Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής: ανακοίνωση για τους νέους οργανισμούς

Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής
 
 

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
για να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα τμήμα - κλινική, καμία δημόσια μονάδα υγείας. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη δημοσιευθεί οι νέοι οργανισμοί.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προωθείται το κλείσιμο 661 τμημάτων και κλινικών και οι συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η κατάργηση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών.
Δηλαδή, ενώ αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΤ) και η Ε.Ε., προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση.
Για παράδειγμα:

  • στον Ευαγγελισμό καταργούνται 200 κρεβάτια
  • σε Γενικό Κρατικό Νίκαιας-νοσοκομείο Δυτικής Αττικής καταργούνται 60 κρεβάτια.
  • σε ΚΑΤ-ΕΙΑΑ καταργούνται 210 κρεβάτια

Ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών
Μέσα από τους νέους οργανισμούς ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις θα «περισσέψει» προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από την διαδικασία των πειθαρχικών. Ήδη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων ζητούνται τα στοιχεία και οι φάκελοι εργαζομένων προς διαθεσιμότητα, δηλαδή προς απόλυση.
Είναι λοιπόν ψέμα οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι θα εξαιρεθεί ο τομέας υγείας από τον στόχο για απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Ήδη με τους νέους οργανισμούς έχουν καταργηθεί οι θέσεις 13 υπηρετούντων υπαλλήλων στο Τζάνειο και 10 υπαλλήλων στον Ευαγγελισμό.
Η κατάργηση θέσεων – κλινικών – νοσοκομείων είναι φανερό ότι θα σημάνουν ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ταλαιπωρία αναμονές, ράντζα, απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και κλινικών.
Τα σχέδια για κατάργηση κλινικών, κλινών, απολύσεις έτσι όπως αποτυπώνονται στους οργανισμούς που έχουν δημοσιευτεί δεν είναι αποτέλεσμα προχειρότητας, λαθών ή παραλείψεων κάποιου «κακού διοικητή ή υπουργού», όπως διαδίδουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για να μας καθησυχάσουν και να μας αφοπλίσουν.
Ακόμη και αν αυτοί οι οργανισμοί είναι προσωρινοί θα ακολουθήσουν νέοι στην ίδια κατεύθυνση «ενοποίησης» με μεγαλύτερες περικοπές τμημάτων, οργανικών θέσεων. Και αυτό γιατί αποτελούν ενιαία πολιτική σε όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.με στόχο:

  • δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών στην υγεία για να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κινδυνεύουν τα κέρδη τους από την κρίση και τον ανταγωνισμό
  • γινόμαστε συνολικά οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί, πιο υποταγμένοι χωρίς δικαιώματα για να ξαναρχίσει η «ανάπτυξη» πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων.
  • Βρίσκουν νέα πεδία κερδοφορίας και «πελατεία» τα μονοπώλια στην υγεία.

Στερούν τις ανάγκες υγείας του λαού, προωθούν  τη φοροληστεία, την μείωση μισθών- συντάξεων για να διασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» και η κερδοφορία  των επιχειρήσεων.
Οι νέοι οργανισμοί με τις περικοπές και συγχωνεύσεις είναι μέρος του σχεδίου «προσαρμογής» της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζομένων ως επιχειρήσεις Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσα νοσοκομεία προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα λειτουργούν «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», ενώ όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν.
Γι’ αυτό  θεωρούν «σπατάλη» κλινικές, τμήματα, νοσοκομεία. Γι’ αυτό θέλουν να τελειώσουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία και στα δημόσια νοσοκομεία, καταργούν το 8ωρο, προωθούν την αξιολόγηση (για απολύσεις) με βάση την αποδοτικότητα. Γι’ αυτό ως κριτήριο στη δουλειά μας επιβάλλουν το «κόστος» και όχι τις ανάγκες του ασθενή και το επιστημονικό κριτήριο.
Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια
Γίνεται φανερό ότι ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε., που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τη μάχη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματική δράσης.
Χωρίς αυτό τον προσανατολισμό δεν διασφαλίζονται  οι εργαζόμενους και τα δικαιώματα των ασθενών αφού κάθε φορά που δεν θα πιάνει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ζητάνε και άλλα μέτρα και άλλες απολύσεις, περικοπές και συγχωνεύσεις.
Να μη  κλείσει –  συγχωνευθεί  κανένα τμήμα, καμία μονάδα υγείας. Να μην απολυθεί κανένας
Απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να ορθωθεί μέτωπο των εργαζομένων. Να μη δεχτούμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.
Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε κλινική και τμήμα, όλοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, συλλογικά και έμπρακτα να μη δεχτούμε τις συγχωνεύσεις, μετακινήσεις, απολύσεις.
Έχουμε συμμάχους και πρέπει μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των σπουδαστών των σχολών υγείας, τα άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φορείς των ΑμΕΑ, τους συλλόγους των γυναικών και των αυτοαπασχολούμενων, όλους τους ασθενείς μας.
Να οργανώσουμε τους αγώνες μας και τους περιφρουρούμε με μορφές και τρόπους που να δυναμώνουμε τη συμμαχία και όχι να επιτρέπουμε οι κινητοποιήσεις μας αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να εμφανίζεται ως «προστάτης των ασθενών». Όλοι μαζί να μην δεχτούμε την πολιτική που μας καλεί να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης
Να οργανωθεί τώρα ο αγώνας
Καμία εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των «αριστερών» παρατάξεων, που σπέρνουν τον εφησυχασμό ότι «δεν κινδυνεύουμε», ότι οι οργανισμοί «είναι πρόχειροι» ή που περιορίζονται στο να κάνουν «διορθωτικές προτάσεις» όπως π.χ. στο Κρατικό Νίκαιας
Ζητάνε για άλλη μια φορά να παραμείνουν παθητικοί θεατές οι εργαζόμενοι, να βρεθούν απροετοίμαστοι μπροστά στη νέα επίθεση. Να χαθεί χρόνος με τις «διαπραγματεύσεις». Όμως έτσι φτάσαμε ως εδώ.
Παντού καλλιεργούν το «διαίρει και βασίλευε». Στα μεγάλα νοσοκομεία, λένε ότι οι εργαζόμενοι θα βγουν ωφελημένοι από τις συγχωνεύσεις γιατί θα έρθει προσωπικό από τα μικρά. Στα μικρότερα νοσοκομεία λένε να σωθεί το «δικό μας νοσοκομείο» και ας κλείσουν τα άλλα. Ή να σωθούν οι εργαζόμενοι και ας κλείσει το νοσοκομείο.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνουν ότι αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων και των λαϊκών δικαιωμάτων,  θέτοντας το μνημόνιο ως την βασική αιτία και ένοχο. Αλλά σε πολλές χώρες της Ε.Ε. π.χ. στην Ισπανία -  που δεν έχει μνημόνιο – προχωρούν στο ξεπούλημα 6 δημόσιων νοσοκομείων και 27 ΚΥ.
Οι δηλώσεις «αντίθεσης» όλων αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων στις απολύσεις και στις συγχωνεύσεις είναι άνευ ουσίας όταν ταυτόχρονα αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική της Ε.Ε., την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων, τον δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη τους που είναι η πηγή των μνημονίων και της άγριας επίθεση στα δικαιώματα μας.  Όταν δεν δίνουν τη μάχη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία - πρόνοια.
Τώρα χωρίς καθυστέρηση χρειάζεται να γίνει μαζική Γενική Συνέλευση. Να συζητήσουμε την οργάνωση της πάλης για τα οξυμμένα μας προβλήματα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Παλεύουμε για:
· Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος, δημόσιας μονάδας υγείας – πρόνοιας. Καμία διαθεσιμότητα- απόλυση
· Καμία μείωση μισθούς, συντάξεων. Να καλυφθούν όλες οι απώλειες στους μισθούς μας. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα
· Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργαζομένων στους εργολάβους και τις ΜΚΟ.
· Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
· Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές από τους ασθενείς
· Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία – πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: