Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ


Νέα οικονομικά βάρη στην πλάτη τους
Από τη μία με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κι από την άλλη με τις ηγεσίες των φαρμακοποιών, γιατρών, φυσικοθεραπευτών, που τους ζητούν να πληρώνουν άμεσα
Να πληρώσουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που - εν μέρει μόνο - καλύπτει ακόμα ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καλούνται οι ασφαλισμένοι αυτές τις μέρες. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα αφενός της ίδιας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως εργαλείο συνεχών περικοπών της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφετέρου του τρόπου με τον οποίο οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων επιλέγουν να αντιδρούν στη μη καταβολή όσων τους χρωστά το κράτος.
Ετσι, την ώρα που όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα, εξετάσεις κτλ. που συνδέονται ακόμα και με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οι ασφαλισμένοι καλούνται να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη επειδή ο καινούριος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει ότι, σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι πληρώσουν εξ ολοκλήρου κάποιες δαπάνες οι ίδιοι, θα εισπράξουν την προβλεπόμενη επιστροφή. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά (με απόφαση των ηγεσιών τους) ξεκίνησαν πάλι να ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν άμεσα για να παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και ζητούν να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ τα χρέη (κοντά στα 135 εκατ. ευρώ) που όφειλαν τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ) και «κληρονόμησε» ο ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα από αυτή την κατάσταση είναι ο μεν ΕΟΠΥΥ να «γλιτώνει» ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος από το κόστος των φαρμάκων, οι δε ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε απόγνωση αφού κι αυτή η ανεπαρκής κάλυψη μέρους της δαπάνης πέφτει εξ ολοκλήρου στους ώμους τους. Δηλαδή, την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ενώ είναι το κράτος υπεύθυνο που μεγαλώνει συνέχεια τα ποσά που φορτώνεται η λαϊκή οικογένεια και χρωστά στους φαρμακοποιούς τους μικρομεσαίους από τους οποίους οδηγεί σε αδιέξοδο (επιταχύνοντας τη συγκέντρωση του κλάδου και στηρίζοντας τους μεγάλους επιχειρηματίες).
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αν τα αδιέξοδα για όσους έχουν εργασία και ασφάλιση (άρα και κάλυψη μέρους της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ ή το Ταμείο τους) είναι τέτοια, η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και ανέργους που δεν έχουν καμία κάλυψη, καθώς η Υγεία και το Φάρμακο δεν εξασφαλίζονται για όλους δωρεάν με ευθύνη του κράτους, αλλά είναι εμπόρευμα.
Κατάληψη στον ΕΟΠΥΥ
Τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους θα μεγαλώσουν κι άλλο. Στην ίδια (με τους φαρμακοποιούς) μορφή αντίδρασης στις οφειλές που τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν και οι εργαστηριακοί γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές που έχουν αποφασίσει να μη δέχονται παραπεμπτικά απ' τον ΕΟΠΥΥ, απ' την 9.4.2012 και 1.5.2012, αντίστοιχα.
Ολες οι υγειονομικές υποχρεώσεις των Ταμείων πριν την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και το κόστος της υποχρηματοδότησης το ανέλαβε το Δημόσιο.
Χτες οι φαρμακοποιοί έκαναν μαζική συγκέντρωση στον ΕΟΠΥΥ και παρά την απόφασή τους να ζητούν την άμεση πληρωμή των φαρμάκων, στο πλευρό τους βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που εξέφρασε την αλληλεγγύη και κάλεσε τους φαρμακοποιούς σε κοινό αγώνα.
Αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους του ΕΟΠΠΥ, Κώστα Νικόλη και Κυριάκο Σουλιώτη. Κι ενώ εξελισσόταν η συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ βρισκόταν στο ΣΚΑΪ δηλώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν... εξοφληθεί. Η αντιπροσωπεία αποχώρησε απ' τη συνάντηση. Και όταν ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους το λόγο της αποχώρησής της απ' τη συνάντηση οι συγκεντρωμένοι φαρμακοποιοί εισέβαλαν στο κτίριο κάνοντας κατάληψη στο γραφείο του προέδρου. Στη διάρκεια της κατάληψης κράτησαν και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χρίστουλα, που έδωσε τέλος στη ζωή του στο Σύνταγμα. Μετά από δύο ώρες ήρθε στα γραφεία ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, όπου δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα καταβληθούν 28 εκατ. ευρώ για παλιά χρέη του ΟΑΕΕ και 48 εκατ. ευρώ για παλιά χρέη του ΟΠΑΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Αμέσως συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας με τη συμμετοχή και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά και αποφάσισε να συνεχίσει να χορηγεί φάρμακα μόνο με άμεσες πληρωμές. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε μόνο ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης, Γιάννης Καβαλάρης, υπογραμμίζοντας ότι η συμπαράσταση των συνταξιούχων δείχνει τον κοινό δρόμο του αγώνα με όσους πρέπει να αντιπαρατεθούν σε κοινό μέτωπο με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Πρότεινε νέα απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών για να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια. Η πρόταση για την απεργιακή κινητοποίηση απορρίφτηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της «Φαρμακευτικής Συνεργασίας».
  • Την αποπληρωμή 2.000 συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας μέχρι τη Δευτέρα. Ωστόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών και κλινικών τη Δευτέρα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στις 12 το μεσημέρι.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: