Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ακόμη και φάρμακα και σύριγγες αγοράζουν οι ασθενείς!


Για τις δραματικές ελλείψεις που θα οξυνθούν μίλησαν στον «Ρ» συνδικαλίστριες σε «Αιγινήτειο» και «Ελενα»
Η υπεράσπιση του δικαιώματος των λαϊκών οικογενειών στην υγεία πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην οργανωμένη πάλη συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων
Eurokinissi
Από τεράστιες ελλείψεις σε στοιχειώδη υλικά και απαραίτητα φάρμακα μαστίζονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους - όσοι έχουν - ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους. Η σημερινή κατάσταση προμηνύει τις δραματικές ώρες που θα ζήσουν τα λαϊκά στρώματα το επόμενο διάστημα, αν δε δράσουν μαζικά και οργανωμένα, ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα ίδια τους τα χέρια. Ο «Ρ» συνομίλησε χτες με συνδικαλίστριες στα νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Ελενα», που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.Οπως σημειώνει στον «Ρ», η Μαρία Κεφαλληνού, μέλος ΔΣ του σωματείου στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο «εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει καθόλου βαμβάκι και κόβουμε γάζες. Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα (ψυχιατρικά, νευρολογικά) και σύριγγες με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν οι ασθενείς από τα γύρω φαρμακεία. Οι άποροι δεν γίνονται δεκτοί. Το φαγητό των ασθενών είναι συνήθως πατάτες, μακαρόνια, λαδερά και ελάχιστο κρέας. Μέχρι και φρυγανιές έλειπαν. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη».
«Προχτές μας ενημέρωσαν να γίνεται οικονομία σε γάζες, σύριγγες, υλικά, αναλώσιμα, ώστε να αντέξει το νοσοκομείο τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε», λέει η Γιώτα Μαλλή, μέλος του ΔΣ του σωματείου στο «Ελενα». Οπως τονίζει «το αποθεματικό κουρεύτηκε κατά 70%, από 1 εκατ. ευρώ στις 300.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε περικοπές - όχι την καλώς εννοούμενη οικονομία, όπως παρουσιάζεται. Εχουμε πολλές γυναίκες που θηλάζουν και δεν μπορούν να τρώνε σπανακόριζο ή λαχανόριζο χωρίς πρωτεΐνη. Πολλές φορές τα εργαστήρια μας λένε να κάνουμε οικονομία, να κάνουμε τις εντελώς απαραίτητες εξετάσεις. Τι δεν είναι απαραίτητο; Χαρτοβάμβακο; Σύριγγα; Θα φτάσουμε να χρεώνουμε τον ασθενή τις σύριγγες που κατανάλωσε. Αυτό είναι το σκεπτικό τους, εκεί κατευθυνόμαστε. Προτού συνταγογραφήσει ο γιατρός κάποιο φάρμακο, ρωτάει στο φαρμακείο του νοσοκομείου τι υπάρχει. Δε συνταγογραφεί πλέον σύμφωνα με τι πρέπει, αλλά με τι υπάρχει».
Μέσα σε αυτό το χάος, η «οικονομία» που επικαλείται η κυβέρνηση και η ΕΕ οδήγησε στην κατάργηση 217 οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οργανισμό που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ποιον ωφελεί αυτό, αν όχι τα ιδιωτικά μαιευτήρια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ στην Αττική υπάρχουν ουσιαστικά μόλις δυο δημόσια μαιευτήρια;
Τρέφουν τα «τρωκτικά» της Υγείας
Αυτό που τονίζει η Γ. Μαλλή είναι πως οι προμηθευτές, οι επιχειρηματίες είναι τα πραγματικά «τρωκτικά». Στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις πάνε τεράστια ποσά, αντί να υπάρχει ένας κρατικός φορέας παραγωγής και διανομής του φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού:
«Πώς έχει το νοσοκομείο για να δίνει τεράστια σε κάθε εργολάβο για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει σε αυτόν; Πληρώνει τον εργολάβο (σ.σ. καθαριότητα και φύλαξη) σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση και 23% το ΦΠΑ, ενώ ο εργαζόμενος του εργολάβου παίρνει 400 ευρώ! Ποιος βοηθιέται; Ο εργαζόμενος ή ο εργολάβος; Επιπλέον, το πλύσιμο του ιματισμού έχει δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο και τα πλυντήρια του νοσοκομείου έκλεισαν, οι εργαζόμενοι μετατέθηκαν αλλού. Εκεί θα δούλευαν 15 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου, για πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων. Θα "κόστιζαν" στο κράτος 15.000 ευρώ το μήνα και τώρα δίνουμε 90.000 - 100.000 για το πλύσιμο των ρούχων. Χώρια όσα ξοδεύονται για ιματισμό μιας χρήσεως που είναι πανάκριβος. Πού είναι λοιπόν η σπατάλη;».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: