Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» Κινδυνεύουν παιδιά αν δεν ανοίξει άμεσα


Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας κατέθεσαν 14 γονείς
Αν δεν ανοίξει άμεσα το Κέντρο, κινδυνεύει η ζωή μικρών παιδιών που μπορούν να θεραπευτούν
Η ανάγκη να ανοίξει άμεσα το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, αυτό του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά για την ίδια τη ζωή και την υγεία των καρδιοπαθών παιδιών. Οι εγκληματικές συνέπειες της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, που οδηγεί και τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με γνώμονα «έσοδα - έξοδα» και τους ασθενείς να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανάλογα με την «τσέπη» τους, η δολοφονική πολιτική που πετσοκόβει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για να «ταΐζει» τους επιχειρηματίες του κλάδου, αναδεικνύονται και από το πρόσφατο περιστατικό του 19 μηνών Αρμάντο Ζέλα.Το παιδί πάσχει από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot). Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μέσα στο 2011. Ομως το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβρη και το παιδί παραπέμφθηκε από τους γιατρούς - όπως και άλλα περιστατικά - για χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο.
Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο πατέρας του, Αρμπέν Ζέλα, «στο Ωνάσειο μας είπαν το Νοέμβρη του 2011 πως δεν γίνεται να το χειρουργήσουν γιατί δεν έχει ασφάλιση. Εγώ είχα όλα τα δικαιολογητικά και τα ένσημα, αλλά περίμενα να εκδοθεί η άδεια παραμονής. Το ίδιο μας είπαν και το Φλεβάρη του 2012 και έστειλαν τη γνωμάτευση στο υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία έκδοσης της άδειας παραμονής». Κι ενώ όσο πιο μικρό είναι το παιδί όταν χειρουργηθεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει το χειρουργείο, οι μήνες περνούσαν. Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη το παιδί σήκωσε πυρετό και μεταφέρθηκε στο «Αγία Σοφία» κι από εκεί στο Ωνάσειο την Παρασκευή, όπου και περιμένει για να εγχειρηθεί. Ωστόσο η κατάσταση του παιδιού είναι πλέον πολύ σοβαρή. Η διάγνωση κατά την εισαγωγή του στο «Αγία Σοφία» ήταν: «Βαριά κυάνωση (κορεσμός αίματος 60%) και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και έκανε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου».
Μηνυτήρια αναφορά από γονείς
Τους θανάτους τριών παιδιών το διάστημα Φλεβάρης - Μάρτης 2012 ως συνέπεια του κλεισίματος του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του «Αγία Σοφία» καταγγέλλουν 14 γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια με μηνυτήρια αναφορά τους (24/5/2012) στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, μοναδικό στο ΕΣΥ, περιελάμβανε: Το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, το Καρδιολογικό Τμήμα και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα και την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα. Πρόσφερε, δηλαδή - παρά τις ελλείψεις - ολοκληρωμένες υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου και είχε προσωπικό με εμπειρία και εξειδίκευση. Η επέκτασή του ήταν αναγκαιότητα για να καταργηθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής και όχι η κατάργησή του για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως έκανε η κυβέρνηση.
Οι γονείς ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει «αν οι θάνατοι των παιδιών σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις ιατρών ή υπηρεσιακών παραγόντων του Ωνασείου ή του Παίδων κι αν το κλείσιμο του Κέντρου είχε συνέπειες και ποιες στους συγκεκριμένους θανάτους». Ως αδικήματα αναφέρουν «ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή διά παραλείψεως ή άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: