Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΝΕΥΒ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Βιώνουμε τους τελευταίους μήνες τη στοχευόμενη υποβάθμιση  του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απαξίωση των λειτουργών του, θύματα μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής, όπου η έννοια άνθρωπος έχει αντικατασταθεί με τη λέξη περικοπή. Και σε όλα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας  συστηματικά μετακυλούν ο ένας στον άλλο ευθύνες και  τις αρμοδιότητες, προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από τους ιατρούς είτε κατηγορώντας μας για ότι φανταστείτε, είτε προσπαθώντας εντέχνως να μας διχάσουν. Το αποκορύφωμα της τραγικής υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας, ως απάντηση στις αγωνιώδεις προσπάθειες όλων των νοσοκομειακών ιατρών για τη διατήρηση και διάσωση του νοσοκομείου μας, ήταν η ανακοίνωση του νέου τρόπου εφημέρευσης, όπου έχει καταργηθεί κάθε πρόσχημα ασφάλειας και εγκαινιάζεται αυτό που συνέχεια απευχόμασταν, οι περιβόητες συγχωνεύσεις.

Στα πλαίσια των εξελίξεων στην ΕΙΝΕΥΒ  το απερχόμενο ΔΣ προκήρυξε εκλογές για τα όργανα ,ΔΣ,Εκπρόσωποι στην ΟΕΝΓΕ,Τριμελής Νοσοκομείουμ Χαλκίδας,Ελεγκτική επιτροπή.Η ΔΗΠΑΚ θα συμμετέχει στις αρχαιρεσίες και θα συγκαλέσει άμεσα σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ υγείας -πρόνοιας ανοικτή συνδιάσκεψη με θέμα την κάθοδο της παράταξης κάτω από ενιαίο ψηφοδέλτιο με αγωνιστικό και ταξικό πλαίσιο πάλης και στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα και φλέγοντα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και του νοσοκομειακού κινήματος.

Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας εκτιμά ότι το απερχόμενο ΔΣ της ΕΙΝΕΥΒ έκανε ότι περνούσε από το χέρι του,άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε άθελά του, για να αποδυναμώσει την συνδικαλιστική παρουσία των Νοσοκομειακών Ιατρών της Εύβοιας και δεν έλαβε κανένα μέτρο που να δυναμώσει την πάλη για να εμποδίσει την λαίλαπα των μέτρων που πάρθηκαν τόσο από την Διοίκηση αλλά και από το Υπουργείο Υγείας τόσο στη θητεία Λοβέρδου όσο και στην θητεία Λυκουρένζου αλλά και Αβραμόπουλου πιο παλαιά!!!

Η ηγεσία της ΕΙΝΕΥΒ αποδείχτηκε ανεπαρκής σε σχέδιο,όραμα,και στρατηγική και δεν κατάφερε να μαζικοποίησει τόσο το νοσοκομειακό κίνημα όσο και την Γενική συνέλευση αλλά και την συμμαχία μεταξύ των νοσοκομειακών Ιατρών και άλλων φορέων εργαζομένων του Νομού μας και έτσι απομονωμένη κυνηγούσε "ανεμόμυλους" σαν νέος Δον Κιχώτης ,πέφτοντας στις παγίδες που έστηνε το Υπουργείο και η Διοίκηση (βλέπε φιάσκο Καρύστου)!!!Αντίθετα με την λάθος στρατηγική που συνέπλεε με την γραμμή της Διοίκησης - Υπουργείου, έστρεψε συναδέλφους εναντίον συναδέλφων και δημιούργησε ένα κλίμα εχθρότητας τόσο μεταξύ των ιατρών του Νοσοκομείου όσο και μεταξύ των ιατρών της περιφέρειας του Νομού και του κέντρου!!!

Η ΔΗΠΑΚ ιατρών Εύβοιας έχει και είχε πολλές φορές επισημάνει ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ συναδέλφων είναι απαράδεκτες και πατρονάρουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"  του Υπουργείου!!! Επίσης η πολιτική των μη συμμαχιών και η ελιτίστικη συμπεριφορά της ΕΙΝΕΥΒ στον τομέα των κοινών αγώνων με τους εργαζομένους του Νοσοκομείου αλλά και ευρύτερα του Νομού μας οδήγησε στην απομόνωση των διεκδικήσεων των Νοσοκομειακών ιατρών και την αποδυνάμωση των θέσεών τους όσο δίκαιες και να ήταν.Σημειώνουμε την μή παρουσία ,πλήν της Προέδρου, κανενός από τα μέλη του ΔΣ στην πρόσφατη μαζική διαδήλωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου στον ΕΟΠΥΥ Χαλκίδας ,αλλά και την απουσία γενικά ιατρών τόσο από τις Γενικές συνελεύσεις της ΕΙΝΕΥΒ όσο και των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι καλές προθέσεις μόνο δεν φτάνουν για να μαζικοποιηθεί ένας συνδικαλιστικός αγώνας και επαναλαμβάνουμε ότι η πλήρης απόκρυψη των αιτιών και η απολτίκ στρατηγική στον βωμό της δήθεν ακομμάτιστης συνδικαλιστικής πορείας είναι αν μη τι άλλο αποπροσανατολιστική και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της εκάστοτε ηγεσίας και Διοίκησης που ειρήσθω εν παρόδω ευθύνονται για την σημερινή κατάντια της Δημόσιας Υγείας.

Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας θα παλέψει σταθερά με το κάτωθι πλαίσιο μαζικοποιόντας τον αγώνα για αποκλειστικά Δωρεάν και Δημόσια Υγεία.. Χρηματοδότηση

α) Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ. , των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

γ) Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία -πρόνοια- φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.
2. Δημόσιες υποδομές

α) Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του νοσοκομείου παίδων «Α. Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμιση τους.


β) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας Στελέχωση με .μόνιμο .προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων. για τη. δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.


γ) Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.


δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.


ε) Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία-τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και των ιδρυμάτων πρόνοιας.


στ) Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%)και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.


ζ) Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.


η) Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.


θ) Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.ΥΑΕ), για την εξασφάλιση της έρευνας και μελέτης της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.3. Φάρμακα

α) Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.

β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.

γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

δ) Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

ε) Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.4. Προνοιακές παροχές

Επιδόματα

α) Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων´ σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και .καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως´25000 ευρώ.

β) καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

γ) Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
Για τα παιδιά

α) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

β) Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα.

δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά.5. Κατ´ οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων.

α) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ´ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.


Η ανάπτυξη της πάλης για αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα σε κάθε σωματείο, κλάδο, γειτονιά να σχεδιαστεί ανάλογα με τις μονάδες υγείας-πρόνοιας που υπάρχουν (μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ., νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα), τις ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.


η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας.Δεν υπάρχουν σχόλια: