Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ Δραματικές περικοπές με άγνωστες συνέπειες


Πρέπει να δίνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα από την τσέπη τους μόνο για τα στοιχειώδη
Δε φτάνει που η ανεργία «σπάει κόκκαλα» στα ΑμΕΑ, οι οικογένειές τους καλούνται να χρυσοπληρώσουν για την υγεία
Κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ έκαναν προχτές άτομα με κινητικά προβλήματα, αναδεικνύοντας τις δραματικές περικοπές που θέτουν ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Στην κινητοποίηση καλούσε η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων και συμμετείχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Για τις συνέπειες των περικοπών αυτών μίλησε στον «Ρ» ο Μάριος Καμακάρης, παραπληγικός, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.Οπως σημειώνει, με το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, οι παραπληγικοί πρέπει να πληρώνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ το μήνα για την απαραίτητη θεραπεία τους. Για παράδειγμα, δικαιούνται μόλις 12 φυσικοθεραπείες το 6μηνο, ενώ και αυτές όλο και πιο δύσκολα γράφονται από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων. «Πέρα από τις εξετάσεις - για όλο και περισσότερες πληρώνουμε πλέον συμμετοχή - τα απαραίτητα αναλώσιμα και θεραπευτικά υλικά είναι πανάκριβα και δίνονται με το σταγονόμετρο».
Εξαιτίας του ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει φορτωθεί στα Ταμεία και επειδή οι υπηρεσίες Υγείας, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα είναι εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρήσεων, ο ΕΟΠΥΥ κόβει παροχές προς τους ασφαλισμένους. Ετσι, έχει βάλει, για παράδειγμα, πλαφόν, δίνοντας μέχρι 540 ευρώ το μήνα για καθετήρες. «Αυτό το ποσό», εξηγεί ο Μ. Καμακάρης, «αντιστοιχεί σε 120 καθετήρες το μήνα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται 7 - 8 καθετήρες τη μέρα. Χρειάζεται να καθετηριάζονται κάθε 2 - 3 ώρες, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για τα νεφρά. Το θέμα είναι ο γιατρός τι θα πει και όχι πόσα μπορεί να δικαιολογήσει ο ΕΟΠΥΥ. Επειτα, στο μέλλον θα ακριβύνουν οι καθετήρες και θα αγοράζουμε πολύ λιγότερους με αυτά τα 540 ευρώ».
Οπως σημειώνει στον «Ρ», ο παραπληγικός και ο κινητικά ανάπηρος άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει από εξωτερικούς παράγοντες, από ασθένειες στα νεφρά, στα έντερα, από τις κατακλίσεις (σ.σ. «ανοίγει» το δέρμα από την ακινησία). Ολα τα απαραίτητα για τους παραπάνω κινδύνους δεν τα δικαιολογεί πια ο ΕΟΠΥΥ. Δε δικαιολογεί τίποτα για αντισηπτικά υλικά, για γάζες, για θερμαντικές, δερματικές, μυοχαλαρωτικές αλοιφές, για επιθέματα δίνουν ένα πολύ μικρό ποσό. «Εγώ δίνω κάθε 10 μέρες 25 ευρώ για μια αλοιφή, που αυτοί τη θεωρούν καλλυντικό! Εγώ όμως τη χρειάζομαι. Εχουν κόψει όλες τις βιταμίνες, ακόμη και αυτές που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στο νευρολογικό σύστημα, ή στο δέρμα. Εχουν κόψει τα σιρόπια για τη λειτουργία του εντέρου, τα κλύσματα, που κι αυτά είναι απαραίτητα για τις παθήσεις του παραπληγικού. Τα στοιχειώδη για την επιβίωσή σου δεν στα παρέχουν. Μαζεύονται χιλιάδες ευρώ το μήνα που βάζουμε από την τσέπη μας», λέει ο Μ. Καμακάρης.
Οπως προσθέτει, για τα αναπηρικά καρότσια ο ΕΟΠΥΥ δίνει μόλις 900 ευρώ, ενώ πριν έδιναν 1.900 ευρώ και πάλι δεν αρκούσαν για τα λειτουργικά, σύγχρονα καρότσια. Ενα φθηνό εύχρηστο καρότσι κοστίζει 3.000 ευρώ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: