Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ «Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας»


Παλιότερο διάβημα στο υπουργείο Υγείας
Από τις 23 Μάη 2012 οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν για τα φάρμακά τους ολόκληρο το ποσό της αξίας τους, καθώς οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων - περιλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) - αποφάσισαν έτσι να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους χρωστά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Επειδή ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει απόδοση χρημάτων στους ασθενείς για την αγορά φαρμάκων, ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να εκδώσει έκτακτη εγκύκλιο (24/5/2012) ώστε οι ασφαλισμένοι να πάρουν τα χρήματά τους πίσω -μειωμένα μέχρι 25%- από τις υπηρεσίες των Ταμείων, όπως συνέβαινε πριν λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: 1) Συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). 2) Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων. 3) Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο. 4) Εγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς είναι 270 εκατ. ευρώ από το 2011 και 272 εκατ. ευρώ από το Μάρτη του 2012. Σωρευτικά στο τέλος του Μάη οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή κατατέθηκαν μόλις 73 εκατ. ευρώ με τις υποσχέσεις να αποπληρωθεί ένα ακόμα μέρος των χρεών μέχρι τις εκλογές.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Μέτωπο με εργαζόμενους, συνταξιούχους και υγειονομικούς
Σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες στους φαρμακευτικούς συλλόγους η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών διαφώνησε -και ήταν η μοναδική παράταξη- με την άρση της πίστωσης εξαρχής. Επιπλέον έθεσε και θέμα δημιουργίας μετώπου με τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους υγειονομικούς, για την απόκρουση της εξαθλίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, την απόρριψη του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής που περιορίζει τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την Υγεία σε ένα βασικό πακέτο παροχών φτωχοκομείου, ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου.
«Αυτό το μέτωπο μπορεί να αντιπαρατεθεί στην παύση παροχών υγείας και στην παύση πληρωμών που έχει φέρει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς σε οριακή κατάσταση υπερχρέωσης, κινδυνεύοντας ακόμα και η λειτουργία του φαρμακείου» τονίζει η ΔΗΠΑΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις.
«Την ώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που τα τρομοκρατικά διλήμματα για την πτώχευση διαδέχονται τις εφησυχαστικές υποσχέσεις, την ώρα που οι δύο πόλοι του "ευρωπαϊκού δρόμου ανάπτυξης", κεντροαριστερά και κεντροδεξιά συναγωνίζονται για το καλύτερο μείγμα διαχείρισης της κρίσης που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της "υγιούς επιχειρηματικότητας", οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια ήδη βιώνουν την πτώχευση και την παύση παροχών υγείας οι φαρμακοποιοί ήδη αντιμετωπίζουν την παύση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κύρια χρηματοδότησή του είναι από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων. Εν μέσω σφοδρής καπιταλιστικής κρίσης, με την επίσημη ανεργία να ξεπερνάει το 21% και με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, με το «κούρεμα» των αποθεματικών, με την καταλήστευση από το τζογάρισμα σε μετοχές και ομόλογα, με την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών, τα ασφαλιστικά ταμεία μετά βίας κατορθώνουν να πληρώνουν συντάξεις και προχωρούν σε παύση πληρωμών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων».
Τεράστιες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών και στους φαρμακευτικούς συλλόγους όταν με ομοφωνία των συνδικαλιστών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στήριζαν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στήριζαν το τζογάρισμα των αποθεματικών μας ταμείων σε μετοχές και ομόλογα, στήριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία, στήριζαν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα τη διασφάλιση εσόδων και κέρδους. Προκλητικά περιορίζουν τη φραστική τους αντιπαράθεση με το μνημόνιο αθωώνοντας ουσιαστικά τις πολιτικές που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για την Υγεία και το Ασφαλιστικό... Στήριξαν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής συγκαλύπτοντας την αιτία της επίθεσης, τα μονοπώλια, το ρόλο της ΕΕ, της Τρόικας και των αστικών κομμάτων και προβάλλουν αποσπασματικούς, συντεχνιακούς στόχους και αυταπάτες ότι μπορεί ένας μεμονωμένος κλάδος, επιστημονικός, επαγγελματικός ή άλλος, να "γλυτώσει" μόνος του, όταν τριγύρω όλοι οι άλλοι κλάδοι βουλιάζουν. Οχι μόνο δεν επιζητούν κανενός είδους συμμαχία με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, αλλά επιλέγοντας τη γνωστή "μορφή πάλης", να πληρώνει ο ασφαλισμένος μετρητοίς τα φάρμακά του στο φαρμακείο, βοηθούν την κυβέρνηση να στρέψει εναντίον μας τους φυσικούς μας συμμάχους. Παράλληλα, αθωώνοντας την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, των χονδρεμπόρων και όσων είναι ήδη έτοιμοι να επεκταθούν στο χώρο του λιανικού εμπορίου με αλυσίδες και σούπερ μάρκετ φαρμάκου, βάζουν ταφόπλακα στο μικρό φαρμακείο».
Ειδικότερα για το ΤΣΑΥ, τον ασφαλιστικό φορέα των φαρμακοποιών, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει: «Αντίστοιχα προκλητική είναι η σύμπνοια των συνδικαλιστικών ηγεσιών για το ΤΣΑΥ, που πάλι εστιάζουν στην άρνηση εκτέλεσης συνταγών. Στο αρνητικό ενδεχόμενο ένταξης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ αντιτείνουν την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής ασφάλισης με τη μετατροπή του ταμείου σε ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο, όπως εδώ και χρόνια προστάζει η ΕΕ στην οποία υποκλίνονται. Με τη θέση τους βάζουν πλάτη για άλλη μία φορά στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ που θέλει να απαλλάξει τους εργοδότες και το κράτος από τις δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, περίθαλψη, σύνταξη κλπ και να μεταφέρουν το κόστος αυτό στις δικές μας πλάτες κατ' αποκλειστικότητα. Ακόμα και τα χρήματα που μας χρωστά ο κρατικός προϋπολογισμός από το 1993 και μετά τα ξεχνούν με την πολιτική που στηρίζουν».
Κριτήριο ψήφου
Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους φαρμακοποιούς να έχουν ως κριτήριο ψήφου τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών: «Την ώρα που είναι πια κοινή συνείδηση όλων των εργαζόμενων η ανάγκη να κλιμακωθεί αποφασιστικά ο αγώνας με πολιτικά αιτήματα και στόχο την ανατροπή της πολιτικής αυτής και όσων την υλοποιούν και τη στηρίζουν, οι ηγεσίες αυτές επιμένουν στο "δρόμο" του "διαλόγου" με τα υπουργεία, της "διαπραγμάτευσης" με την κυβέρνηση των μονοπωλίων, της φτώχειας και του εξευτελισμού της ζωής και της τιμής του λαού. Αυτή δεν είναι γραμμή αγώνα, δεν είναι γραμμή κλιμάκωσης, είναι γραμμή ΗΤΤΑΣ. Οι ηγεσίες αυτές είναι μέρος του προβλήματος για τους εργαζόμενους επιστήμονες, όχι μέρος της διεξόδου! Η στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών μας ηγεσιών αλλά και των πολιτικών τους φορέων που διαμορφώνουν το σύγχρονο διπολισμό της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, οι συνέπειες που βιώνουμε η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών από την πολιτική της ΕΕ, από την πολιτική που ενισχύει την επέκταση πολυεθνικών στο χώρο του λιανικού εμπορίου φαρμάκου και τη λεηλασία των μικρών φαρμακοποιών, όλη αυτή η εμπειρία μας πρέπει να μετουσιωθεί σε κριτήριο ψήφου στις εκλογές και σε πολιτική στάση συστράτευσης με το ΚΚΕ. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος και να μπορέσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια του κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού πόλου της ευρωενωσιακής πολιτικής».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: