Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Νέα σχήματα συμπράξεων με επιχειρηματίες
Διαπίστωσε ότι είναι κενό 2,2% των οργανικών θέσεων, με βάση τους Οργανισμούς της δεκαετίας του 1980..!
Το μύθο του «αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα Υγείας» χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει σε μια ιδιότυπη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων με έναν υπερδιοικητή, που θα ενοποιήσει λειτουργίες και προμήθειες. Το σχέδιο αυτό επαναδιατύπωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη σύσκεψη με τους διοικητές των ιδρυμάτων απαριθμώντας και τα νοσοκομεία που θα συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα. Τα νοσοκομεία θα είναι: «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Ερυθρός Σταυρός», «Παπαγεωργίου», «Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού», «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», «Ερρίκος Ντυνάν» και δύο ακόμα ιδιωτικές κλινικές που δεν κατονόμασε ο υπουργός.
Ωστόσο, όμως, ο μύθος του αποτελεσματικού όσον αφορά το κόστος έχει καταρριφθεί από επιστημονικές μελέτες, που έχουν αποδείξει ότι το κόστος του ιδιωτικού τομέα είναι διπλάσιο και τριπλάσιο από του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες κατηγορίες θεραπειών, όπως οι αγγειοπλαστικές, καρδιοχειρουργικές και βαριατρικές επεμβάσεις, καθώς οι τοποθετήσεις βηματοδοτών κλπ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο ιδιωτικός τομέας αυξάνει το κόστος λόγω χρήσης περισσότερων υγειονομικών υλικών... Με το νέο σχήμα η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των ασφαλισμένων, των απόρων και των ανέργων. Αποκαλυπτικά γι' αυτό είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια σύσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος αναφέροντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στα δημόσια νοσοκομεία 900 εκατ. ευρώ. «Εγκειται σε σας να τα εισπράξετε» είπε στους διοικητές...
Ακόμα ο Ν. Πολύζος ανέφερε ότι από τις καταγραφές που έχουν γίνει προκύπτει ότι υπάρχουν 2.000 κενές οργανικές θέσεις (ή 2,2%) με βάση τους Οργανισμούς της δεκαετίας του 1980! Δηλαδή οι οργανικές θέσεις είναι 90.000 και υπηρετούν 88.000 άτομα... Σήμερα, όμως, είναι απόλυτα φανερό πως οι ανάγκες των νοσοκομείων, μετά την ανάπτυξή τους, είναι πολλαπλάσιες σε προσωπικό. Με άλλα λόγια, ακόμα και η διαπίστωση ότι λείπουν τουλάχιστον 25.000 άτομα από τα δημόσια νοσοκομεία, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές σημερινές ανάγκες για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Απέτρεψαν μείωση κατά 65% των κλινών
Στην απόσυρση του νέου οργανισμού που συρρικνώνει το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» κατά 65%, υποχρεώθηκε χτες η κυβέρνηση μετά από δυναμική παράσταση των εργαζομένων στη διάρκεια της σύσκεψης διοικητών των νοσοκομείων που είχε συγκαλέσει το υπουργείο Υγείας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Οι εργαζόμενοι έφτασαν με πούλμαν στα γραφεία του ΕΚΕΠΥ που γινόταν η σύσκεψη των διοικητών. Η συζήτηση για το νέο Οργανισμό θα γινόταν στη συνεδρίαση του Κεντρου Συμβουλίου Υπηρεσιών Υγείας (ΚΕΣΥΠΕ), που θα ακολουθούσε τη σύσκεψη των διοικητών.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο και τη Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χριστίνα Παπανικολάου. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι ο νέος Οργανισμός δε θα συζητηθεί και ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σε προσεχή συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων στη βάση των προτάσεων που κατέθεσε στο ΚΕΣΥΠΕ.
Το σωματείο των εργαζομένων ζητά τη διατήρηση των 133 κλινών καθώς και τω 22 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και όχι τη συρρίκνωσή τους κατά 65% που προβλέπει ο νέος Οργανισμός. Επίσης, ζητά την επέκταση των εφημεριών του νοσοκομείου μέχρι τις 8 μμ με την προϋπόθεση ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων και θα ενισχυθούν οι ειδικότητες με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας. «Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης και υποβάθμισης του νοσοκομείου», αναφέρει το υπόμνημα του Σωματείου.
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ - ΛΑΡΙΣΑ
Μειώσεις αποδοχών και ατομικές συμβάσεις
Διαμαρτυρία από το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές
Μείωση του ωρομισθίου κατά 33% επέβαλε ο «Ομιλος Ιασώ» στους εργαζόμενους που δουλεύουν στην καθαριότητα της πολυκλινικής του στη Λάρισα, αναγκάζοντάς τους, με την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και προβλέπει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μεθοδεύει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο υπόλοιπο προσωπικό της πολυκλινικής για τη μείωση των μισθών κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο όμιλος «ΙΑΣΩ», παρουσιάζει κέρδη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Λάρισας, εκπρόσωποι του οποίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας να ακυρώσει τις όποιες συμβάσεις για μειώσεις των αποδοχών που έχουν υπογραφεί.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όλοι οι εργοδότες και οι διοικήσεις εφαρμόζουν διαχρονικά την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ. Δηλαδή, την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία, ενισχύει την επιχειρηματική δράση και αφαιρεί δικαιώματα προς όφελος των επιχειρηματιών».
Και σημειώνει: «Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι. Προώθησαν και στήριξαν τη νόμιμη καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα λένε ότι φταίνε τα Ταμεία που δεν πληρώνουν. Στηρίζουν τους νόμους της αγοράς, την "ανταγωνιστικότητα", την "επιχειρηματικότητα". Ειδικά σήμερα, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων για τα μερίδια της "υγειονομικής" αγοράς, η πολιτική αυτή γίνεται ακόμη πιο επιθετική. Θέλουν να γίνουμε συνολικά πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, προς όφελος των επιχειρηματιών, είτε αυτοί είναι "φιλάνθρωποι" είτε όχι.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους, την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Να συγκρουστούμε με τα μονοπώλια. Να μη στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τα συμφέροντα κανενός εργοδότη ή ομίλου, πιστεύοντας ότι θα σωθούν γιατί οι εργοδότες είναι αδυσώπητοι και ως αντάλλαγμα θα ζητούν υποταγή και θυσίες. Θα εφαρμόσουν όλα τα βάρβαρα μέτρα». Καταλήγοντας τονίζει: «Καλούμε τους εργαζομένους να μη δεχτούν καμία αλλαγή στη σύμβασή τους, και να διεκδικήσουν αξιοπρεπές μεροκάματο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: