Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ζυγώνει η απειλή νέων λουκέτων





 Το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω των οποίων έγιναν οι προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών για τη λειτουργία τους, δεν έχει τα κονδύλια για να τους πληρώσει
Διπλά καταστροφική αποδεικνύεται η πολιτική των περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς σταδιακά διακόπτεται η λειτουργία νευραλγικών τομέων, όπως η λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και ακυρώνεται πολύτιμη εμπειρία προσωπικού, που προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας οι οποίες μετά από ένα ή δύο χρόνια λήγουν.
Μια τέτοια παράλογη πολιτική, με θύματα εργαζόμενους ασθενείς, που την ώρα της μεγάλης ανάγκης δε βρίσκουν το πολύτιμο κρεβάτι, είναι οι ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο 40-50 κλίνες ΜΕΘ καθώς λήγουν οι συμβάσεις σε 176 γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και γιατί -στην περίπτωση που ανανεωθούν οι συμβάσεις- το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσω του οποίου έγιναν οι συμβάσεις, δεν μπορεί να τους καταβάλει τους μισθούς λόγω των άγριων περικοπών στην επιχορήγησή του.
Το 2010, και υπό την απειλή της επιδημίας της γρίπης Η1Ν1, άρχισαν να γίνονται προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι προσλήψεις αφορούσαν επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις και πληρωμή με «μπλοκάκι», νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις και επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις ενός έτους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχορηγείται με 26 εκατ. ευρώ, όταν χρειάζεται 18 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία 300 γιατρών και νοσηλευτών μεταξύ των οποίων είναι και οι 176 στις ΜΕΘ (Οι υπόλοιποι 124 γιατροί και νοσηλευτές απασχολούνται σε άλλους τομείς δημόσιων νοσοκομείων). Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να πληρώσει και 20 εκατ. τόκους για το δάνειο που πήρε για τα εμβάλια για τη γρίπη Η1Ν1.
Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, στο τέλος του 2012 ήταν κλειστές 154 από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία. Ετσι η λειτουργία των ΜΕΘ επανήλθε στα επίπεδα του 2009 (κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008). Η κατάσταση θα χειροτερέψει με το αναμενόμενο λουκέτο σε 40-50 κλίνες με την αποχώρηση των συμβασιούχων καθώς δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή κίνηση απ' το υπουργείο Υγείας για την ανανέωση των συμβάσεων και προκρίνεται η μερική κάλυψη των αναγκών με νέους επικουρικούς.
Με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία τουλάχιστον σε 4.312 αρρώστους (154Χ28). Η αδυναμία εξεύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ διπλασιάζει τη θνησιμότητα όσων θα έπρεπε να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η θνησιμότητα στις ΜΕΘ είναι 23%, ενώ όταν δε βρουν κρεβάτι τότε η θνησιμότητα φτάνει στο 45%.


ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 5 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ  ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 45 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΛΕΙΨΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΡΕΠΩ
ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΕΣ 5 ΚΛΙΝΕΣ!!!!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ


Ιανουαριος 2013
Ε.Σ.Α.Κ & ΔΗ.ΠΑ.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Συνδικαλιστες του Π.Α.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: