Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,
Να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές, αναμονές και κάθε ανοχή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική.
Αντί για την απαραίτητη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέο «μαχαίρι», που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα: 800 εκατ. ευρώ στα φάρμακα και τα υπόλοιπα θα είναι λειτουργικές περικοπές στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στα δημόσια νοσοκομεία.
 Όλα αυτά τη στιγμή που «φουντώνουν» τα σενάρια για τραπεζικό δάνειο του ΕΟΠΥΥ που θα υποθηκεύει τις εισφορές των ασφαλισμένων και για επιβολή ειδικού φόρου «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, δηλαδή το κόστος να μεταφερθεί και πάλι στα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο λαός πρέπει να έχει ισότιμα και δωρεάν περίθαλψη και σύγχρονη, ανεξάρτητα από το αν δουλεύει ή όχι και ανεξάρτητα ποιες εργασιακές σχέσεις έχει. Θα προσπαθήσουν να πείσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ και συνδικαλιστικοί φορείς τους εργαζόμενους ότι μπροστά σε μία "γενική καταστροφή" των παροχών στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να δεχθούν να πληρώνουν περισσότερα.
 Θα πάμε και στην περίπτωση όπου θα πέσει και ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα και θα πεθαίνουν μαζικά άνθρωποι. Και αν αυτό δεν γίνει σε 1-2 χρόνια, θα γίνει στα επόμενα.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν κοινό στόχο να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος του λαού, με πιο φτηνή την εργατική δύναμη, με κατάργηση κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει, με σημαντική μείωση κάθε κοινωνικής δαπάνης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για τη δημιουργία εκείνου του περιβάλλοντος που απαιτεί το κεφάλαιο για την κερδοφορία του, με το ξεκαθάρισμα της αγοράς από χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετατρέπει τα νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στη βάση του κέρδους. Η κρίση και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης αποκλείουν κάθε ελπίδα και δυνατότητα για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων χωρίς αγώνα, χωρίς ισχυρό κίνημα, χωρίς ρήξεις και ανατροπές.
Στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος που επιχειρεί η αστική τάξη έχει ως σύμμαχό της τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αυταπάτη που καλλιεργεί ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ ή ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς να θιχτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Καραδοκεί να γίνει κυβέρνηση και θα κάνει ότι μπορεί για να εγκλωβίζει το λαϊκό κίνημα σε αναμονή και προσδοκίες.
Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, και σε άλλες ομοσπονδίες που με τις θέσεις τους, τη στάση τους και την τακτική που ακολουθούν, όχι μόνο δε μπορούν να αντιταχθούν σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αλλά υπονομεύουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της πάλης των υγειονομικών. Η Στρατηγική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και κεφαλαίου, που είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση της υγείας, μένει στο απυρόβλητο. Υπερασπίζονται το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας .
 Δε παλεύουν, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, απεναντίας ανάγουν τη διαφθορά και τη διαφάνεια σε κυρίαρχο αίτιο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας ρίχνοντας νερό στο μύλο της κυβέρνησης, που στο όνομα της «σπατάλης» κάνει και άλλες περικοπές. Συμφωνούν να πληρώνουν τα ταμεία νοσήλια, οι εργαζόμενοι ασφαλιστικές εισφορές και αυτό το λένε «δωρεάν υγεία». Συμφωνούν παρατάξεις να μη μονιμοποιηθούν οι Επικουρικοί γιατροί και να συνεχίζεται η ομηρία πάνω από 1500 συναδέλφων μας.
Οι γιατροί στα Νοσοκομεία και ΚΥ έχουν υποστεί μέχρι στιγμής σφαγιαστικές απώλειες στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 40%. Η απόφαση της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης να περικόψει επιπλέον 8% το ιατρικό μισθολόγιο . Κι αυτό συμβαίνει διότι κάθε περικοπή στις τακτικές αποδοχές των γιατρών αντανακλάται αυτόματα και στις εφημερίες, οι οποίες αποτελούν υποχρεωτική και εξουθενωτική υπερωριακή εργασία, την οποία η πολιτεία αμείβει με τρόπο ευτελή έως και εξευτελιστικό.
Η ΔΗΠΑΚ, προτείνει άλλες μορφές πάλης από κοινού με τους ασφαλισμένους, που θα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις φαρμάκου. Τα αδιέξοδα που έχει για το λαό η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο έρχονται να καταγράψουν και προβλήματα με την προμήθεια μιας σειράς φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας τους, δεν παράγουν και δε διαθέτουν στην αγορά τα σκευάσματα σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά σύμφωνα με την εξασφάλιση των κερδών τους.
 Και επομένως χρειάζεται οι γιατροί και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να έχουν κοινό και ενιαίο μέτωπο διεξόδου από την κρίση υπέρ του λαού και ταυτόχρονα καθαρές και συγκεκριμένες διεκδικήσεις και όχι απλώς μια καλύτερη διαχείριση στον τομέα της Υγείας.
Ο στόχος όλων των αστικών κυβερνήσεων ήταν και είναι η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και των γιατρών και οι ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της υγείας. Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων το οποίο πέφτει στις πλάτες του λαού και του αφαιρεί ότι δικαίωμα του έχει απομείνει.
Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει αν θα κυριαρχήσει η μια ή η άλλη επιλογή, από ποια τσέπη θα του πάρουν και πώς θα χειριστούν το ζήτημα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχτεί η ΟΕΝΓΕ να πάρει απόφαση για γενική απεργία, με κλιμακωμένους αγώνες ανάμεσα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Απόφαση να πραγματοποιηθεί γενική πανελλαδική απεργία ,απαιτούμε για εκείνη την ημέρα, με την κατάθεση των νέων αντιλαϊκών πακέτων στη βουλή.
Ο κάθε κλάδος , όπως και ο ιατρικός, να παλεύει για τα αιτήματά του και ταυτόχρονα να στηρίζει τις γενικές κινητοποιήσεις.
 Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, απαιτούμε μαζί με το λαό τη μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει ο λαός νοικοκύρης και ιδιοκτήτης του πλούτου που ο ίδιος παράγει.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασυμβίβαστα. Δεν είναι δυνατόν να ακούσουμε το νέο πακέτο μέτρων που θα είναι τραγικό απλώς γκρινιάζοντας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας με απογοήτευση και μοιρολατρία. Αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.
Η θέση μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Όταν μιλάμε για ΠΦΥ προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων εννοούμε όλες τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες για τις οποίες τονίζουμε ότι πρέπει να έχουν στο κέντρο της Φροντίδας τους κύρια την ΠΡΟΛΗΨΗ.
Πυρήνας της ΠΦΥ πρέπει να είναι τα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας (ΚΥ), σε όλους τους δήμους, βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων και σχολών κ.α., ανάλογα με τον πληθυσμό. Εννοούμε Κέντρα Υγείας που θα αποτελούν μεταξύ τους ένα ενιαίο ΣΥΣΤΗΜΑ που θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές μονάδες, το ΕΚΑΒ, τις δομές πρόνοιας.
Μέσα σε κάθε Κέντρο Υγείας θα αναπτύσσονται και συνεργάζονται μεταξύ τους οι αναγκαίες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των εξωνοσοκομειακών αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, αθλούνται κλπ. Ενδεικτικές υπηρεσίες: προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σχολικής υγείας, ψυχικής υγείας, παρακολούθησης ατόμων με χρόνια νοήματα, προγεννητικού ελέγχου, κατ´ οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια. Αυτό το σύστημα θα συνεργάζεται στενά με τα δημόσια πανεπιστήμια και κέντρα που διεξάγουν έρευνα στο πεδίο της Υγείας, της Επιδημιολογίας κλπ.
Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται από διεπιστημονικές ΟΜΑΔΕΣ υγειονομικών (οικογενειακοί γενικοί γιατροί, παιδίατροι, γιατροί εργασίας και άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εργαστηριακοί, ψυχολόγοι κλπ.) με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η «στενή σχέση» γιατρού – ασθενή μπορεί να βρει το ουσιαστικό περιεχόμενο της στο πρόσωπο και το έργο των οικογενειακών γιατρών, που θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για όλα τα μέλη της οικογένειας και για έναν αριθμό οικογενειών.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Φροντίζει αυτό για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών Υγείας και Πρόνοιας των οικογενειών και κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος του είναι να παρέχει δωρεάν συστηματική παρακολούθηση της υγείας των μαθητών, εργαζομένων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ, να ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ώστε να μην επιδρούν αρνητικά στην υγεία, να εφαρμόζει συστηματικά προγράμματα πρόληψης ( π.χ. εμβολιασμοί, παπ - τεστ κλπ.), να ενημερώνει, συμβουλεύει, εκπαιδεύει για θέματα υγείας Στόχος είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας, η παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με χρόνια νοσήματα και αναπηρίες ώστε να μην υποτροπιάζουν. Όλα αυτά αποτελούν ευθύνη του ΚΥ και όχι αποκλειστική ατομική ευθύνη των ατόμων, όπως είναι σήμερα.
Καμία σχέση δεν έχει το παραπάνω σύστημα με αυτό που ζούμε σήμερα και την ακόμη χειρότερη κατάσταση που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση ως νέα «ενιαία ΠΦΥ».
Η «ενιαία ΠΦΥ» της κυβέρνησης είναι το σημερινό συνονθύλευμα από δημόσια Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, πολυιατρεία του ΙΚΑ, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, στα οποία θα προστεθούν οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ. Όλα αυτά θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι´ αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη
Δηλαδή κατά την κυβέρνηση «ενιαία ΠΦΥ» και «ελευθερία επιλογής» γιατρού σημαίνει «ελευθερία» να αγοράζουμε πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας, από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» και «μπακάλικων» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Γι αυτούς η ΠΦΥ είναι η κατάσταση όπου οι ασφαλισμένοι- πελάτες τρέχουν μεταξύ μεμονωμένων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, ενώ η φροντίδα περιορίζεται κύρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων, την υπόδειξη εξετάσεων, την εξέταση για κάποιο ενόχλημα.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ –ΠΛΑΙΣΟ ΠΑΛΗΣ
1. Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
2. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, ούτε ώρα απλήρωτης δουλειάς, καμιά περαιτέρω μείωση μισθών να γίνουν τώρα άμεσα αυξήσεις.
3. Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
4. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
5. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας.
6. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
7. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
8. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».
9. Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.
10. Παλεύουμε για κατάργηση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Η κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα.
11. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους. Είμαστε αντίθετοι στην επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων.
 12. Άμεσα να απαγορευτούν οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όλες όσες επιχειρηματικές μονάδες υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη, ποιοτική λειτουργία τους.
13. Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
14. Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
15. Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
16. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμεΑ.
17. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
18. Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμεΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΕΥΒ
Από την ίδρυση της νέας ΕΙΝΕΥΒ πριν 3 περίπου χρόνια μέχρι σήμερα συνέβησαν τεράστιες ανατροπές στον χώρο των Νοσοκομειακών Ιατρών και του ΕΣΥ.Οι νοσοκομειακοί ιατροί από την πρώτη τους βαθμίδα έως και την τελευταία έχουν χάσει όπως ανέφερα παραπάνω μεσοσταθμικά το 40% του ετήσιου εισοδήματός τους και οι ειδικευόμενοι ιατροί βρίσκονται πλέον στο στάδιο της προβληματικής επιβίωσης με τον μισθό τους να μην ξεπερνά τα 900 ευρώ τον μήνα.
Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω της καπιταλιστικής κρίσης προκαλεί κύμα συγχωνεύσεων Νοσοκομειακών μονάδων και κατάργησης κλινών καθώς και απότομη υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης Υγείας ιδίως στην περιφέρεια του Νομού μας και μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τον επαγγελματικό αλτρουισμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα στον Νομό μας, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ηλεία με τον χαμό ενός 46χρονου που περιφερόταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο  λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού!!!!
Εν μέσω του ανωτέρω Αρμαγεδώνα στην Υγεία η ΕΙΝΕΥΒ προσπαθούσε να ισορροπήσει μέσα στην δυσαρέσκεια των συναδέλφων που έβλεπαν την σαρωτική επίθεση που δέχονταν και την αποδυνάμωση των δομών του ΕΣΥ λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης χωρίς να μπορεί να χαράξει δυναμική πορεία αντιπαράθεσης σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχονταν συνάδελφοι και Δημόσια Υγεία.
Εδώ επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε την μεσοβέζικη και οπορτουνιστική στάση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ που κυριολεκτικά σέρνονταν σε κινητοποιήσεις ενώ έσπερναν τον εφησυχασμό στους συναδέλφους παρ όλες τις παρεμβάσεις τόσο της ΔΗΠΑΚ αλλά και του ΠΑΜΕ υγείας –πρόνοιας, μέχρι που τους ξεπέρασαν οι εξελίξεις και έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε χωρίς όραμα να πελαγοδρομεί το νοσοκομειακό κίνημα μέσα σε ένα κυκεώνα   αντιμνημονιακών κορωνών και στενά κλαδικών αιτημάτων συχνά αντικρουόμενων.
Η ΕΙΝΕΥΒ είχε και ενδογενείς δυσκολίες να ξεπεράσει, όπως πχ. την σύγκρουση συμφερόντων των μελών του ΔΣ της που ενώ συμμετείχαν σε Διοικητικά εκλεγμένα αλλά και διορισμένα όργανα δεν μπορούσαν  να ξεπεράσουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και προσκολλήσεις τους, υλοποιώντας και υπερασπιζόμενοι την κυβερνητική αντιδραστική γραμμή.
Αποκορύφωμα αυτών των αντιθέσεων ήταν τα γεγονότα της Καρύστου όπου προπηλακίστηκε από τον τοπικό πληθυσμό το επιτελείο της Διοίκησης του ΓΝΝΧαλκίδας μαζί και η πρόεδρος της ΕΙΝΕΥΒ όταν επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Καρύστου με σκοπό να «εκτιμήσουν» από κοντά την λειτουργία του Νοσοκομείου !!!
Επίσης σε πρόσφατη εξώδικη καταγγελία των συναδέλφων των Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου για το πρωτοφανές κουτσούρεμα των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου η ΕΙΝΝΕΥΒ  το λιγότερο που έκανε είναι να μείνει κωφεύουσα και να αναλωθεί σε μία άνευ προηγουμένου πολεμική ενάντια στην εξώδικη διαμαρτυρία των συναδέλφων υπερασπιζόμενη λίγο-πολύ την θέση ότι επειδή οι συνάδελφοι διακομίζουν περιστατικά προς την Χαλκίδα δεν δικαιούνται να αμείβονται  τις εφημερίες  που πραγματοποιούν!!!
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ΕΙΝΕΥΒ δεν κατάφερε ποτέ από την σύστασή της να συσπειρώσει το σώμα των Νοσοκομειακών Ιατρών της Εύβοιας και δεν μπόρεσε  να μαζικοποιήσει την Γενική συνέλευση ούτως ώστε να υλοποιήσει αποφάσεις που κατά καιρούς πήρε για μορφές κινητοποιήσεων  συμπλέοντας έστω με την όποια απόφαση έπαιρνε η ΟΕΝΓΕ.
Δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει σαν ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο που είναι , με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν έχει εισρεύσει ούτε μία μηνιαία συνδρομή από τα εγγεγραμμένα μέλη της μετά τις πρώτες αρχαιρεσίες των οργάνων της!! Η παρουσία των μελών του ΔΣ της στις Γενικές Συνελεύσεις ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη και οι συνεδριάσεις του ΔΣ μέσα στα 3 αυτά χρόνια της λειτουργίας της είναι μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών!!!!

Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας στάθηκε πάντα κριτικά απέναντι σε αυτή την απαξίωση του οργάνου και προσπάθησε με εποικοδομητική κριτική και παρεμβάσεις να ανατρέψει την κατάσταση συναντώντας συχνά την λοιδορία και την χυδαία μέχρι εξυβρίσεων πολεμική τόσο από την μεριά της προέδρου όσο και μερικών μελών του ΔΣ της ΕΙΝΕΥΒ!!!
Σήμερα συνάδελφοι γυρίζουμε σελίδα και ενόψει  αρχαιρεσιών καταθέτουμε την πρότασή μας και το πλαίσιο  πάλης μας έτσι ώστε να συσπειρώσουμε του συναδέλφους πάνω σε ένα αγωνιστικό και ενωτικό ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσουμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους βάζοντας το νοσοκομειακό κίνημα πάλι σε ρώτα αγωνιστική και ριζοσπαστική.
Για να διεκδικήσουμε ένα αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ σύστημα υγείας, να καταργήσουμε χαράτσια και επιχειρηματικότητα στην Υγεία σε γραμμή συμπόρευσης με κοινωνικές συμμαχίες που θα μας βγάλουν από την απομόνωση των στενά κλαδικών αιτημάτων και θα συσπειρώσουν την πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού κοντά μας και όχι απέναντί μας!!
Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον θεσμικό ρόλο της ΕΙΝΕΥΒ έτσι ώστε να αποκτήσει το κύρος της μέσα στους συναδέλφους και στον τοπικό πληθυσμό και να αποτελέσει πόλο ζύμωσης και ανάπτυξης πάλης για την ανατροπή όλων των δεινών που μας βρήκαν και συνεχίζουν να μας κατατρέχουν!!
Το σύνθημά μας είναι : ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!!!!!

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: