Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«Γολγοθάς» για το λαό η κατάσταση σε Υγεία - Φάρμακο


Τα συνδικάτα έχουν ευθύνη να οργανώσουν την πάλη για να μη μείνει χωρίς φάρμακο κανένας, με προτεραιότητα στους ανέργους, στους ανασφάλιστους και τους άπορους

Η αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης για να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων προβάλλει μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται απ' την πολιτική περικοπών της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο χώρο της Υγείας. Τα συνδικάτα έχουν ευθύνη να οργανώσουν την πάλη για να μη μείνει χωρίς φάρμακο κανένας, με προτεραιότητα στους ανέργους, στους ανασφάλιστους και τους άπορους.
Η συγκυβέρνηση, όπως έγινε φανερό μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την περασμένη Πέμπτη, θα προχωρήσει σε «συμμάζεμα των δαπανών» με καινούρια «δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Υγείας» για τα έτη 2013 και 2014. Το νέο τσεκούρι αναμένεται να ξεπεράσει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ και θα επιμεριστούν σε 800 δισ. ευρώ στα φάρμακα και τα υπόλοιπα θα είναι λειτουργικές περικοπές στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στα δημόσια νοσοκομεία. Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει ευρεία σύσκεψη μεταξύ των ηγεσιών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας και του ΕΟΠΥΥ την ερχόμενη βδομάδα.
Το νέο στραγγάλισμα των παροχών γίνεται με φόντο τεράστια χρέη, καταρχήν απέναντι στους ίδιους τους ασφαλισμένους: Για έξοδα που οι ίδιοι έκαναν για φάρμακα και εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ τους χρώσταγε μέχρι το τέλος του 2011 47 εκ. ευρώ, ενώ το 2012 και μέχρι το τέλος του Ιούλη οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπέρασαν τα 57 εκ. ευρώ, απ' τα οποία πληρώθηκαν μικρό μέρος τις τελευταίες μέρες.
Επίσης, απ' την αρχή του 2012 τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τρίτους, μόνο για το 2012 έχουν εκτιναχθεί πάνω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της Υγείας και τους προμηθευτές - όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες - ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Απ' τα 1,2 δισ. ευρώ τα 300 - 400 εκατ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των νοσηλίων, που έγινε μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.
Ηδη ο ΕΟΠΥΥ κουβαλά και τα χρέη των ενταχθέντων σε αυτόν Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που μέχρι 31.12.2011 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης, χρωστά και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια μέχρι την 31.12.2011. Συνολικά τα σωρευμένα χρέη του 2011 ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.
Για τα χρέη αυτά, το κράτος είχε αναλάβει να επιχορηγήσει τον ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ την έχει μεταθέσει για μετά την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης.
Κι όμως παρά την ωρολογιακή βόμβα στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο υπουργός Υγείας την περασμένη Πέμπτη υποσχέθηκαν «άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας» οι οποίες θα «διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο σήμερα παρέχονται και να μη λείψει το φάρμακο από τον ασθενή».
Νέα εμπόδια στην πρόσβαση
Τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην πρόσβαση στα φάρμακα και στις παροχές υγείας.
Ηδη, λόγω των περικοπών χρόνιοι πάσχοντες - όπως όσοι έχουν καρκίνο - αδυνατούν πολλές φορές να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρα ταξίδια απ' τα νησιά στην Αθήνα για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη θεραπεία τους. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας ετοιμάζει και νέους περιορισμούς στα φάρμακα μέσω της λεγόμενης θετικής λίστας φαρμάκων: Σε αυτήν θα μπουν 1.500 πρωτότυπα φάρμακα, σχεδόν κανένα νέο, και τα υπόλοιπα θα είναι γενόσημα. Ακόμα και το λεγόμενο clowback, κοντά στα 39 εκ. ευρώ το μήνα που πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στα ταμεία, η συγκυβέρνηση το διεκδικεί μόνο στα λόγια.
Πριόνισμα στη συμπαράταξη
Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης συμπληρώνουν οι αποφάσεις των πλειοψηφιών των φαρμακευτικών συλλόγων και ορισμένων ιατρικών ενώσεων - όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ - με τη μορφή των κινητοποιήσεων, που επέλεξαν για να διεκδικήσουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους με τους γιατρούς.
Από χτες, οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν την εκτέλεση των συνταγών και από αύριο αρχίζουν πενθήμερη επίσχεση εργασίας οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Αντί δηλαδή να συμπαραταχτούν με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να στραφούν κατά της συγκυβέρνησης λειτουργούν ως ιμάντες «της πολιτικής των περικοπών», μεταφέροντας τις πληρωμές στις τσέπες των ασφαλισμένων. Ετσι τώρα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα στο σύνολό τους και κάθε επίσκεψη - αν δεν μεταφερθεί μετά τις 10.9.2012 - στο συμβεβλημένο γιατρό. Στη συνέχεια, πρέπει να διεκδικήσουν απ' τον ΕΟΠΥΥ το μέρος των εξόδων που δικαιούνται.
Οι φαρμακοποιοί των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αχαΐας και Δωδενήσων έχουν πληρωθεί μέχρι ένα μέρος του Μαΐου, ενώ οι φαρμακοποιοί της επαρχίας έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Απρίλη. Στους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκ. για το 2011 και 230 εκ. ευρώ για το 2012. Επίσης, οφείλει περισσότερα από 230 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για το 2011.
Κοινή απάντηση με τους ασφαλισμένους
Την περασμένη Πέμπτη, σε έκτακτη γενική συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πήρε απόφαση για την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από σήμερα. Επίσης, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ανακοίνωσε από χτές την άρση της πίστωσης, ενώ καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αύριο.
Απάντηση σε αυτήν την επίθεση πρέπει να δώσουν οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μαζί με το λαό. Στη ΓΣ του ΠΦΣ (25.8.2012) η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών πρότεινε την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στη διάρκεια των οποίων γίνεται εκτέλεση των συνταγών κανονικά και οι φαρμακοποιοί θα πληρώνουν τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακαποθηκάριους, όταν ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλεί τις συνταγές στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών προτείνει το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
  • Αμεση αποπληρωμή των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ με την πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να συμψηφιστούν τα χρέη ανάμεσα στο Δημόσιο και στους φαρμακοποιούς.
  • Οι φαρμακοποιοί να αποδίδουν τον ΦΠΑ και τις οφειλές στις εταιρείες ανάλογα με τα χρήματα που τους αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ και τ' ασφαλιστικά ταμεία.
  • Με κρατική χρηματοδότηση να γίνει δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, καθώς και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
  • Τέλος, προτείνει να γίνουν κοινές συσκέψεις με τα εργατικά σωματεία και τις συνταξιουχικές ενώσεις και μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
Πρόσκληση συνταξιούχων για κοινό αγώνα
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ με κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια, και συνάμα διαμαρτυρία, για την επαναλαμβανόμενη εδώ και αρκετά χρόνια τακτική των φαρμακευτικών συλλόγων να σταματήσουν την πίστωση για τα φάρμακα. «Βάζουν, τονίζουν οι συνταξιούχοι, έτσι για άλλη μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο και με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι κάνουν αγώνα για να δικαιωθεί η οφθαλμοφανέστατη και λογική απαίτησή τους να εξοφληθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Ομως, εφ' όσον ο αγώνας τους δε στρέφεται προς την κυβέρνηση που έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ αφήνοντας τον χωρίς πόρους για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε αποδυναμώνουν όποια ενέργεια κάνουν. Οσο και αν προσπαθούν μέσω του "φαρμακευτικού στραγγαλισμού" που επιβάλλουν στους συνταξιούχους - εργαζόμενους να πετύχουν τον σκοπό τους αφήνουν στο απυρόβλητο, Κυβέρνηση - Φαρμακοβιομηχανίες - Φαρμακαποθήκες και απερίσπαστες στο καταστροφικό τους ρόλο διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: