Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς

που δικαιολογημένα ανησυχείτε για το επαγγελματικό και το επιστημονικό μέλλον σας, γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο όνομα της κρίσης, σας αφαιρεί δικαιώματα, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργασία για το κεφάλαιο. 
Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς
που τα αντικειμενικά σας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, που δεν θέλετε να είναι η υγεία μέσον πλουτισμού από την εκμετάλλευση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο.
 Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους και τους νέους γιατρούς,
που τώρα βιώνουν στην πράξη τι σημαίνει το χρεοκοπημένο ιδεολόγημα που «διδάσκονται» στο Πανεπιστήμιο, για τη δήθεν εξασφάλιση που θα τους παρέχει η επιχειρηματική δράση.
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εκλογές του Ιατρικού συλλόγου γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, που βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση και εντείνεται η συνασπισμένη επίθεση της κυβέρνησης, της Ε. Έ. και του ΔΝΤ στο σύνολο των δικαιωμάτων μας.
Οι δυνάμεις του κεφαλαίου με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης που συμμετέχει και η Ελλάδα, επιδιώκουν το μεγαλύτερο έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ορυκτού πλούτου και την επιβολή κυβερνήσεων πιο φιλικών στον ένα ή άλλο ιμπεριαλιστή. Οι ίδιες δυνάμεις, όλες μαζί και σε κάθε κράτος ξεχωριστά, ανεξάρτητα από «χρέη», «ελλείμματα», «μνημόνιο», βομβαρδίζουν ότι έχει απομείνει από τις λαϊκές κατακτήσεις.
Το «Σύμφωνο για το Ευρώ» που συναποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. και συμφωνεί η ΝΔ και το ΛΑ.ΟΣ., φέρνει νέα επώδυνα μέτρα στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και στους μισθούς όλων των εργαζομένων.
Η Κυβέρνηση εξάγγειλε νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 26 δις €, με περικοπές και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις κοινωνικές παροχές και στους μισθούς.
Τα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολύ πριν την κρίση και τώρα επιταχύνεται η εφαρμογή τους. Τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου λένε ψέματα ότι επιβάλλονται από την ΤΡΟΪΚΑ, ότι είναι αποτέλεσμα κατοχής ή υποτέλειας της κυβέρνησης.
Λένε ψέματα για τις αιτίες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Κρύβουν ότι για την κρίση ευθύνεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, η αναρχία στην παραγωγή, ο ανταγωνισμός και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που έχουν κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος.
Τη δεκαετία του 2000, οι επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 60 δισ. €!
Οι καταθέσεις των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών μόνο στις Ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν τα 600 δις €!

Αυτή η γενικευμένη επίθεση στο σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι προσωρινή. Η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, θα είναι αναιμική και πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει η επόμενη κρίση. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που κερδίζουν είναι τα μονοπώλια και αυτοί που χάνουν είναι συνολικά οι εργαζόμενοι.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Είναι ο δρόμος ανάπτυξης, που στο κέντρο του έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτή τη διέξοδο παλεύει η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα και μέσα σ’ αυτούς μεγάλο τμήμα των γιατρών. Απαιτείται σκληρή αντιμονοπωλιακή πάλη για βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η ΔΗΠΑΚ σας καλεί με την ψήφο σας να κάνετε ένα ουσιαστικό, αγωνιστικό βήμα μπροστά.

Να αλλάξετε τους συσχετισμούς στους επιστημονικούς συλλόγους των γιατρών.
Να ενισχύσετε την «Πανεπιστημονική», τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που με την κοινωνική συμμαχία διεκδικούν λύση για όλα τα οξυμένα προβλήματα με προοπτική την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,Η υγεία των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται με την αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΔΗΠΑΚ σας καλεί:
 Σαν επιστήμονες υγείας να θέσουμε την επιστήμη μας στην προάσπιση της υγείας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Από κοινού με το ταξικό εργατικό, λαϊκό κίνημα και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στους γιατρούς να αντιπαλέψουμε την πολιτική που υπονομεύει την υγεία των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες υγείας και ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων γιατρών του καθημερινού μόχθου. Για να παρέχεται η υγεία όχι σαν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα αλλά ως κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα σε όλους και δωρεάν.
Ο νέος «υγειονομικός χάρτης»
δεν αφορά το «νοικοκύρεμα» ή τον «εξορθολογισμό» των δαπανών των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τη «βιώσιμη» δηλαδή την κερδοφόρα λειτουργία τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωση τους και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης τους, μέσα από τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση της εκμετάλλευσης των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες.
Γι’ αυτό επεκτείνεται ο θεσμός των επικουρικών γιατρών και αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εργαλείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η «αξιολόγηση»
των μονάδων υγείας και των εργαζομένων σ’ αυτές. Έτσι θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται τμήματα, εργαστήρια, κλινικές ή και ολόκληρα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες των ασφαλιστικών ταμείων. Το αποτέλεσμα θα είναι:

Να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τα νοσηλευτικά κρεβάτια.
Να εντατικοποιηθεί η εργασία των υγειονομικών με τη συσσώρευση – αντιμετώπιση μεγαλύτερου όγκου ασθενών, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Οι ελλείψεις αυτές δε μπορούν να καλυφθούν από τις μετατάξεις προσωπικού από τα συγχωνευόμενα νοσοκομεία, αφού οι προσλήψεις στη λογική του 5 ή 7 αποχωρούν και ένας προσλαμβάνεται, σημαίνει τελικά μείωση του προσωπικού.
Η ομαδοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων θα είναι το όχημα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, που θα γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να ασκούν το έργο τους.
Από την αξιολόγηση επίσης θα εξαρτάται ένα μέρος του εισοδήματος των γιατρών, που η κυβέρνηση το ονομάζει σύνδεση με την «αποδοτικότητα», αλλά ακόμα και η διατήρηση της εργασιακής τους θέσης.
Τελικά όσες δημόσιες μονάδες διατηρηθούν, θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς – πελάτες, για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι ο μηχανισμός για νέες περικοπές στις παροχές πρωτοβάθμιας υγείας σ’ ένα ελάχιστο πακέτο,
μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Ο ΕΟΠΥΥ θα «συνεργάζεται» με επιχειρήσεις, «κοινοπραξίες γιατρών» που θα μπορούν να «αξιοποιούν» και τις υγειονομικές δομές του ΙΚΑ. Σ’ αυτές τις επιχειρηματικές κοινοπραξίες θα εργάζεται και ένας αριθμός γιατρών ως «φτηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό», αλλά και άλλες ειδικότητες, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνολόγοι, με ακόμα λιγότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 Η «ελεύθερη επιλογή γιατρού»Το πραγματικό δίλημμα για τους γιατρούς, τους άλλους εργαζόμενους, τους ασθενείς από τα λαϊκά στρώματα είναι:
που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση και η «κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή» που διεκδικούν οι ηγεσίες των συλλόγων των γιατρών, θα φέρουν αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που θα έχουν το περιθώριο να πουλάνε υπηρεσίες ακριβές στους ασθενείς, αλλά ανταγωνιστικά φθηνότερες από τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
Η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων στην υγεία θα συρρικνώσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το σύστημα υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν για όλους, με πλήρη εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων και των αναγκών των ασθενών και των υγειονομικών ή θα είναι το εμπορευματοποιημένο του «δημόσιου» και του ιδιωτικού τομέα με ασθενείς – πελάτες και υγειονομικούς με ισοπεδωμένα δικαιώματα.
Η «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» σταθερά παλεύει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κατάκτησης ενός λαϊκού συστήματος υγείας.
Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της Εργατικής Τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει με όρους απειθαρχίας και ανυπακοής για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν αναιρούν τις σημερινές δυνατότητες και την αναγκαιότητα της πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό παλεύουμε για να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί.
Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας.
Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις αυτές που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του σημερινού, βαθύτατα ταξικού συστήματος υγείας.


Είναι αποκαλυπτικός ο ρόλος των ηγεσιών του ΙΣΑ, του ΠΙΣ και των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΗΚΙ, ΑΕΓ και ΑΡΣΙ, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που αφορούσαν το νομοσχέδιο της υγείας.
 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι δυνάμεις αυτές στο κοινό πλαίσιό τους δε διαφώνησαν στη βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, μειώνει τις κρατικές δαπάνες και στηρίζει την επιχειρηματική δράση και χτυπάει τα λαϊκά δικαιώματα στην υγεία. Ευνοούσε ουσιαστικά ένα τμήμα μεγαλογιατρών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην πλειοψηφία των γιατρών και στα λαϊκά στρώματα.
Η αναφορά τους στη δημόσια και δωρεάν υγεία αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Δεν έβαλαν το ζήτημα της πλήρους χρηματοδότησης του συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απέρριπταν τη διεκδίκηση μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διεκδικούσαν συμβάσεις με τα ταμεία με πληρωμή «κατά πράξη και περίπτωση». Δηλαδή με το χαράτσωμα των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.
Ο συντεχνιασμός των ηγεσιών αυτών, διευκόλυνε την κυβέρνηση να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Υπονόμευσε την κοινή δράση με τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών στην υγεία.
Η ΔΗΚΙ, και η ΠΑΣΚ στηρίζουν την επιχειρηματική δράση και την εμπορευματοποίηση της υγείας. Μαζί με την ΑΕΓ συμφωνούν στη συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό
, καλλιέργησαν αυταπάτες:

Έλεγαν ότι έπρεπε να διαφυλάξουμε το ταμείο μας και ότι θα μπορούσε δήθεν να έβγαινε αλώβητο μέσα από άλλη μία αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αποδέχτηκαν την ενοποίηση των ταμείων και να λειτουργήσει το ΤΣΑΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Προώθησαν μια συντεχνιακή – διασπαστική λογική απέναντι στην ανάγκη κοινής δράσης με όλους τους εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Στήριξαν ουσιαστικά τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που επιδεινώνουν τους όρους της συνταξιοδότησης και συρρικνώνουν συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και ιδιαίτερα των νέων γιατρών που με αυτές τις συνθήκες και μετά από 39 χρόνια δουλειάς θα πάρουν σύνταξη 468 € !!!
Η ΑΡΣΙ σε ανακοινώσεις της – που δεν κοστίζει τίποτα - ψέλνει σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρμαχος της κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, την πάλη όμως αυτή την παραπέμπει στο απώτερο μέλλον, όπως στην πράξη απέδειξε με το πλαίσιο στη συμμαχία της με τη ΔΗΚΙ και την ΑΕΓ.

Επί της ουσίας οι «αριστερές συνιστώσες» της συμμαχίας με τη ΔΗΚΙ, όσο και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, αποδέχονται το βασικό ιδεολογικό πλαίσιο της ΔΗΚΙ και της ΠΑΣΚΕ που πατάει στη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των νόμων της αγοράς στο χώρο της υγείας. Αποδέχονται και διεκδικούν όρους ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα να ασκείται μόνο από γιατρούς και αυτό ισχυρίζονται ότι δεν είναι επιχειρηματικότητα, παρά μόνο αν ασκείται από μη γιατρούς!
Στην πράξη η ΑΕΓ και η ΑΡΣΙ, διαμορφώνουν αιτήματα και στόχους όχι με κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης μάζας των γιατρών, αλλά με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή τη κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν αμφισβητούν στην πράξη την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, αλλά πάνω σε αυτό το έδαφος προσπαθούν να βρουν λύσεις, που και τα μονοπώλια να ωφελούνται και οι εργαζόμενοι.
Ενώ έχουν δημιουργηθεί αντικειμενικά οι δυνατότητες για μειωμένο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, πρωτοστατούν στην κατάργηση της σταθερότητας και στη διευθέτησή του.
Υποστηρίζουν τη πληρωμή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από τους εργαζόμενους, τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, στις εξετάσεις και στις θεραπείες αντί τη κατάργηση κάθε πληρωμής και αυτό το ονομάζουν δωρεάν υγεία.
Διαφωνούν με τη μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θέτουν ακόμα και ως αίτημα την πρόσληψη επικουρικών. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος γιατρός, λόγω των τεράστιων λαϊκών αναγκών για ανάπτυξη και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, μετατρέπουν το δικαίωμα για πλήρη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, σε ζήτημα «προσόντων» και «αξιολόγησης». Λες και δεν έχουν αξιολογηθεί όταν πήραν τα πτυχία τους. Σιγοντάρουν την Κυβερνητική πολιτική ότι είναι άξιοι να εργάζονται οι γιατροί ως επικουρικοί, αλλά όχι σαν μόνιμοι. Κατά τα άλλα προς το παρόν, αρνούνται την αξιολόγηση, δηλαδή τις εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας.
Τελικά στ’ όνομα του «ρεαλισμού», καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βασική αρχή της ΔΗΠΑΚ είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Οι θέσεις της είναι: Η Πανελλαδική ανάπτυξη ενός αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δομημένο σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο που να καλύπτει ολόπλευρα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Κεντρικός άξονας του συστήματος υγείας είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας, η περίθαλψη των ασθενών και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών μέσα από το Κέντρο Υγείας που συνδέεται με τις αντίστοιχες νοσοκομειακές μονάδες, τις υπηρεσίες επείγουσας βοήθειας και τις δομές πρόνοιας.
Ένα σύστημα ΠΦΥ όπου αναπτύσσονται και συνεργάζονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες: υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικών υπηρεσιών, εργαστηρίων που δρουν από κοινού, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων.
Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται από διεπιστημονικές ΟΜΑΔΕΣ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών: οικογενειακοί γενικοί γιατροί, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εργαστηριακοί, ψυχολόγοι.
Αυτό το σύστημα υγείας, αναπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, συνεργάζεται στενά με τα δημόσια πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνα στο πεδίο της Υγείας, της Επιδημιολογίας κλπ. και με τον κρατικό φορέα παραγωγής φαρμακευτικού, υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στο σύστημα υγείας που προτείνει η ΔΗΠΑΚ, οι γιατροί διασφαλίζουν σταθερές εργασιακές σχέσεις με ανθρώπινο ωράριο και εφημερία.
Διασφαλίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ουσιαστική άσκηση της επιστήμης τους, στη βάση της αναγκαίας κρατικής επιμόρφωσης και της οργάνωσης της κρατικής έρευνας.
Απαλλάσσονται έτσι από τη διαβρωτική δράση των μονοπωλίων της υγείας, των φαρμακοβιομηχάνων, του προσανατολισμού και της υποταγής της ιατρικής επιστήμης στο κέρδος.
Η ΔΗΠΑΚ προβάλει σήμερα το αίτημα για άμεση κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Διεκδικεί σταθερή σχέση πλήρους και αποκλειστικής εργασίας.
Αντιμετωπίζει ως απόλυση κάθε λύση - λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, επικουρικής σύμβασης ή σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Απαιτεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων αλλά και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων / επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απαιτεί την εγγραφή στα σωματεία δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα όλων των εργαζόμενων γιατρών ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας, αν εργάζονται μέσω εργολάβου ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μορφές εργασίας που επί της ουσίας υποκρύπτουν τη μισθωτή εργασία.
Για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών.
Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας συνδέεται με την αναγκαιότητα για υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των γιατρών τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο, όσο και κατά την ειδικότητα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της άσκησης του επιστημονικού ιατρικού έργου.

Αυτή η θέση της ΔΗΠΑΚ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προωθούμενη σύνδεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος με τα «μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης» από την παρακολούθηση πανάκριβων συνεδρίων των επιχειρηματικών ομίλων, αναγκάζοντας τους γιατρούς να αναζητούν χρηματοδότηση από τις διάφορες φαρμακευτικές που επιδιώκουν να κατευθύνουν άμεσα και την άσκηση της ιατρικής!
Σήμερα με επιχείρημα τον «πληθωρισμό γιατρών», προωθούνται διάφορες μορφές φραγμών (εξετάσεις κλπ.) για την έναρξη της ειδικότητας και με τη στήριξη των ηγεσιών στους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ,. Στόχος τους είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ανειδίκευτων γιατρών που θα αποτελούν ακόμα πιο φτηνό ιατρικό δυναμικό, για να βγάζουν τη λάντζα και τις εφημερίες.
Η αντιπαράθεσή μας, τόσο με τις εξετάσεις και γενικότερα τους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας, όσο και με το κυνήγι μορίων, συνδέεται με την πρότασή μας για διασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων και επιστημονικών περιοδικών και πρόσβασης σε αυτά μέσω των ιατρικών βιβλιοθηκών με ευθύνη του κράτους. Διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων με ευθύνη του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και των δημόσιων πανεπιστημίων με αποκλειστική χρηματοδότηση τόσο του συνεδρίου όσο και της συμμετοχής των γιατρών από το κράτος. 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Οι ειδικευόμενοι και γενικότερα οι νέοι συνάδελφοι βιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο.

Με τις αναμονές για την έναρξη της ειδικότητας, τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλιστη εργασία, τα δελτία παροχής υπηρεσιών και τις αμοιβές των 600 €.
Η περίοδος της ειδίκευσης χαρακτηρίζεται απο εξαντλητική εργασία, βάρβαρο ωράριο με συνεχόμενες εφημερίες που συχνά μένουν απλήρωτες.
Η εκπαίδευσή των ειδικευόμενων, όπου γίνεται είναι αποσπασματική.
Ο Γολγοθάς της ανασφάλειας συνεχίζεται με τις επικουρικές συμβάσεις, τα δελτία παροχής υπηρεσιών και το αβέβαιο μέλλον που συχνά οδηγεί νέους ειδικευμένους συναδέλφους ακόμα και στη «διέξοδο» της μετανάστευσης!
Η θέση της ΔΗΠΑΚ είναι:
 Η έγκαιρα προγραμματισμένη και άμεση έναρξη της ειδικότητας μετά το πτυχίο. Ο χρόνος αναμονής να θεωρείται ως περίοδος ανεργίας. Μείωση του ωραρίου εργασίας των ειδικευομένων για διασφάλιση χρόνου μελέτης που απαιτείται κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Άμεση ένταξη όλων των ειδικευμένων στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.  

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους γιατρούς του ΙΚΑ
Το αποκορύφωμα σήμερα των κάθε λογής ελαστικών σχέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένης της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί το ΙΚΑ.

Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της επιστημονικής οντότητας των γιατρών θα συνεχίζεται με τα απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα που περιορίζουν το εύρος και το επίπεδο των ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι το σημερινό επαίσχυντο 10λεπτο για την εξέταση – «ξεπέταγμα» των ασφαλισμένων.
Το καθεστώς αυτό με τον νέο νόμο για τον ΕΟΠΥΥ θα επιδεινωθεί σημαντικά αφού στις υπάρχουσες ελαστικές σχέσεις ανασφάλιστης εργασίας θα προστεθούν οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας, η κυριαρχία μονοπωλιακών ομίλων στην ΠΦΥ, οι κοινοπραξίες των μεγαλογιατρών – μεγαλοεισοδηματειών κλπ.
Σε αυτές τις συνθήκες η θέση της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων γιατρών μικρών εισοδημάτων, των νέων γιατρών θα επιδεινωθεί.
Η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική διέξοδος γι’ αυτούς είναι η διεκδίκηση ενός Αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας και ένταξή τους σ’ αυτό.
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι θέσεις της ΔΗΠΑΚ είναι ενταγμένες στους στόχους πάλης της κοινωνικής συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει το ταξικό κίνημα εργατοϋπαλλήλων το ΠΑΜΕ, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων η ΠΑΣΕΒΕ, η ριζοσπαστική συσπείρωση των φτωχών αγροτών η ΠΑΣΥ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα η ΟΓΕ και το Μέτωπο Αγώνα σπουδαστών το ΜΑΣ.
Αυτή η κοινωνική συμμαχία παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική των κομμάτων που τα υπηρετούν και συντρίβουν υγειονομικούς και ασθενείς.
Γι’ αυτό η συμμαχία μπορεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά λύσεις τόσο για τις λαϊκές ανάγκες, όσο και για τα δίκαια αιτήματα της πλειοψηφίας των γιατρών.

Αυτήν την πάλη φοβάται η αστική τάξη, τα μονοπώλια, την πολιτική των οποίων στηρίζουν οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων, των άλλων συμβιβασμένων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ κλπ.
Για την ενίσχυση αυτής της συμμαχίας και της πάλης της αγωνίζονται οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα νοσοκομεία, στα εργοστάσια και τα εργοτάξια, σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.
Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε να παλέψουν και όλοι οι γιατροί που βάζουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των νόμων της αγοράς και του κέρδους.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο.
Πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που να λειτουργεί με πυρήνα το Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό και πόλη, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά.
Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο (45%).
Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Βασικός μισθός, 2000€ μεικτά, για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, με επιπλέον οικογενειακό επίδομα και χρονοεπίδομα. Τελικός βασικός μεικτός μισθός 4.000 € με 30 χρόνια προϋπηρεσία. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 € και 5.000 € επιπλέον για κάθε παιδί. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία σε όλους, σταδιακή μείωση των εισφορών για τον κλάδο σύνταξης. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στο κλάδο σύνταξης να είναι κατά 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά 2/3 από το κράτος. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα στα 55 - 50 αντίστοιχα στους άντρες και τις γυναίκες. Κατώτερη σύνταξη 1600 € μεικτά.
Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, με 2000€ κατώτερο μεικτό μισθό και με ανάλογες αυξήσεις σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός, με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και σύγχρονα δικαιώματα. Για όσο διάστημα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς για αυτοαπασχολούμενους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40000€, να τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου για το ιατρείο και φθηνά τιμολόγια ΔΕΚΟ. Άμεση έντοκη πληρωμή των χρωστούμενων των ταμείων, σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με  πλήρη  ασφαλιστική  κάλυψη   και επιδότηση  στο  80% του βασικού  μισθού. Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
Κατάργηση των 5 € και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες επιχειρηματικές μονάδες υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη, ποιοτική λειτουργία τους.
Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου και βιοιατρικής τεχνολογίας.
Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα 40.000 εύρο το χρόνο και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί.
Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΑΤΡΩΝ
 
Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς
στο συνδικαλιστικό κίνημα
 Να δυναμώσουμε τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται με το Π.Α.ΜΕ. Υγείας Πρόνοιας,
Στηρίζουμε και εκλογικά για τα Δ.Σ στους
ιατρικούς συλλόγους και για αντιπροσώπους στον ΠΙΣ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: