Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


«Σκοινί - κορδόνι» τα χαράτσια για το λαό

Μια νέα αλυσίδα χαρατσιών στην ώρα της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ξεκίνησε από χτες και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με πληρωμές για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις που είναι μάλιστα αμφίβολο αν οι άρρωστοι θα εισπράξουν το αντίτιμο - ή μέρος αυτού - όπως συνέβαινε μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).Από χτες, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ζητούν την πληρωμή των φαρμάκων απευθείας απ' τους ασφαλισμένους, επειδή ο ΕΟΠΠΥ τους χρωστά 135 εκ. ευρώ, ως παλιές οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, των οποίων οι κλάδοι Υγείας - μαζί με τους αντίστοιχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ - έχουν ενταχθεί στον ΟΑΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των χρεών, οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του Οίκου Ναύτου και της Εμπορικής Τράπεζας.
Σήμερα, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά κάνουν 24ωρη απεργία και στις 9 π.μ. θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Χτες, η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών επανέλαβε και πάλι την απόφαση της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να σταματήσουν να δέχονται απ' τις 9.4.2012 παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για τις παρακλινικές εξετάσεις και οι ασφαλισμένοι θα τις πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Μάλιστα, υποστήριξαν πως οι ασφαλισμένοι που θα πληρώσουν τις εξετάσεις απ' την τσέπη τους δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη δαπάνη ή μέρος αυτής όπως ίσχυε παλιότερα απ' τους κανονισμούς υγείας των επιμέρους Ταμείων. Η αδυναμία είσπραξης απ' τους ασφαλισμένους των αντίστοιχων δαπανών απ' τον ΕΟΠΥΥ, όπως είπαν οι εργαστηριακοί γιατροί, τεκμαίρεται απ' το γεγονός ότι δε προβλέπεται ρητά απ' τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και απ' το γεγονός ότι στη σύμβαση που υπέγραψαν οι ίδιοι με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι «απαγορεύεται ρητά» οποιαδήποτε είσπραξη που συμπληρώνει ή υποκαθιστά το «κρατικό τιμολόγιο».
Το γεγονός ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά, όπως έκαναν παλιότερα ως ασφαλισμένοι των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, επιβεβαίωσε χτες στο «Ρ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ. Και στο ερώτημα αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει το δημόσιο τιμολόγιο (με συμμετοχή 15%) στους ιδιώτες - γιατί οι ουρές είναι μεγάλες στο ΙΚΑ και στα δημόσια νοσοκομεία - η απάντηση ήταν ότι οι ασφαλισμένοι να αναζητήσουν «εργαστήρια που δεν απεργούν και δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ».
Το ίδιο θέμα προκύπτει και για τις δαπάνες με τα φάρμακα μετά την απόφαση των ΦΣΑ και ΦΣΠ να ζητούν την πληρωμή των φαρμάκων. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι μπορεί να μην εισπράξουν έστω το 75% των δαπανών για τα φάρμακα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, καθώς δε θα μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά και για τα φάρμακα.
Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των χαρατσιών έρχεται την 1.5.2012 καθώς και οι φυσικοθεραπευτές δε θα δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: