Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Κατά μέτωπο επίθεση στην κλαδική σύμβαση


Σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα νέα μέτρα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θέλουν μισθούς στα όρια της ΕΓΣΣΕ και κατάργηση επιδομάτων και κατακτήσεων
Οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις πρωτοφανείς σαρωτικές εργοδοτικές αξιώσεις
Στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ θέλουν να φέρουν τους μισθούς των εργαζομένων οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, καταγγέλλοντας την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έληξε το Φλεβάρη και επιδιώκοντας να την καταργήσουν μια και καλή. Οι εργοδοτικές ενώσεις της χώρας στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας, έχοντας «αέρα στα πανιά τους» από τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο της κυβέρνησης, καλούν την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) σε διαπραγμάτευση στις 12 Μάρτη για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την οποία ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας του προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, νευροψυχιατρικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και οίκων ευγηρίας, προκειμένου να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, αμφισβητώντας όλα τα επιδόματα και τις κατακτήσεις του κλάδου.Στο στόχαστρο των ιδιοκτητών των κλινικών μπαίνουν όλα τα κεκτημένα των εργαζομένων. Για παράδειγμα με την ισχύουσα σύμβαση ο πρώτος μισθός του νοσηλευτή 2ετούς εκπαίδευσης ανέρχεται στα 1.039 ευρώ. Αν καταργηθούν το ανθυγιεινό επίδομα (80,81 ευρώ), το επίδομα για κάθε έτος σπουδών (33,67 ευρώ), το νοσοκομειακό επίδομα (134,68 ευρώ), το επίδομα τροφοκατοικίας (40,40 ευρώ) και το επίδομα Η/Υ (43,01 ευρώ), ο μισθός του δε θα φτάνει καν τα 700 ευρώ! Επίσης αμφισβητούνται άλλα δικαιώματα όπως η απαραίτητη για την προστασία της υγείας των ακτινολόγων άδεια ενός μήνα, το μειωμένο ωράριο του παραϊατρικού προσωπικού και η 10ήμερη άδεια των νοσηλευτών κλειστών τμημάτων (ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ.).
Οι εργοδότες χαρακτηρίζουν «αναχρονιστικούς» τους υφιστάμενους όρους αμοιβής και εργασίας που ισχύουν στις επιχειρήσεις Υγείας και προκαλούν τη «χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους». Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μια «έκρηξη» ιδιωτικών επενδύσεων και κερδοφορίας στον τομέα της Υγείας: Το 2009 καταγράφηκαν 16.589 ιδιωτικές κλίνες σε σύνολο 54.704, ενώ τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. τα κέρδη - έσοδα/λειτουργικά έξοδα - που προκύπτουν από την ίδια τη λειτουργία μιας επιχείρησης) ήταν 16,1% την περίοδο 2004-2007, 13,8% το 2008 και 12% το 2009.


ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι να σηκώσουν άφοβα κεφάλι!
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές με όλες τους τις δυνάμεις:
«
Η εργοδοσία των μεγάλων (αλλά όχι μόνο) ιδιωτικών κλινικών, η οποία επί χρόνια θησαύριζε εκμεταλλευόμενη τη συνειδητή ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - και την ανάγκη για πρόνοια και αποκατάσταση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, σε πλήρη ετοιμότητα, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που προωθούν οι πολιτικοί υπάλληλοι του κεφαλαίου στη Βουλή και στην κυβέρνηση, εφορμά αδίστακτα και κυνικά για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της για τα επόμενα χρόνια.
Καταγγέλλει η ίδια με πρωτοβουλία της την κλαδική σύμβαση και καλεί την ομοσπονδία του κλάδου σε συνάντηση για να συζητήσουν την:
  • "Προσαρμογή των όρων αμοιβής των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις που είναι μέλη μας, στα κατώτερα όρια που επιτρέπεται από το νόμο (Μείωση βασικού μισθού, πάγωμα ωριμάνσεων, κατάργηση επιδομάτων και άλλων παροχών που δεν προβλέπονται από αυτή και δε συμβαδίζουν με το αντικείμενο της εργασίας τους, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας κλπ.)".
  • "Προσαρμογή των όρων εργασίας των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις που είναι μέλη μας στις ρυθμίσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κατάργηση όλων των αδειών, των παροχών και των προνομίων, πέραν των μισθολογικών, που δεν προβλέπονται από αυτή (π.χ. κατάργηση επιπρόσθετων αδειών ορισμένων ειδικοτήτων, κατάργηση του μειωμένου ωραρίου για όσες ειδικότητες προβλέπεται κλπ.)".
Οι εκμεταλλευτές των εργαζομένων, οι χορτάτοι από το σφετερισμό του πλούτου που παράγει η εργασία των εργαζομένων, καλούν τους πεινασμένους (και είναι πεινασμένοι παρά το ότι από αυτούς παράγεται ο πλούτος) να δεχτούν ακόμα λιγότερα από τα ψίχουλα που παίρνουν για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους.
Στον κυνισμό του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν άφοβα το κεφάλι. Στηριγμένοι στα ταξικά συνδικάτα κατά κλινική και συνολικά στον κλάδο να οργανώσουν την αντίστασή τους με σύνθημα καμιά υπογραφή νέας σύμβασης με μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Να πουν στους εργοδότες, ότι μπορεί να υπάρξει προστασία προνοιακή και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων, χωρίς αυτούς. Ο πλούτος που αυτοί καρπώνονται να πάει για εργασία με δικαιώματα στους εργαζόμενους και ποιοτικά αναβαθμισμένη πρόνοια και υγεία για τα λαϊκά στρώματα.
Στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να στοχεύει και να αξιοποιείται η καθημερινή δράση των εργαζομένων για την περιφρούρηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους και των κατακτήσεών τους που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: