Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»


Επιφυλακτικοί οι γονείς παρά τις υποσχέσεις για επαναλειτουργία
Την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» στις 21 Νοέμβρη απέσπασαν χτες από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο γονείς καρδιοπαθών παιδιών και γιατροί και εργαζόμενοι στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Ωστόσο, η επαναλειτουργία που μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου φαίνεται να εντάσσεται στη «συλλειτουργία» με τα αντίστοιχα κέντρα του ιδιωτικού τομέα, που αποτέλεσε και το θανάσιμο εναγκαλισμό για το κέντρο του «Αγία Σοφία». Γονείς και εργαζόμενοι κρατούν με επιφύλαξη την υπόσχεση για επαναλειτουργία, δηλώνοντας ετοιμότητα για να διεκδικήσουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Κέντρου και με τους γιατρούς που εμπιστεύονται.
Χτες, ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ στα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και με τη συμμετοχή του διοικητή της ΥΠΕ Αρη Μουσιώνη και του διοικητή του «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββα, με θέμα την ανάκληση της απόφασης για αναστολή των καθηκόντων των παιδοκαρδιοχειρουργών στο «Αγία Σοφία». Η εξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί μετά την πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» να συζητηθεί το θέμα της αναστολής των καθηκόντων των παιδοκαρδιοχειρουργών στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και την απόφασή του να ζητήσει την άρση αυτής της απόφασης.
Τελικά η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει μια συνάντηση του γενικού γραμματέα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Στάθη Τσούκαλο και τη συμμετοχή παιδοκαρδιοχειρουργών από το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το «Μητέρα». Ομως, την κατάσταση άλλαξε η μαζική παρουσία δεκάδων γονιών καρδιοπαθών παιδιών, γιατρών και εργαζομένων από το «Αγία Σοφία» και αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Αν και αρχικά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μίλησαν για σόου, στη συνέχεια υποχρεώθηκαν σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Ο Ν. Πολύζος δέχτηκε τους γονείς, οι οποίοι του ενεχείρησαν υπόμνημα με 225 υπογραφές τους και του ζητούν να επαναλειτουργήσει το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο και να αποκατασταθούν οι παιδοκαρδιοχειρουργοί Γιώργος Καλαβρουζιώτης και Αντώνης Καλλικούρδης - που ήταν και παρόντες στην κινητοποίηση. Ο Νίκος Πολύζος είπε ότι μέχρι τις 15/11/2011 θα ολοκληρωθεί η υπό διεξαγωγή Ενορκη Διοικητική Εξέταση - στην οποία θα καταθέσουν και οι γονείς - και ότι στις 21/11/2011 θα επαναλειτουργήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ωστόσο, όμως, ο Ν. Πολύζος ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία πρόσθεσε ότι μέρος της λίστας των παιδιών θα απορροφηθεί από το «Ωνάσειο» και το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο τού «Μητέρα».

                                                     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 8 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου, καλεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να εμποδίσουν την ψήφιση του δραματικά μειωμένου προϋπολογισμού για το 2012 στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ανακοίνωση για τις ελλείψεις φαρμάκων
Με μια περιγραφική ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων επιχειρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προσπεράσει το μεγάλο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι ελλείψεις στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες δε διακινούν φάρμακα αν δεν υπάρχει πληρωμή - κυρίως από τους φαρμακοποιούς - τοις μετρητοίς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα όπως: υπέρτασης, ορμόνες, παυσίπονα, αντιισταμινικά. Ακόμη και ψυχιατρικά και αντικαρκινικά βρίσκονται σε ελάχιστη διαθεσιμότητα στα ντουλάπια των φαρμακείων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας να πληρώσουν τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους δε χορηγούν επί πιστώσει υλικό. Επίσης, επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κρίνεται η έλλειψη μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ενέσιμης κορτιζόνης, αλλά και ινσουλίνης που χρειάζονται οι διαβητικοί.
Ο ΕΟΦ, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει - ως παρατηρητής στις ελλείψεις φαρμάκων - πως για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις άδειας κυκλοφορίας. «Ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών - φαρμακαποθηκών - φαρμακείων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων», αναφέρει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του, παραπέμποντας σε υποκατάστατα των φαρμάκων που προτείνουν οι γιατροί.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις 8 μ.μ., οργανώνει σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Επίσης, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης με τη συμμετοχή τους στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ.

   
ΣΕΑΑΝ - ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Περιοδεία στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων
Κάλεσαν πάσχοντες και εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη την κυβερνητική απόφαση να παρακρατείται έως και το 80% των συντάξεων των τροφίμων
Περιοδεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα έκαναν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, καλώντας τους εργαζόμενους και τους κινητικά ανάπηρους να μην εφαρμόσουν την κατάπτυστη απόφαση του υπουργείου Υγείας να παρακρατεί από 40%-80% των συντάξεών τους προκειμένου να συνεχίσουν να νοσηλεύονται στο Θεραπευτήριο. Εκεί, διαμένουν άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, κατάκοιτοι, άτομα με βαριές νοητικές στερήσεις και βαριά εγκεφαλικά περιστατικά που είτε δεν έχουν οικογένεια να τους φροντίσει, είτε η φροντίδα τους είναι αδύνατη στο σπίτι. Από αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους η κυβέρνηση ληστεύει τη μισή και παραπάνω σύνταξη για να τους προσφέρει στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας.
Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων «αγκαλιάστηκε» τόσο από τους τρόφιμους, όσο και από τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου, που δήλωναν οργισμένη από τη βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής. «Εχουμε δουλέψει γι' αυτή τη σύνταξη, δε θα μας την πάρει κανείς», «ας φτιάξουν κι ένα τάφο να μας βάλουν όλους μέσα...», ήταν μερικά από τα λόγια των πασχόντων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, καθώς είναι καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους. Η ΣΕΑΑΝ και το ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις να μην περάσει αυτή η απόφαση και κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλάι των πασχόντων. Αντίθετα, η διεύθυνση του Θεραπευτηρίου επικαλέστηκε την «ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος...».
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Απροκάλυπτη εργοδοτική τρομοκρατία
Με μια λίστα στα χέρια της για τους εργαζόμενους, που πήραν μέρος στις τελευταίες κινητοποιήσεις, βρίσκεται η Διοίκηση του νοσοκομείου «Ιπποκρατείου», την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον με τις πλάτες της ηγεσίας του τοπικού Σωματείου (όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι στο «Ιπποκράτειο» ξεκίνησαν κινητοποιήσεις αρχικά με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΔΣ του Σωματείου. Ομως, όταν οι εργαζόμενοι υιοθέτησαν θέσεις, όπως να μην κλείσει κανένα κρεβάτι και να μην εκχωρηθεί, επίσης, κανένα κρεβάτι του νοσοκομείου στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να μη μειωθούν οι μισθοί και να μην εφαρμοστεί η εφεδρεία, τότε η ηγεσία του σωματείου αποστασιοποιήθηκε απ' αυτές και με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν τις καλύπτει.
Χτες, οι εργαζόμενοι είχαν προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, όπου τέθηκε και το θέμα της ύπαρξης λίστας με τα ονόματα εκείνων που συμμετείχαν μέχρι τώρα στις κινητοποιήσεις. Αποφασίστηκε παράσταση στον Διοικητή Κώστα Μπάνη, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει λίστα με ονόματα εργαζομένων απάντησε ότι όντως υπάρχει αυτή η λίστα. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι είχε επικοινωνία και με τις ηγεσίας του τοπικού σωματείου και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες του είπαν ότι δεν καλύπτουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τις οποίες χαρακτήρισε «βόλτες στο προαύλιο».
Μετά την επιμονή των εργαζομένων, αν θα πάρει μέτρα (διοικητικά, πειθαρχικά ή μισθολογικά) σε βάρος των εργαζομένων που είναι στη λίστα ο Κ. Μπάνης δε δεσμεύτηκε ότι δε θα το κάνει, προσθέτοντας ότι θα έχει νέες επικοινωνίες με την ΠΟΕΔΗΝ και ότι δε θα κάνει χρήση της λίστας «μέχρι τώρα».
Πρόκειται για μια απροκάλυπτη συμπαιγνία κυβέρνησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που δικαιώνει τη θέση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, που καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν «τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου. Χρόνια υπονομεύουν τους αγώνες. Στήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων που μας έφερε εδώ».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: