Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» «Στον αέρα» εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες

  • Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιούνη
  • Το ΚΚΕ κάνει παρέμβαση για το θέμα σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών
Κινητοποίηση εργαζομένων στο πρόγραμμα στα τέλη του 2011
Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν για πολλοστή φορά οι 3.800 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 130.000 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ να μείνουν χωρίς τις υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα, καθώς η ισχύς του λήγει στις 30 Ιούνη.
Το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου (σε διπλανή στήλη) και το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απαιτούν τη συνέχιση του προγράμματος και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση τώρα στην ανανέωση των Συμβάσεων Εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτό το πρόγραμμα. Γι' αυτό το λόγο σήμερα το ΚΚΕ θα κάνει παρέμβαση στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα και όσοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του είναι η ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν και στον τομέα της Πρόνοιας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται (πάντα με ημερομηνία λήξης που τελικά ανανεώνεται) από την ΕΕ και τους εθνικούς πόρους, απασχολεί εργαζόμενους με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (που επίσης ανανεώνονται) και με τελικό στόχο να περάσει η υπηρεσία στα χέρια των ιδιωτών και το κόστος τους στις πλάτες των εργαζομένων. Κάτι το οποίο παίρνει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Ο νόμος μετονομάζει το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε «Κατ' οίκον φροντίδα των Συνταξιούχων» και προβλέπει ότι από το 2015 θα χρηματοδοτείται από το σύνολο των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο τους επιβάλλεται νέα ασφαλιστική κράτηση η οποία θα αρχίσει να παρακρατείται από το Σεπτέμβρη του 2012.
Επιπλέον, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του προγράμματος) να «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους λήπτες του "επιδόματος αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας". Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε: (...) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (...) αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις». Δηλάδη, το πρόγραμμα παραδίδεται στους ιδιώτες υπονομεύοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς το κριτήριο δεν θα είναι οι ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά το κέρδος του επιχειρηματία.
Να δοθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Τώρα πρέπει να δοθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία 4.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα. Να σταματήσει η χρόνια συνεχιζόμενη ανασφάλειά τους, με την άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς κανέναν όρο ή άλλη προϋπόθεση.
Για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας, αντιλαϊκές κυβερνήσεις, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και Ευρωπαϊκή Ενωση ξεθεμελιώνουν και τις ελάχιστες κοινωνικές δομές που υπάρχουν, φτιάχνοντας φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερή εργασία.
Οι εργαζόμενοι στο "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ΑΜΕΑ και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους, να απαιτήσουν:
  • Να εξασφαλιστεί η συνέχεια του προγράμματος "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ".
  • Να υπογραφούν τώρα νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Να διευρυνθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη στήριξης και φροντίδας.
  • Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να πληρωθούν αμέσως όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να κατανοηθεί ότι το σημαντικό έργο της κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να αφήνεται στα περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά ούτε και στα χέρια εθελοντών - ΜΚΟ και εμπόρων.
Λύση μπορεί να δοθεί με την ένταξη των Υπηρεσιών αυτών σε ένα πλαίσιο αποκλειστικά Δημόσιων, Δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχών Υγείας - Πρόνοιας, που θα είναι 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη σταθερή εργασία».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: