Προώθηση
της σύνθλιψης των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας - και κυρίως του ΙΚΑ -
αποτελεί η σύμβαση που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου
Υγείας Νίκος Πολύζος και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμος Βουδούρης στη διάρκεια σύσκεψης, υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων.
Η
σύμβαση - που θα αποτελέσει και τον πιλότο για όλα τα ΚΥ και τις
υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ - περιλαμβάνει 50 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα
όμορα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, που μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ
(1.1.2012) θα αρχίσουν να συρρικνώνονται και θα καταργηθούν.Ο κατάλογος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας του ΙΚΑ σε 11 ΚΥ στην Αττική, 8 στη Θεσσαλονίκη, 4 στο Ηράκλειο, 2 στην Καβάλα και 2 στον Εβρο. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γ. Βουδούρης, είπε ότι επιχειρείται «συνένωση των επιστημονικών, οικονομικών και κτιριολογικών δυνάμεων», με «διακριτή οργανωτική αυτοτέλεια», καθώς θα υπάρχουν γιατροί και εργαζόμενοι με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Με άλλα λόγια διαφαίνεται καθαρά η κατάργηση υγειονομικών δομών και η παροχή υπηρεσιών σε περισσότερους αρρώστους - καθώς θα προστεθούν ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ - απ' το ίδιο - ήδη ελλιπές - προσωπικό των ΚΥ και των μονάδων του ΙΚΑ.
Κι ενώ συνθλίβονται οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ το υπουργείο Υγείας ανάρτησε στη «Διαύγεια» εγκύκλιο με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου Ν. 3919/2011(ΦΕΚ Α'32) με τον οποίο αίρονται και τα ελάχιστα εμπόδια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΠΦΥ - αλλά και στην απελευθέρωση άλλων επαγγελμάτων Υγείας, όπως οι οπτικοί και οι φυσικοθεραπευτές.
Υπερεντατικοποίηση μέσω συγχωνεύσεων
Στη
γραμμή της κάλυψης των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού για παροχή
δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, με μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού
επέμενε και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του προς τους διοικητές. Οι
διοικητικές συγχωνεύσεις των νοσοκομείων πρέπει να συνοδευτούν από την
«κοινή διαχείριση προσωπικού», είπε ο υπουργός. Προσπαθώντας να
υποβαθμίσει την απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου Μ.
Κόκκινου να σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία απ' την 1.1.2012, λόγω
έλλειψης προσωπικού, ο Α. Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο Διοικητής κάνει
συνδικαλισμό απ' τις οθόνες των τηλεοράσεων.Ο υπουργός Υγείας επέμενε ότι και το 2012 θα εφαρμοστούν με την ίδια ένταση οι περικοπές στις παροχές. Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία έκαναν περικοπές 1,65 δισ. ευρώ το 2010 και 2011, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν απ' την τσέπη τους μόνο για τα εκτός λίστας φάρμακα από 120-170 εκ. ευρώ για κάθε χρονιά. Επίσης, οι νοσοκομειακές δαπάνες (δηλαδή φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.) είχε μια μείωση 12% το ενδεκάμηνο την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2011, σε σχέση με το 2010. Στα πλαίσια της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χτες τη μείωση του κέρδους του φαρμακοποιών σε 15% από 24%.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου