Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Απειλούν με αποσύρσεις φαρμάκων


Ανάμεσα σε αυτά είναι και αναντικατάστατα φάρμακα, που αναγκάζεται να εισαγάγει το ΙΦΕΤ
Με αιτιολογικό τα μεγάλα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες οι φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν σε εκβιαστικές αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά επιβεβαιώνοντας τις ολέθριες συνέπειες που έχει για το λαό η παράδοση του φαρμάκου στον έλεγχο των επιχειρήσεων.
Από το βήμα του εκδήλωσης για τα γενόσημα φάρμακα, που έγινε χτες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κώστας Φρουζής, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο προς τη συγκυβέρνηση για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς επιχειρήσεις του κλάδου μίλησε ευθέως για ελλείψεις φαρμάκων στο άμεσο μέλλον, καθώς οι εταιρείες κάνουν αιτήσεις απόσυρσης των φαρμάκων γιατί δε βρίσκουν συμφέρουσες ή γιατί είναι λάθος οι τιμές με βάση τις τελευταίες τιμολογήσεις. «Βαδίζουμε σε ένα ατύχημα και ο κόσμος δεν θα βρίσκει (φάρμακα)» είπε ο Κώστας Φρουζής.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ - που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου - μετά το τελευταίο δελτίο τιμών 17 εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήσεις για απόσυρση 43 συνολικών φαρμάκων. Λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας, είπε ότι έχουν κατατεθεί 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων που είναι αναντικατάστατα, για τέσσερα από αυτά τίθεται θεραπευτικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το 2012, σύμφωνα με τον Γ. Τούντα, κατατέθηκαν αιτήσεις για αποσύρσεις 223 φαρμάκων και τελικά αποσύρθηκαν 203 φάρμακα, έναντι 99 αποσύρσεων φαρμάκων το 2011.
Μείωση 6% στον όγκο φαρμάκων
Την αδυναμία του κόσμου να αγοράσει τα φάρμακά του αποτυπώνουν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της «IMS Hellas» (σ.σ. εταιρεία μέτρησης της διάθεσης φαρμάκων), Κωνσταντίνο Κοφινά, η μέση ετήσια πτώση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, από το 2009 έως σήμερα, υπολογίζεται στο 10% σε αξία, και στο 6% σε όγκο. Το σύνολο της αξίας της ελληνικής αγοράς φαρμάκου υπολογίζεται στα 4,23 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αρνητικής λίστας (τα φάρμακα που πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς) και αντιπροσωπεύει το 7,55% της συνολικής αξίας. «Παρουσίασε μεγάλη πτώση σε σχέση με αυτά της θετικής λίστας» σημείωσε ο ομιλητής.
Επίσης ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί αλλάζουν μόλις το 10% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται με βάση τη δραστική ουσία. Δηλαδή το 90% των αρρώστων αγοράζουν το φάρμακο -πρωτότυπο ή γεννόσημο- που τους συνταγογραφεί ο γιατρός με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές για την αγορά τους.
Ενωμένοι στη διεκδίκηση κινήτρων
Οι φαρμακοβιομήχανοι τόσο εκείνων των εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες όσο και εκείνων που εδρεύουν στην Ελλάδα -οι επιχειρήσεις είναι αλληλένδετες ακούστηκε κάποια στιγμή- ζήτησαν κίνητρα για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τώρα που τα μεροκάματα έχουν καταβαραθρωθεί. Και οι μεν πολυεθνικές διεκδικούν ως κίνητρο την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων, οι ντόπιες την παραγωγή επωνύμων αντίγραφων φαρμάκων με εξαγωγικούς στόχους, παρουσιάζοντας τα νέα φάρμακα και νέα γενόσημα ως μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Ως απάντηση σε αυτή την -με καπιταλιστικούς όρους- ανάπτυξη στον τομέα του φαρμάκου προβάλλει η αδήριτη ανάγκη της συμμαχίας των εργαζομένων στο φάρμακο, με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για ένα ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής - έρευνας - εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας, με αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το λαό στο πηδάλιο της εξουσίας, να σχεδιάζει και να κάνει κουμάντο στην παραγωγή προς όφελος όλου του λαού.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: