Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Πρόσθετες «φαρμακερές» συμμετοχές στα φάρμακα


Αυξήσεις μέχρι και 50% προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, που θα αφαιρέσει -κυρίως από χρονίως πάσχοντες- μέχρι και 840 εκατ. ευρώ
Σε συμμετοχή που φτάνει μέχρι και το 50% (!) στην αγορά φαρμάκων υποβάλλει τα λαϊκά στρώματα η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τις νέες «οδηγίες συνταγογράφησης» του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προβλέπει την αποζημίωση των ασφαλισμένων με βάση την Τιμή Αναφοράς (ΤΑ) της δραστικής ουσίας.
Ηδη από το Νοέμβρη του 2011 σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είχε διαπιστωθεί ότι οι ασφαλισμένοι διακόπτουν τη φαρμακευτική περίθαλψή τους, γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα, πριν καν αυτή εκσφενδονιστεί. Κι έρχεται τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση να απαγορεύσει στην ουσία τη φαρμακευτική περίθαλψη - σε χρονίως πάσχοντες και όχι μόνο - καθώς οι συμμετοχές στα φάρμακα όχι μόνο δεν μπορούν να καταβληθούν, αλλά θα τις βλέπουν με το κυάλι...
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην έκδοση ενός καταλόγου με 780 μορφές φαρμάκων στα οποία έχει αναγραφεί και η ΤΑ. Με βάση αυτόν τον κατάλογο ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τη διαβόητη εγκύκλιό του η οποία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
  • Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφήσει και τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. Δηλαδή το φάρμακο της τάδε εταιρείας, όπως αυτό κυκλοφορεί στην αγορά.
  • Σε περίπτωση συνταγογράφησης από το γιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την ΤΑ, τότε ο άρρωστος θα πρέπει να πληρώσει εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά της τιμής που προκύπτει μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) - δηλαδή της τιμής που πωλείται το φάρμακο στο φαρμακείο - και της ΤΑ.
Παραδείγματα απελπισίας
Το χαράτσι αποκαλύπτεται από τα παρακάτω παραδείγματα που αναφέρουμε:
-- Το φάρμακο «Πουλμικόρτ» χορηγείται σε εισπνεόμενες αμπούλες για το βρογχικό άσθμα, στοιχίζει 22,35 ευρώ και έχει συμμετοχή ασφαλισμένου 10%. Η ΤΑ, δηλαδή η φθηνότερη δραστική ουσία σε αντίγραφο σκεύασμα, είναι 14,11 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής που θα πάρει το πρωτότυπο φάρμακο θα κληθεί να πληρώσει όχι μόνο τη συμμετοχή του που είναι 10%, αλλά και τη διαφορά με τη ΛΤ. Στην προκειμένη περίπτωση, θα βάλει από την τσέπη του (2,24 + 8,24 =) 10,48 ευρώ, όταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή πλήρωνε 2,23 ευρώ. Πρόκειται για συμμετοχή που φτάνει στο 46,9% σε σχέση με την τώρα συμμετοχή των ασθενών αυτής της κατηγορίας. Το γεγονός ότι από τα 2,24 ευρώ πληρώνει συμμετοχή 10,48 σημαίνει, σχεδόν, τον πενταπλασιασμό της ή -σε ποσοστό- αύξηση 336,7% (!) της συμμετοχής!! Το χαράτσι θα αναγκαστεί να πληρώσει έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των ασθενών που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη θεραπεία, αφού το «Πουλμικόρτ» έχει ένα μοναδικό αντίγραφο, το οποίο είναι σε έλλειψη στην αγορά εδώ και 20 μέρες.
-- Το φάρμακο «Κασοντέξ» των 50 μιλικγράμ για τον καρκίνο του προστάτη έχει ΛΤ 60,40 ευρώ και μηδενική συμμετοχή. Η ΤΑ ορίστηκε σε 48,32 ευρώ. Η διαφορά που θα κληθεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος που θα πάρει το πρωτότυπο φάρμακο είναι 12,08 ευρώ, όταν μέχρι την Παρασκευή το προμηθευόταν δωρεάν.
-- Αντίστοιχα, το «Ρισπερντάλ» των 2 μιλιγκράμ για τις ψυχώσεις, με μηδενική συμμετοχή ασφαλισμένου, κοστίζει 18,73 ευρώ και έχει ΤΑ 14,99 ευρώ. Ο ασθενής που θα πάρει το πρωτότυπο θα πληρώσει από την τσέπη του 3,74 ευρώ, ενώ το έπαιρνε δωρεάν.
Επιπλέον 840 εκατ. ευρώ!
Από τους πρώτους υπολογισμούς φαίνεται ότι με αυτή την απόφαση οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώνουν 70 εκατ. ευρώ το μήνα επιπλέον από τη μέχρι τώρα συμμετοχή στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 15%.
Με βάση το τελευταίο μνημόνιο η δαπάνη για φάρμακα από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 2,88 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλα 500 εκατ. ευρώ -δηλαδή το 15%- που βγαίνουν από τις τσέπες των αρρώστων.
Με τη νέα απόφαση στα 500 εκατ. θα προστεθούν και άλλα 70 εκατ. ευρώ Χ 12 μήνες = 840 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική για αρρώστους, όπως οι πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι.
Κάλπικα διλήμματα
Το ερώτημα «δραστική ουσία ή φάρμακο με εμπορική ονομασία» είναι ψευτοδίλημμα. Το βασικό είναι ότι στον καπιταλισμό το φάρμακο με οποιαδήποτε μορφή είναι εμπόρευμα. Σε συνδυασμό με τις περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων, τους μισθούς και συντάξεις πείνας, με τους άνεργους και άπορους να αυξάνονται, το φάρμακο και γενικά οι υπηρεσίες Υγείας γίνονται όλο και περισσότερο ακριβά και απρόσιτα, ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά και της αύξησης της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών, ορισμένες φορές γίνονται και επικίνδυνα.
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι στοιχείο της πολιτικής των θεραπευτικών και φαρμακευτικών πρωτοκόλων. Με αυτά περιορίζεται η δυνατότητα του γιατρού να εξειδικεύσει τη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε ασθενή.
Πρακτικά, ο γιατρός καλείται να λειτουργήσει με πιο ενισχυμένα τα οικονομικά κριτήρια και με πιο αδύνατα τα επιστημονικά, ακόμα και κάτω από την πίεση του ασφαλισμένου για συνταγογράφηση φαρμάκων «εντός λίστας», για να καλύπτονται από το Ταμείο και ας μην είναι τα πιο κατάλληλα. Ουσιαστικά, ο ασθενής θα αναγκάζεται να πληρώνει περισσότερα χρήματα σε φάρμακα.
Ο γιατρός με την επιστημονική του γνώση και εμπειρία στη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς, μπορεί να συνταγογραφεί το πιο κατάλληλο φάρμακο που να εξασφαλίζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς ή έστω με τις ελάχιστες παρενέργειες και ανεξάρτητα αν είναι φθηνό ή ακριβό. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, προϋποθέτει τη λειτουργία κρατικού οργανισμού που θα ελέγχει με ουσιαστικό τρόπο τη βιοϊσοδυναμία και τη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: