Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Απορρυθμίζονται από ελλείψεις και περικοπές


Λείπουν 6.000 γιατροί τη στιγμή που η προσέλευση αυξάνεται κατά 40% στα νοσοκομεία αιχμής
Αποκαλυπτικά στοιχεία της γενικευμένης απορρύθμισης στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων που προκαλεί η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην οποία ανακοινώθηκαν οι κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Εν πρώτοις, το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε την κήρυξη γενικής απεργίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή, χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Επίσης, αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη 2012, και επίσχεση εργασίας απ' τις 17.9.2012. Επίσης, αποφάσισε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη 2012.
Το δράμα των ασθενών με καρκίνο
Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο περιέγραψε ο Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και εργαζόμενος στο νοσοκομείο Μεταξά:
  • Οι εταιρείες φαρμάκων που έχουν το μονοπώλιο στα αντικαρκινικά φάρμακα δεν τα φέρνουν αν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς και οι ασθενείς μένουν ακάλυπτοι. Λόγω της μη προκήρυξης διαγωνισμών δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια υλικών και αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πολλές εξετάσεις.
  • Οι θωρακισμένοι θάλαμοι, στους οποίους γίνεται η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουρά 3-4 μηνών. Αν πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο τότε θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 - 2.500 ευρώ για τη θεραπεία.
  • Πριν την έναρξη θεραπείας, οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται τη λεγόμενη εξομοίωση. Η διαδικασία αυτή στοιχίζει από 210-360 ευρώ, ποσό που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
  • Με το νέο οργανισμό, οι κλίνες του «Μεταξά» μειώθηκαν σε 410 από 500 και οι οργανικές θέσεις σε 1.000 από 1.057. Καλυμμένες είναι μόνο 590 θέσεις - δηλαδή 55,7%. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους. Τα τμήματα λειτουργούν οριακά και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Οφείλονται 8.000 μέρες σε ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό, και από αυτό οι 1.800 μέρες είναι στο προσωπικό του χειρουργείου. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν να πληρωθούν εφημερίες και αργίες - νυχτερινά από το Φλεβάρη του 2012.
Επικίνδυνες εφημερίες λόγω ελλείψεων
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κατάγγειλε ότι είναι κενές 6.000 θέσεις γιατρών και ότι έχει παγώσει λόγω των περικοπών ο διορισμός 1.200 γιατρών, με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση να προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια με την ανακοίνωση για προσλήψεις 425 επικουρικών γιατρών.
Την επικινδυνότητα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων υπό συνεχείς περικοπές έδωσε ο Βασίλης Λαοπόδης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, που δουλεύει στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού»: Σε κάθε γενική εφημερία - που γίνεται κάθε τέσσερις μέρες - προσέρχονται 1.000 - 1.200 ασθενείς - που πρέπει να αντιμετωπιστούν από 10 ειδικευμένους γιατρούς του παθολογικού τομέα και 16 του χειρουργικού τομέα. Για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών - που είναι προσαυξημένα κατά 40% - θα έπρεπε να υπάρχει διπλάσιος - τουλάχιστον - αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις ειδικότητες αιχμής, όπως οι χειρουργοί και οι καρδιολόγοι.
Η απόφαση του υπουργού Υγείας να εξαιρέσει ολόκληρες ειδικότητες απ' την εφημερία - πέρα απ' την επικινδυνότητα για τη λειτουργία της εφημερίας - οδηγεί και στον αφοπλισμό των ίδιων των ειδικοτήτων: Και τούτο γιατί οι ειδικευόμενοι δε θα επιλέγουν πια ειδικότητες όπως οι παθολογοανατόμοι ή οι ενδοκρινολόγοι.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισε τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 11.9.2012, με θέμα τη «διακοπή των επί πιστώσει παραδόσεων στα νοσοκομεία», λόγω των ανεξόφλητων οφειλών τους.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: