Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ Εκτινάσσεται η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών


Νέος Γολγοθάς μαρτυρίου ξεκίνησε από χτες για τους ασφαλισμένους αφενός με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αφετέρου με τον εξαναγκασμό να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ιατρικές και παρακλινικές εξετάσεις, λόγω της σχετικής αντίδρασης με την οποία οι ιδιώτες γιατροί ζητούν από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να τους καταβάλλει όσα τους οφείλει.
Η συνταγογράφηση, με βάση τη δραστική ουσία, πέρα από την ταλαιπωρία που προκάλεσε σε ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς, λόγω του τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε, οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα μέχρι και 85% σε σχέση με το -ανώτερο- 25% που κατέβαλαν στη συμμετοχή της δαπάνης μέχρι τώρα. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε χτες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνέντευξη Τύπου οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ της Τιμής Αναφοράς (ΤΑ) και της Εμπορικής Τιμής των δέκα δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη θετική λίστα. Ως Τιμή Αναφοράς ορίζεται η χαμηλότερη τιμή κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) μεταξύ των φαρμακευτικών προϊόντων κάθε θεραπευτικής κατηγορίας. Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες που ανήκουν στην θετική λίστα και περιλαμβάνει 413 φάρμακα. Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όταν γίνει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, τότε ο άρρωστος θα πληρώσει 25%, όταν ο γιατρός αναγράψει φάρμακο με ΤΑ.
Ενα παράδειγμα: Η δραστική ουσία λανσοπραζόλη (laprazol 30 mg) αφορά στη γαστροπροστασία. Για τη θεραπεία ενός μηνός ο ασθενής χρειάζεται δύο κουτιά που μέχρι την περασμένη Παρασκευή (6/4/2012) πλήρωνε: 2Χ14,46= 28,92 Χ 25% (συμμετοχή) = 7,23 ευρώ. Τα υπόλοιπα 21,69 ευρώ τα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ. Την Παρασκευή ορίστηκε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και η νέα τιμή είναι 14,12 ευρώ. Η ΤΑ του φαρμάκου ορίστηκε σε 19,88 ευρώ. Ο γιατρός συνταγογραφεί 2 κουτιά με τιμή 28,24 ευρώ. Η συμμετοχή (25% επί της ΤΑ) είναι 4,97 ευρώ και σ' αυτή προστίθενται και 8,36 ευρώ (διαφορά της αξίας εμπορικής τιμής και ΤΑ). Δηλαδή ο άρρωστος πληρώνει 13,33 ευρώ αντί για 7,23 ευρώ προηγούμενα. Αυξάνεται η συμμετοχή του με άλλα λόγια κατά 84,73%!
Από σήμερα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά εκτελούν κανονικά συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ), καθώς εξοφλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ για παλιά χρέη του ΟΑΕΕ. Συνεχίζουν όμως την άρση της πίστωσης για τα Ταμεία των ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΔΕΗ και Εμπορικής Τράπεζας.
Συνεχίζουν οι γιατροί
Μαζική διαμαρτυρία έκαναν χτες οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς.
Μετά από συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ η μόνη υπόσχεση που πήραν ήταν ότι θα πληρωθούν συνολικά μόνο για τις οφειλές Γενάρη και Φλεβάρη 2012, ενώ μένουν ανεξόφλητες οι υποχρεώσεις από το 2009. Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (περιλαμβανομένων και των φαρμακοποιών) χρωστά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό που αντιστοιχεί στη χτεσινή δέσμευση είναι μόλις σε 67 εκατ. ευρώ. Οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνάντηση (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, Εργαστηριακοί Γιατροί) δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την άρση της πίστωσης της συνταγογράφησης των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: