Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)» και ο «Καθορισμός αμοιβών των με σύμβαση θεραπευτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ».
Πρόκειται για δυο υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β' 2456/2011) με τις οποίες
σφαγιάζονται οι - ήδη υποβαθμισμένες - παροχές που είχαν μέχρι τώρα οι
ασθενείς ασφαλισμένοι, εξευτελίζεται το επίπεδο αμοιβών των
συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και πριμοδοτείται προκλητικά ο
επιχειρηματικός τομέας στην Υγεία.
Οι αποφάσεις της
κυβέρνησης για τον ΕΚΠΥ και τις αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών
θεσμοθετήθηκαν με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας,
Υγείας και Οικονομικών. Ανάμεσα στις προβλέψεις των υπουργικών αποφάσεων
είναι η εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας για την παροχή
υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, με
παραπομπή στο νόμο 2071 (άρθρο 11) του 1992!Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις δυο υπουργικές αποφάσεις είναι και τα εξής:
- Εξισώνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας (επιχειρηματικός και κοινωφελής) και η παροχή των υπηρεσιών γίνεται με συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους υγείας στη βάση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Τα ΚΕΝ που ήδη ισχύουν στις χρεώσεις των νοσοκομείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι προσαυξημένα κατά 29,4% σε σχέση με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια του 1998. Η πρόκληση βρίσκεται στο ότι σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική, τότε το ΚΕΝ προσαυξάνεται κατά 20%. Επιπλέον, κοστολογούνται επιπλέον μια σειρά φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές.
- Επιβάλλεται γενικώς συμμετοχή 15% στις μικροβιολογικές εξετάσεις, σε περίπτωση που γίνονται εκτός υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Ομως αυτό θα επιβαρύνει εκείνους τους ασφαλισμένους, όπως του ΟΠΑΔ, όπου οι άμεσα ασφαλισμένοι είχαν μηδενική συμμετοχή μέχρι τώρα. Επίσης επιβάλλεται συμμετοχή 10% σε διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων.
- Επιβάλλεται συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων στην πρόσθετη περίθαλψη, σε αναλώσιμο υλικό σε διάφορα θεραπευτικά μέσα. Στην απόφαση γίνονται διάφορες εξαιρέσεις.
- Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται συμμετοχή 10% για συσκευές αποσιδήρωσης, ενώ υπάρχει κατάλογος για τα παπούτσια των διαβητικών από 38 - 330 ευρώ.
- Στις μετακινήσεις των νεφροπαθών και των υπό μετάγγιση ατόμων μέχρι τώρα οι καλύψεις ήταν από 115 - 650 ευρώ. Τώρα, με το νέο κανονισμό, οι μετακινήσεις διαμορφώνονται σε 230 ευρώ για Αθήνα, 220 για Θεσσαλονίκη και 140 για Πάτρα. Πάντως σε κάθε περίπτωση για μετακίνηση εκτός έδρας το ποσό δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, προκύπτει μια μείωση τουλάχιστον 250 ευρώ το μήνα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις περικοπές στα επιδόματα, με βάση τον νέο κανονισμό, οδηγεί στην κυριολεξία στο θάνατο τους χρόνιους πάσχοντες.
- Η εφαρμογή αυτού του κανονισμού - σε συνδυασμό με την καθιέρωση των ΚΕΝ - θα οδηγήσει στην κατάργηση των επιδομάτων τοκετού που μέχρι τώρα ήταν 1.765 ευρώ ανά τοκετό. Με το νέο κανονισμό προβλέπεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 για τρίδυμη κύηση και υπό την προϋπόθεση ότι «τα παραπάνω εφαρμόζονται σε περίπτωση τοκετού σε μονάδα που εφαρμόζεται το ΚΕΝ». Τώρα που έχει ανασταλεί η πληρωμή στα δημόσια μαιευτήρια, με βάση το ΚΕΝ αυτό θα ισχύσει για τα ιδιωτικά μαιευτήρια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ακόμα πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα.
Μένουν οι μισοί γιατροί
Οι
αμοιβές που προβλέπονται για τους συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες
γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, οδηγούν στην υπόταξή τους στα μεγάλα
επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς η «μίσθωση έργου» που προβλέπει ο
κανονισμός είναι εξευτελεστική.Μέχρι τώρα, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας προσφέρονται από τους 6.000 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ (11.300), του ΟΑΕΕ (4.100) και των 10.000 αμειβομένων κατά πράξη γιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ. Με βάση τον κανονισμό του ΕΟΠΠΥ θα συμβληθούν μόλις 15.000 γιατροί. Δηλαδή, τους ασφαλισμένους των τεσσάρων ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς. Οι οποίοι γιατροί θα αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά. Για παράδειγμα, οι παθολόγοι που θα έχουν υπό την ευθύνη τους μέχρι 1.200 ασφαλισμένους θα παίρνουν 1.000 ευρώ το μήνα και μάλιστα μεικτά. Από κει και πέρα αρχίζει μια κλιμάκωση ανά κατηγορία γιατρών, που φτάνει μέχρι 2.800 ευρώ το μήνα σε περίπτωση που κάποιος αγγειοχειρουργός αντιμετωπίσει 600 επισκέψεις το μήνα!
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου