Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟ


Στόχοι πάλης που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα ζωτικά θέματα Υγείας - Πρόνοιας, που αφορούν σε κάθε οικογένεια. Το κάλεσμα για άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και οργάνωση της πάλης για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, σήμερα ειδικά που επιδεινώνονται οι συνθήκες δουλειάς και ζωής, πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι, κάθε σχολείο, κάθε γειτονιά.Συνεχίζοντας τις πολύπλευρες παρεμβάσεις του στο μέτωπο της Υγείας, το ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη βδομάδα Επερώτηση στη Βουλή. Την Παρασκευή, η ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε τον ΕΟΠΥΥ, όπου επισήμανε την ανάγκη όχι μόνο να μη γίνουν άλλες περικοπές αλλά και να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία.
Ακολουθούν κωδικοποιημένα τα αιτήματα του ΚΚΕ για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην Επερώτηση που κατατέθηκε:
1. Χρηματοδότηση
α) Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
β) Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».
γ) Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικά υλικά, τεχνικά βοηθήματα, στους ασφαλισμένους και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και γιατρούς, για τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα.
2. Δημόσιες υποδομές
α) Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους. Πανελλαδική ανάπτυξη και στελέχωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να καλύπτονται πλήρως όλες οι αντίστοιχες ανάγκες αποκλειστικά από το οργανωμένο δημόσιο σύστημα.
β) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στα ιδρύματα Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζομένων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους άπορους κατοίκους και τους μετανάστες.
γ) Κατάργηση των πληρωμών για εισιτήρια, συμμετοχής σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
ε) Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία - τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και στα ιδρύματα Πρόνοιας ενός αριθμού απόρων και ανέργων.
στ) Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%) και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια. Να καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ώστε σε κάθε περίπτωση να μην πληρώνουν οι ασθενείς την επίσκεψη.
ζ) Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
η) Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
θ) Κατάργηση του «τηλεφωνικού χαρατσιού» για κλείσιμο ιατρικού ραντεβού.
ι) Να δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση υπηρεσιών και δομών δημόσιας Υγείας στα δημόσια Κέντρα Υγείας.
ια) Αμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων σε μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες που οφείλονται στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή.
3. Φάρμακα
α) Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
γ) Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
δ) Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και γιατρούς.
4. Προνοιακές παροχές
  • Επιδόματα
α) Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Εκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
β) Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες, στις μονογονεϊκές και ανάδοχες οικογένειες που φροντίζουν εγκαταλελειμμένα παιδιά και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
γ) Καταβολή εφάπαξ επιδόματος τοκετού 1.000 ευρώ και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
  • Για τα παιδιά
α) Κρατική χρηματοδότηση για εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή ποιοτικής προσχολικής αγωγής, όχι μείωση των λειτουργικών δαπανών. Επαρκής και ποιοτική σίτιση.
β) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων, παιδιών και ΑμΕΑ.
δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Για τους άστεγους
α) Να εξασφαλιστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία για τη στέγαση των άστεγων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής σίτισης από ήδη λειτουργούσες αντίστοιχες υπηρεσίες σε κρατικές δομές (π.χ. νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί), δομές και υπηρεσίες άλλες των δήμων, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ, Λέσχες Φιλίας Δήμου Αθηναίων, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ξενώνες κ.λπ., χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, «φιλανθρωπικών» οργανώσεων κ.λπ.
5. Κατ' οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων.
α) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς. Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς γι' αυτό το πρόγραμμα.
β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας και της νοσηλείας σε νοσηλευτικές, ψυχιατρικές και προνοιακές δημόσιες μονάδες με κατάργηση της εισφοράς από την παρακράτηση μέρους της σύνταξης των ηλικιωμένων.
6. Για τους μετανάστες
α) Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς, υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υγιεινή, ποιοτική και δωρεάν σίτιση. Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις πύλες εισόδου της χώρας και μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού Υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη. Συγκρότηση κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται συστηματικά τους μετανάστες στους τόπους συνάθροισής τους (πλατείες, εγκαταλελειμμένες οικίες, παραπήγματα) με παροχή ΠΦΥ, ενημέρωσης, έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης.
β) Στελέχωση όλων των υπηρεσιών Υγείας και των νοσοκομείων με μεταφραστές - διερμηνείς και κοινωνικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση αλλοδαπών. Απόσυρση των κατάπτυστων εγκυκλίων που ουσιαστικά απαγορεύουν τη νοσηλεία μεταναστών.
γ) Στήριξη από το κράτος των αλλοδαπών γυναικών, θυμάτων κυκλωμάτων δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη). Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων αυτών.
δ) Δωρεάν παιδικοί σταθμοί στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά των μεταναστών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: