Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ Υποβάλλονται σε πληρωμές μέχρι και χιλιάδες ευρώ


Από τη Δευτέρα, θα πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς για εξετάσεις και νοσηλεία
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Σε καινούργιες και απλησίαστες για τα λαϊκά στρώματα πληρωμές θα υποβάλλονται απ' τη Δευτέρα οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία στους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτικούς φορείς Υγείας.Οι εκπρόσωποι όλων των κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων, των μικροβιολογικών εργαστηρίων και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ότι απ' τις 8.9.2012 και μέχρι τις 6.9.2012 θα κάνουν επισκέψεις και θα παρέχουν τις απαραίτητες διαγνωστικές και λοιπές υπηρεσίες μόνο με απευθείας και τοις μετρητοίς πληρωμή απ' τους αρρώστους, εξ αιτίας των μεγάλων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι άρρωστοι θα κληθούν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που δέχονται με βάση το κρατικό τιμολόγιο και στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικήσουν το ποσό αυτό απ' τον ΕΟΠΥΥ.
Χιλιάδες ευρώ με βάση τα ΚΕΝ
Για παράδειγμα, για ένα «μεσαίο πακέτο εξετάσεων» - που περιλαμβάνει αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις - θα πρέπει να πληρώσει 45 ευρώ. Αν ο άρρωστος μπει σε μια κλινική θα πληρώνει μόνο για τη διαμονή 34,60 ευρώ τη μέρα.
Αν χρειαστεί και κάποια επέμβαση με ταυτόχρονη νοσηλεία, τα ποσά εκτοξεύονται σε απρόσιτα για τη λαϊκή οικογένεια ύψη. Η χρέωση τότε θα γίνει με βάση τα διαβόητα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Για παράδειγμα: Οι επεμβάσεις για παθήσεις και δυσλειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος χρεώνονται -με βάση το ΚΕΝ- στον ΕΟΠΥΥ από 350 - 4.627 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος χρεώνονται από 335 - 6.908 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να τα καταβάλουν άμεσα οι ασθενείς και στη συνέχεια να τα απαιτήσουν απ' τον ΕΟΠΥΥ, όταν ο οργανισμός έχει κηρύξει στάση πληρωμών και προς τους ασθενείς από πέρυσι.
Οπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας, οι πληρωμές θα ισχύσουν για αυτούς που θα προσέρχονται απ' τις 8 - 13 Οκτώβρη 2012 και δεν αφορούν τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται. Στη συνέχεια, και ανάλογα με τη στάση της συγκυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων Υγείας θα καθορίσουν τη στάση τους.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους των ιδιωτικών φορέων Υγείας ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ μέχρι τις 31.12.2011, ενώ το 2012 σωρεύτηκαν 200 εκ. ευρώ. Κάθε μήνα προστίθενται 50 εκ. ευρώ, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε στραγγαλισμό τις μικρές - κυρίως ιδιωτικές κλινικές - στις οποίες οφείλονται οι μισθοί 5 - 12 μηνών στους εργαζόμενους ενώ, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, δε γίνονται αγορές φαρμάκων και τροφίμων για χιλιάδες ασθενείς.
Και κέρδη παρά την κρίση
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων Υγείας ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πιστώνουν πια το κράτος και ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι κάτω και απ' το κρατικό τιμολόγιο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μέσα σε συνθήκες κρίσης, οι εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν κέρδη. Την αποκόμιση κερδών και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του «Ομίλου Υγεία», που ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο: Το πρώτο εξάμηνο του 2012 τα ενοποιημένα προ τόκων κέρδη ήταν 10,9 εκ. ευρώ έναντι 3,8 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: