Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

«ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Αρχισαν με ακρωτηριασμό των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ


Σήμερα η αγωνιστική απάντηση με τη συγκέντρωση στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, ώρα 7 μμ

Με τον ακρωτηριασμό των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ -που ήδη είχαν ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας- άρχισε η σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας σε εφαρμογή του διαβόητου «Οδικού Χάρτη διασυνδέσεων και συνενώσεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ», που η σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνησή του, στη συνέχεια, με τη ΝΔ.
Χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες δύο πρώην Θεραπευτηρίων (1ου και 7ου) του ΙΚΑ, τα οποία όπως και τα υπόλοιπα Θεραπευτήρια του ΙΚΑ είχαν ενταχθεί στο λεγόμενο ΕΣΥ. Τα Θεραπευτήρια του ΙΚΑ με, με πλούσια προσφορά στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, αλλά και στα λαϊκά στρώματα στις περιοχές που βρίσκονται (Μελίσια και Πατήσια αντίστοιχα) καταργούνται για να «εξοικονομήσει» το κράτος, όπως με θρασύτητα υπολόγισαν οι λογιστές της Υγείας, το ποσό των 3.142.000 ευρώ το χρόνο που στοιχίζουν τα ενοίκια, το φως, το νερό, το τηλέφωνο, η σίτιση, η ασφάλεια και ο ιματισμός. Αιτιολογία, η χαμηλή πληρότητα των κλινικών (47% στο 1ο Θεραπευτήριο και 20,70% στο 7ο), που ήταν το αποτέλεσμα της απαξίωσης των δύο πολύτιμων μονάδων του Ιδρύματος.
Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται πώς θα γίνει η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του ΙΚΑ, με την οποία προαλείφεται και η τύχη των άλλων τριών Θεραπευτηρίων του Ιδρύματος που εντάχθηκαν στο λεγόμενο ΕΣΥ (Του 2ου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στον «Αγιο Παύλο», του 6ου Νοσοκομείου στον «Αγιο Σάββα» και του 3ου Θεραπευτήριου στην Πολυκλινική -στο κέντρο της Αθήνας- που με τη σειρά της συγχωνεύτηκε στον «Ευαγγελισμό»). Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά πως 254 κλίνες θα πάψουν να λειτουργούν προς όφελος των ασθενών, καθώς ο υπουργός Υγείας με τις δηλώσεις για «τη λειτουργική ένταξη των κλινικών» στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγία Ολγα» σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει την προσθήκη στα παραπάνω νοσοκομεία αυτών των κλινικών.
Μάλιστα, γι' αυτό φρόντισε και ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου είπε ότι στα κτίρια του 1ου και του 7ου Θεραπευτηρίου θα μπει άμεσα «λουκέτο». Εξαίρεση, όπως έλεγαν πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας, θα αποτελέσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που λειτουργεί στο 7ο Θεραπευτήριο και η μεταφορά της θα γίνει στο «Αγία Ολγα», σε 20 μέρες.
Ερχονται κι άλλα «λουκέτα»
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων «είναι το πρώτο κύμα και ο νέος χάρτης (που) θα μελετάται νομό νομό» με στόχο το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης και της συνένωσης των κλινικών και των διοικητικών τμημάτων μέχρι την 31.12.2012.
Το σχέδιο των συγχωνεύσεων άρχισε να διαμορφώνεται το 2011 και εφαρμόστηκε εν μέρει στο τέλος του ίδιου έτους και στις αρχές του 2012. Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:
  • Τη συν-διοίκηση Νοσοκομείων. Ηδη διαμορφώθηκαν 82 συν-διοικήσεις, αντί 131 που υπήρχαν πριν.
  • Τη μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 (προστιθεμένων και 1.990 Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) από 46.783. Συγκριτικά στοιχεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) περιέχονται στις στήλες (2) και (5) στον Πίνακα που δημοσιεύουμε.
  • Τη μείωση κατά 600 περίπου των υφισταμένων ιατρικών τμημάτων και μονάδων στα υφιστάμενα ιατρικά τμήματα και μονάδες. Μείωση κατά 15.000 των (κενών) οργανικών θέσεων.
Συγκέντρωση σήμερα στα Πατήσια
Την απάντηση στην αντιλαϊκή σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας των δύο θεραπευτηρίων του ΙΚΑ θα δώσουν σήμερα εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής στη συγκέντρωση που γίνει έξω απ' το Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στην οδό Καυτατζόγλου, ώρα 7 μ.μ. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Λαϊκή Επιτροπή του 5ου-6ου Διαμερίσματος.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: