Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ Να γίνουμε το στήριγμα εργαζόμενων και ασθενών!


Περισσότερη και καλύτερη δουλειά ενάντια στις περικοπές, στις απολύσεις και στο νοσοκομείο - επιχείρηση
Το νοσοκομείο - επιχείρηση, που πουλάει υπηρεσίες Υγείας σε όσους έχουν να αγοράσουν και οι περικοπές στους οργανισμούς, στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς είναι κυριολεκτικά οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό περιγράφηκε χτες καρέ καρέ από εργαζόμενους και συνδικαλιστές των δημόσιων νοσοκομείων στη σύσκεψη που έκανε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Το αυτοτελές οικονομικά νοσοκομείο που θα αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του από τους ασθενείς πελάτες, όχι μόνο θα γίνει απροσπέλαστο για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, αλλά θα έχει σαν συνέπεια υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι να απολυθούν και όσοι απομείνουν να είναι πάμφθηνοι.
Οπως τόνισε στην εισηγητική ομιλία ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόκειται για συνειδητή επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας και παράλληλα να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Κι όμως, όλες οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις παρουσιάζουν τους νέους πετσοκομμένους οργανισμούς των νοσοκομείων σαν προϊόν «προχειρότητας», «λαθών», ανίκανων υπουργών και καμώνονται πως δε βλέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία.
«Δεν αποκλείεται το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που έκλεισε και συγχωνεύτηκε με το Αγία Ολγα, να δοθεί σε ιδιωτική κλινική, καθώς ακόμη εκεί φιλοξενείται μια από τις πιο καλύτερες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού», σημείωσε μια εργαζόμενη και συνδικαλίστρια από το ΓΝ Πατησίων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θετικά αν και κοπιαστικά βήματα που κάνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και έχουν παρεμποδίσει κάποιες αντιλαϊκές επιλογές. Στην καλή συζήτηση και στο σχεδιασμό που πρέπει να γίνεται στις Επιτροπές Αγώνα αναφέρθηκε ο Θ. Δημουλάς, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΑ, λέγοντας πως προχτές περίπου 100 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και κουβέντιασαν στο νοσοκομείο παρότι η προγραμματισμένη ΓΣ δεν έγινε.
«Δύο κρεβάτια μοιράζονται τέσσερις ασθενείς! Αλλος στην καρέκλα, άλλος παίρνει άδεια εξόδου για τα φέρουμε βόλτα», περιέγραψε μια νοσηλεύτρια από το «Μεταξά» τη δραματική κατάσταση, λέγοντας πως αυτό δεν είναι μόνο εξοντωτικό για τους εργαζόμενους, αλλά και «η φροντίδα που παρέχουμε στους ασθενείς είναι μηδαμινή».
«Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ο ρόλος των υγειονομικών στις Λαϊκές Επιτροπές, η συμμετοχή τους, η διαφώτιση και η δράση στη γειτονιά, η ανάδειξη της κοροϊδίας, της φιλανθρωπίας. Για παράδειγμα, απέναντι από το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη άνοιξε Κοινωνικό Ιατρείο για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς», είπε συνδικαλιστής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Μέτωπο σε νοσοκομεία και γειτονιές
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συσκέψεις, μαζέματα των επιτροπών αγώνα του ΠΑΜΕ, συσκέψεις με όσους εργαζόμενους έκαναν απεργία χθες, καλέσματα για ΓΣ και ανοιχτές συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία ώστε να γίνει συζήτηση για το σκοπό των νέων οργανισμών, της αξιολόγησης, των συγχωνεύσεων και την ανάγκη η Υγεία να είναι αποκλειστικά δημόσια και να παρέχεται σε όλους δωρεάν. Εμφαση δόθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν σταθερά υλικά που θα απευθύνονται στους ασθενείς των νοσοκομείων και να γίνεται ιδιαίτερη δουλειά μαζί τους ώστε να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο αγώνα στα νοσοκομεία και στις γειτονιές. Επίσης, έγινε συζήτηση για διάφορες μορφές οργανωμένης απειθαρχίας όπως π.χ. να πεταχτούν στα σκουπίδια οι αξιολογήσεις, να κλείνουν ταμεία, να γίνονται δεχτοί όλοι οι ασθενείς, να μπαίνουν μπροστά οι εργαζόμενοι και να εμποδίζουν την κατάργηση τμημάτων, όπως έγινε και στο νοσοκομείο Παναγία στη Θεσσαλονίκη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: