Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές σε βάρος του λαού


Εκτός απ' τη διεκδίκηση της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης προβάλλει η αναγκαιότητα της διεκδίκησης ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά, δημόσιου συστήματος υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης

Τα τραγικά αδιέξοδα που γεννά για το λαό η παράδοση της υγείας στους κανόνες της αγοράς αναδεικνύονται τις τελευταίες μέρες: αφ' ενός τα δημόσια νοσοκομεία καρκινοβατούν λόγω της υποχρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, της εξάρτησης της λειτουργίας τους από τις ιδιωτικές εταιρείες που τα προμηθεύουν με ό,τι χρειάζονται - άλλωστε διακηρυγμένος στόχος των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου είναι αυτά να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια για την απόκτηση ίδιων εσόδων. Αφ' ετέρου, τα τεράστια ελλείμματα και χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - θεσπίστηκε με το νόμο 3918/2011 (ΦΕΚ Α' 31) και άρχισε να λειτουργεί απ' την 1.1.2012 - αυξάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες από την έλλειψη ενός Ενιαίου, Καθολικού, Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Αλλωστε, ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί το βασικό όχημα για την υλοποίηση στη χώρα μας του στόχου για ενιαία ελάχιστη παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που είναι κοινός ευρωπαϊκός στόχος.
Τις τελευταίες μέρες, τα προβλήματα αυξήθηκαν καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν φάρμακα ούτε στα δημόσια νοσοκομεία (τα οποία αρνούνται να τα προμηθεύουν οι εταιρείες λόγω των χρεών τους) ούτε και στα φαρμακεία παρά μόνο αν τα αγοράσουν τοις μετρητοίς, μετά και από σχετική απόφαση των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων που, έτσι, γίνονται ιμάντες των απαιτήσεων της φαρμακοβιομηχανίας. Σ' αυτή τη «μορφή πάλης» συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, η οποία πρότεινε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ασφαλισμένους για να διεκδικήσουν την επαρκή χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η στάση πληρωμών και η παύση των παροχών.
Η σφυρηλάτηση αυτής της κοινής δράσης πρέπει να ενταχθεί - όπως προτείνει το ΚΚΕ - στην πάλη για Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στα πλαίσια αυτού του συστήματος καταργείται κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια, κοινωνικοποιούνται όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία τους και η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται εντελώς δωρεάν.
Μοχλός διαρκών περικοπών ο ΕΟΠΥΥ
Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν πολύτιμες υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, όπως τα εργαστήρια, και οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται ή να προσφύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, με τις ατέλειωτες ουρές, ή να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα όπου πληρώνουν συμμετοχή 15%, όπως προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Με τον ΕΚΠΥ - αρχικός (Νοέμβρης 2011) και τροποποιημένος (Απρίλης 2012) - αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα επώδυνες επιπτώσεις στις γυναίκες και στα παιδιά. Απόδειξη ότι, ουσιαστικά, ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε για να στέλνει τους ασφαλισμένους και τα ταμεία, πελάτες στις ιδιωτικές εταιρείες, είναι και το ότι με τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ έγιναν αλλαγές, όπως:
  • Προβλέπεται συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής, που έχουν ανάγκη ασθενείς που πάσχουν από βαριές ασθένειες.
  • Γίνονται περικοπές στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας.
  • Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.
  • Προβλέπεται συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).
  • Καθιερώνεται πλαφόν σε επιθέματα που έχουν ανάγκη ασθενείς που είναι κλινήρεις. Μειώνεται η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως για αυτοκαθετηριασμούς που έχουν ανάγκη οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
  • Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας.
  • Καταργείται το «επίδομα τοκετού» όταν ο τοκετός γίνεται στο Δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες των ΟΠΑΔ - ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ.
Αφαίμαξη και με τα ΚΕΝ
Αλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα δημόσια και τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) - θεσπίστηκαν το Νοέμβρη του 2011 και τροποποιήθηκαν το Μάρτη του 2012. Η αποζημίωση καθορίζεται από το είδος της ιατρικής πράξης και θεραπείας της νόσου σε συνδυασμό με προκαθορισμένες μέρες νοσηλείας.
Ομως με τα ΚΕΝ οι χρεώσεις εκτινάχτηκαν στα ύψη. Για παράδειγμα ενώ πριν (1998) η χρέωση για τον καταρράκτη στα ταμεία ήταν 260 ευρώ, με τα ΚΕΝ διαμορφώθηκε τελικά σε 531 (Μάρτης 2012). Για το εγκεφαλικό η αντίστοιχη εξέλιξη ήταν: Πριν 1.261 ευρώ και 2.473 το 2012.
Ετσι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνεται να καταβάλλει 70 εκατ. ευρώ το μήνα για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία και άλλα τόσα στις ιδιωτικές κλινικές.
Ταυτόχρονα στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων οι ασθενείς καταβάλλουν άγρια χαράτσια. Το 2011 οι ασθενείς πλήρωσαν: 27,7 εκατ. ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (με το γνωστό πεντάευρω), 39,5 εκατ. ευρώ για επισκέψεις στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, 24,9 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές και απεικονιστικές πράξεις (π.χ. αξονικές τομογραφίες) και 9,9 εκατ. ευρώ για θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις (π.χ. αρθροσκοπήσεις).

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τορπίλη από την ανεργία
Ούτε το 50% των προϋπολογισμένων εισφορών Υγείας δε θα εισπράξει, λόγω της ανεργίας, ο ΕΟΠΥΥ
Απ' την 1.1.2012 εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες), ενώ απ' την 1.4.2012 (παρά την αντίθετη δέσμευση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έχει ενταχθεί ο «Οίκος του Ναύτη» και απ' την 1.5.2012 το ΤΑΥΤΕΚΩ (περιλαμβάνει τους ασφαλισμένους των ΔΕΗ, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΒΑ, Εμπορικής Τράπεζας, Τράπεζας Πίστεως και Αμέρικαν Εξπρές). Είχε προγραμματιστεί και η ένταξη (1.6.2012) Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), αλλά μετά από αίτημα της διοίκησης του Ταμείου που συνοδεύτηκε από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας εξαιρέθηκε από την ένταξη.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 έχει έσοδα 5,831 δισ. ευρώ όταν οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί των ενταχθέντων απ' την 1.1.2012 στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων ανήλθαν στα 7,8 δισ. ευρώ για το 2011. Τα έξοδα για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί σε 5,380 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ένα ...πλεόνασμα 830.400 ευρώ.
Απ' τα 5,831 δισ. ευρώ τα 0,795 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ως κρατική επιχορήγηση και 4,634 δισ. ευρώ απ' τις εισφορές των εργαζομένων για τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων. Δηλαδή οι μέσες μηνιαίες εισφορές των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 386 εκατ. ευρώ. Αρχικά, η κρατική επιχορήγηση είχε θεσμοθετηθεί σε 0,6% επί του ΑΕΠ, που με τα τότε οικονομικά δεδομένα είχε υπολογιστεί σε 1,3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε στο 0,4% και με ένα, ακόμα, «κούρεμα» 500 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στα 0,795 δισ. ευρώ.
Ομως η οικονομική κρίση, η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών οδηγούν στη μείωση των εισφορών. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31.5.2012 απέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ τα εξής ποσά: Το ΙΚΑ 510 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 85 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ 365 εκατ. ευρώ και τίποτε ο ΟΓΑ. Δηλαδή οι εισφορές που αποδόθηκαν είναι 960 εκατ. ευρώ ή 192 εκατ. ευρώ το μήνα (960 εκατ. : 5 μήνες). Δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές σε ετήσια βάση προαλείφονται σε 192 εκατ. Χ 12 μήνες = 2,304 δισ. Δηλαδή στο 50% των αρχικώς προϋπολογισθέντων 4,634 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει τιναχτεί στον αέρα. Ηδη στον ΕΟΠΥΥ έχουν δοθεί 0,524 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης ή 65,9% του συνόλου.
Ο ΕΟΠΥΥ κουβαλά και τα χρέη των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που μέχρι 31.12.2011 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης χρωστά και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια μέχρι την 31.12.2011. Συνολικά τα σωρευμένα χρέη του 2011 ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.
Για τα χρέη αυτά το κράτος είχε αναλάβει να επιχορηγήσει τον ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ την έχει μεταθέσει για μετά την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης.
Ταυτόχρονα άρχισαν να σωρεύονται και νέα χρέη για το 2012: Στα δημόσια νοσοκομεία 350 εκατ. ευρώ. Στους φαρμακοποιούς τους μήνες Απρίλη, Μάη και μέρος του Μάρτη, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Στους συμβεβλημένους γιατρούς κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και στις ιδιωτικές κλινικές από 70-100 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τις 31.5.2012 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ για παλιές και νέες υποχρεώσεις. Ετσι αυτή τη στιγμή βρίσκεται με ταμειακά διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ, όπως είπε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: