Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Για τη διαπραγμάτευση και τη νέα αντιλαϊκή Συμφωνία 

Έχουμε πλέον αρκετή πείρα για να καταλάβουμε πως η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου δεν έφερε καμία ουσιαστική βελτίωση στη ζωή μας. Αποκαλύφθηκε η προσπάθεια εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «θα βαρούσε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές» και θα έσκιζε τα μνημόνια και τώρα προτείνει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θρασύτατα τα παρουσιάζει ως «έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό». 

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρεί άθικτα τα Μνημόνια και προσθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα Φορολογική πολιτική Προτείνει νέα επιβάρυνση ύψους 1 δισ. ευρώ από αυξήσεις στο ΦΠΑ. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ και το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης». 

Ιδιωτικοποιήσεις
 Προτείνει την ολοκλήρωση των μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιήσεων και νέες ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΔΕΣΦΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ. 
Ασφαλιστικό 
Προχωρά το σχέδιο για ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που θα οδηγήσει σε συμπίεση προς τα κάτω συνολικά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, και τη σταδιακή αύξηση του ορίου των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων στα 62 έτη. 
Κρατικό χρέος 
Αποδέχεται τη δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος του λαού, με δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα που μετά το 2017 θα ανέλθουν απ' το 1,5% στο 3,5%, (δηλαδή, νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία). 
Η όποια άμεση μικρή μείωση του ύψους των πλεονασμάτων για τη διετία 2015 - 2016, σε συνδυασμό με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, θα συνοδευθεί με νέα δανειακή σύμβαση. 
Μισθολόγιο – Αξιολόγηση 
Αρνούνται την αναπλήρωση των απωλειών στους μισθούς μας και ταυτόχρονα ετοιμάζουν νέα αξιολόγηση, όπου το 30% των εργαζομένων θα έχει ταχύτερη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, που θα την πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Προσλήψεις Στην πρόταση της κυβέρνηση για συμφωνία με την Τροϊκα, προτείνεται η αναλογία 1 πρόσληψη για 2 συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή, όχι μόνο δεν θα καλυφθούν οι σημερινές τεράστιες ελλείψεις, αλλά θα μεγαλώσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για εντατικοποίηση και κλείσιμο τμημάτων.
 Κρατική χρηματοδότηση δημόσιων μονάδων υγείας 
Η συγκυβέρνηση έχει καταβάλλει μόνο ένα μικρό μέρος της κουτσουρεμένης κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015. Αποτέλεσμα είναι ότι ήδη τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας. 
Η πραγματική διαπραγμάτευση 
Η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται για κάποια χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής για να εξοικονομηθούν κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συντάσσεται με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας (με την στήριξη των ΗΠΑ) στη διαμάχη με τη Γερμανία για το ποιανής χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν λιγότερο χαμένοι από την κρίση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κατατίθεται και το νέο γαλλογερμανικό σχέδιο εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, με δυεύρυνση του πεδίου δράσης του Γιούρογκρουπ και ενίσχυση των εξουσιών του. Στην ουσία, η ελληνική περίπτωση αποκτά το χαρακτήρα της αιχμής πίεσης και του «πειράματος» στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης μεταξύ των αντιτιθέμενων συμφερόντων. 
Συμφωνούν όμως στο πρέπει να χάσουμε και άλλα δικαιώματα, για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Οι πρώτοι μήνες της νέας συγκυβέρνησης είναι πολύ διδακτικοί και οδηγούν σε πολύτιμα συμπεράσματα για όσους θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση: 
1) Όποιος αποδέχεται τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύεται να υπηρετήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, θα πάρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως και αν αυτοαποκαλείται: «αριστερός», «αντιμνημονιακός» ή «πατριώτης».
 2) Όσοι «μηχανοδηγοί» (κυβερνήσεις) και αν αλλάξουν, όσο η πραγματική εξουσία είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, το τρένο θα συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πορεία. 3) Φιλολαϊκή λύση, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με τον πραγματικό εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει, ΔΕΝ υπάρχει Οι συνδικαλιστικοί σύμμαχοι της συγκυβέρνησης Πολύτιμοι σύμμαχοι στα κυβερνητικά σχέδια για νέα αντιλαϊκά μέτρα αποδεικνύονται οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σήμερα που χρειάζεται η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων για να αποτρέψουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών σε εισόδημα και δικαιώματα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ οδηγούν τα σωματεία των υγειονομικών σε παράλυση, διευκολύνοντας έτσι τη νέα επίθεση στα δικαιώματα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα σωματεία σε ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ (που η θητεία του Δ.Σ. έληξε το Γενάρη και δεν έχουν προκηρύξει εκλογές), ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ που δεν έχουν καμία δράση, ΛΑΪΚΟ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ που δεν έγινε συνέλευση ούτε πριν την απεργία. Απροκάλυπτη στήριξη στη συγκυβέρνηση προσφέρουν τμήμα της ΠΑΣΚΕ και φυσικά η παράταξη του ΜΕΤΑ, που όχι μόνο έχουν ουσιαστικά αδρανοποιήσει τα σωματεία όπου πλειοψηφούν (π.χ. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ) ή επικεντρώνουν στην αλλαγή των διοικητών (π.χ. στο ΔΑΦΝΙ) αλλά ανοιχτά μας καλούν να στηρίξουμε την διαπραγματευτική πρόταση της συγκυβέρνησης, που διατηρεί τα Μνημόνια (και μονιμοποιεί την εξαθλίωση που μας οδήγησαν) και προσθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα – απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασκεί κριτική στη συγκυβέρνηση ότι υποχωρεί στους εκβιασμούς των δανειστών και δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα, που περιελάμβανε νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα για τους εξαθλιωμένους, τα οποία θα πληρώναμε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Προετοιμάζονται, την επόμενη μέρα της συμφωνίας, να συνεργαστούν με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν νέο σχήμα, που θα αντικαταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του αναχώματος της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης.


 Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα

 Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα (ή αποδοχή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας ή έξοδο από την Ευρωζώνη) που προβάλλουν για να συνεχίζουμε εμείς να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης ή της όποιας αναιμικής ανάκαμψης, για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Όσο η οικονομία και η εξουσία είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, είτε με ευρώ είτε με δραχμή, τα βάσανα και οι θυσίες μας δε θα έχουν τελειωμό. Η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής μπορεί να ωφελήσει ένα μέρος των επιχειρηματικών ομίλων με εξαγωγικό προσανατολισμό, λόγω υποτίμησης του νομίσματος αλλά εμείς θα πληρώσουμε τις συνέπειες του πληθωρισμού. Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να ανακτήσουμε τα δικαιώματα που μας πήραν το προηγούμενο διάστημα. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος να περάσει ο πλούτος στα χέρια του λαού με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την Ε.Ε. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί. Όλοι στον αγώνα να ματαιώσουμε το νέο Μνημόνιο.

 Γραμματεία Αττικής του Π.Α.ΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: