σε κάθε νοσοκομείο
Δράση για την οργάνωση της πάλης και σε λαϊκές γειτονιές αναλαμβάνουν συνδικάτα
Η οργάνωση του αγώνα σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση της πάλης με κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία, η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και η ένταση των προσπαθειών για την ανάπτυξη κοινών αγώνων των υγειονομικών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης. Οπως σημειώθηκε, εξαιτίας των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων και των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ένας στους δύο ασθενείς που μέχρι τώρα μπορούσαν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία δε θα έχει πια πρόσβαση έστω και σε αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Υπάρχει χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας με εντατικοποίηση της δουλειάς, την απλήρωτη εργασία σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Καταγγέλθηκε ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών με προεξάρχουσα την ΠΑΣΚΕ, που πρωτοστατεί στην εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων και στον περιορισμό του περιεχομένου της πάλης κυρίως στην καταβολή των δεδουλευμένων.
Στις λαϊκές γειτονιές
Η ανάγκη να οργανωθούν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του λαού, αλλά και της οργάνωσης της πάλης με στόχο τα προβλήματα της Yγείας - Πρόνοιας να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης κάθε σωματείου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε τόπου δουλειάς, αναδείχτηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας - Χαϊδαρίου με τη συμμετοχή μαζικών φορέων.
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν τα αντιλαϊκά σχέδια στα νοσοκομεία της γύρω περιοχής: «Λοιμωδών», «Δρομοκαΐτειο», «Δαφνί», «Αττικόν» και «Χρονίων Παθήσεων».
Οπως τόνισε εισηγητικά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», στόχος των δρομολογούμενων εξελίξεων είναι η σταδιακή αποστασιοποίηση του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της Υγείας και η μεταφορά του κόστους αυτού στους ασθενείς. Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, περιορίζεται να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο μόνο επίπεδο παροχών προνοιακού χαρακτήρα που θα δίνεται μέσα από ένα πλέγμα φορέων, του δήμου, ιδιωτών, ΜΚΟ κ.ά. Αυτός ο στόχος, όπως σημείωσε, απορρέει από την αντίληψη ότι η υγεία είναι κόστος για το κράτος και ατομική ευθύνη του ασθενή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από αυτήν τη γνώμη απορρέει η άποψη ότι το νοσοκομείο είναι επιχείρηση και σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο γίνονται οι συγχωνεύσεις.
Οι μαζικοί φορείς των τριών περιοχών, με κοινό ψήφισμά τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξορμήσεις σε γειτονιές, λαϊκές, χώρους δουλειάς, με κεντρική πρωτοβουλία την πικετοφορία που θα γίνει στις 7 Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: