Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Δυναμικές κινητοποιήσεις στην επαρχία


«Εξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία» διαδήλωσαν εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο της προχτεσινής απεργίας
Από την πορεία στα Τρίκαλα
Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικάτων από διάφορους κλάδους, Λαϊκών Επιτροπών και άλλων φορέων του μαζικού κινήματος οργανώθηκαν στο πλαίσιο της προχτεσινής πανυγειονομικής απεργίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στόχος, να αναδειχτεί ότι η υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων και συνολικά η υπεράσπιση της Υγείας από τον έλεγχο της επιχειρηματικής δράσης πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.Δυναμική ήταν η συμμετοχή των δυνάμεων των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ), στις συγκεντρώσεις για την Υγεία που έγιναν στα νοσοκομεία των θεσσαλικών νομών στο πλαίσιο της προχτεσινής πανυγειονομικής απεργίας.
Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπου έφτασαν, με πορεία, εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Μίλησαν ο Ν. Νταφούλης, μέλος του ΔΣ των γιατρών, και ο Β. Μπαλωμένος, από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ χαιρέτισαν ο Χρ. Καλούσης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), και ο Ν. Ζαμπούκας, εκ μέρους των αγροτών που συμμετέχουν στο πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Στο χαιρετισμό του ο Χρ. Καλούσης αναφέρθηκε και στη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία, επιχειρώντας ν' απαντήσει στα όσα ανέφερε για τα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ο πρόεδρος του ΕΚΛ, προσπάθησε, με ψεύδη και ταχυδακτυλουργίες, να αντιστρέψει την πραγματικότητα, να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν σοβαρά προβλήματα και οι άγριες περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για τους ασθενείς!
Στο Βόλο, έγινε κινητοποίηση με τη συμμετοχή και Λαϊκών Επιτροπών, ενώ στα Τρίκαλα μαζική ήταν η συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπου έφτασαν εργαζόμενοι με πορεία, η οποία ξεκίνησε από το χώρο της προσυγκέντρωσης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου. Στην Καρδίτσα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο νοσοκομείο μοιράζοντας υλικό.
Πορεία στη Σάμο
Με συνθήματα, όπως, «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία» κ.ά. δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στον εμπορικό δρόμο του Βαθιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Σταμ. Φιλιππής, στην ομιλία του περιέγραψε την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Σάμου. Δεν υπάρχουν σύριγγες, φιαλίδια για αιμοληψία, ακτινογραφικό φιλμ, υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ένα μόνο ασθενοφόρο υπάρχει για όλο το νησί. Εν μέσω αυτής της κατάστασης το σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης για συγχώνευση του Νοσοκομείου Ικαρίας φαντάζει τραγέλαφος.
Στην Κρήτη
Στην Κρήτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Περάματος, στο Ρέθυμνο, καλώντας ασθενείς και εργαζόμενους να παλέψουν για κατάργηση των χαρατσιών, όπως το 5ευρω κ.τ.λ.
Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της 7ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ έγινε συνάντηση με τον διοικητή της ΔΥΠΕ όπου τέθηκε το ζήτημα των ενιαίων οργανισμών των νοσοκομείων, το πετσόκομμα των οργανικών θέσεων και συνολικά η εμπορευματοποίηση της Υγείας, αποτέλεσμα, όπως τόνισαν, της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.
Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι περικοπές των οργανικών θέσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, από τις 400 θέσεις ΔΕ νοσηλευτών που προβλέπονται από τον παλιό οργανισμό του 1988 τους κατεβάζει στους 300 επιβαρύνοντας την ήδη ελλιπή στελέχωση. Στο προσωπικό καθαριότητας από 104 θέσεις ο νέος οργανισμός προβλέπει 78, στην εστίαση από 104 κατεβαίνει στους 40 και στην τεχνική υπηρεσία από 132 σε 68.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: