Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΕΟΠΥΥ Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές


Αν οι ασθενείς, οι ασφαλισμένοι, οι άνεργοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους λυπηθεί
Ο λαός να οργανώσει την πάλη του ενάντια σε όσους τσακίζουν την υγεία του
Με οργάνωση σκληρών αγώνων καλούνται να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην Υγεία, την ίδια τους τη ζωή οι ασθενείς, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, κάθε λαϊκή οικογένεια, οι εργαζόμενοι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ είναι οριακή και δραματικά αυξάνονται οι πολλαπλοί κίνδυνοι για την πλειοψηφία του λαού, που θα πρέπει να πληρώνει αδρά για να θεραπευτεί, να εξεταστεί, να ζήσει. Εδώ και τώρα, απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Ηδη κινδυνεύει κόσμος, που μπορεί να θεραπευτεί.Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία απειλούν πλέον την ίδια τη λειτουργία τους και ως εκ τούτου την ασφάλεια των ασθενών και φυσικά και των εργαζομένων. Η διαχρονική υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας, έφτασε στο αποκορύφωμα με τη ληστεία από την τελευταία κυβέρνηση του 70% των αποθεματικών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία επιβάλλουν πληρωμές στους ασθενείς (5 ευρώ, απογευματινά ιατρεία, εξετάσεις επί πληρωμή) για να αντεπεξέλθουν και για «ταΐζουν» τους επιχειρηματίες (μεγαλοπρομηθευτές, εργολαβικά συνεργεία, κλπ.).
Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο, κι όχι μόνο, κρατούν δέσμιους ασθενείς, ασφαλισμένους, εργαζόμενους: Δεν προμηθεύουν τα νοσοκομεία με αναλώσιμα, υλικά, φάρμακα, τρόφιμα. Δεν προμηθεύουν τα φαρμακεία με φάρμακα. Οι κλινικάρχες δε δέχονται ασθενείς και δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους αν τα ασφαλιστικά Ταμεία δε δώσουν τα χρωστούμενα. Τα μονοπώλια του κλάδου καθορίζουν τις τιμές σε θεραπευτικά υλικά και φάρμακα, που είναι πανάκριβα. Από τα νοσοκομεία λείπουν τα στοιχειώδη: Οι καρκινοπαθείς έμειναν χωρίς φάρμακα. Ασθενείς νοσοκομείων αγοράζουν μόνοι τους φάρμακα και σύριγγες (σ.σ. όπως στο Αιγινήτειο). Λείπουν ακόμη και γάζες, βαμβάκι, βασικά υλικά. Γιατροί μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων που προτείνει το υπουργείο Υγείας και εγκρίνονται από τις διοικήσεις τους καταργούν χιλιάδες οργανικές θέσεις και τμήματα ζωτικής σημασίας, όπως χειρουργικά, παθολογικά, πνευμονολογικά, καρδιολογικά. Καταργήθηκαν ακόμη και κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που ήταν έτσι κι αλλιώς ελάχιστα.
Η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους που αυτή συνεπάγεται τσακίζει τα ήδη χρεοκοπημένα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι κυβερνήσεις χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία, όπως και οι εργοδότες, ενώ η ανεργία, η ελαστική εργασία και οι χαμηλοί μισθοί δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Μεθοδεύονται έτσι διαρκείς περικοπές, ενώ ο ΕΟΠΥΥ -υπερχρεωμένος από την ίδρυσή του- έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους ασφαλισμένους. Χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία πρέπει να βάζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα από την τσέπη τους για να ζήσουν, χωρίς να τα παίρνουν πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι οι ασθενείς κι οι ασφαλισμένοι, οι άνεργοι κι οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι δεν ευθύνονται και υποφέρουν, συνθλίβονται ανάμεσα στη βάρβαρη πολιτική και στις πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που φυσικά επενδύουν για να βγάλουν κέρδος και όχι για να θεραπεύονται οι άνθρωποι.
Τι λένε τα κόμματα
Παρ' όλη τη δραματική αυτή κατάσταση, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των επιχειρήσεων να επενδύουν και να βγάζουν κέρδη από Υγεία - Φάρμακο, το μόνο κόμμα που λέει ότι αυτά πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι το μόνο κόμμα που λέει πως η Υγεία δεν πρέπει να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και φυσικά να παρέχεται σε όλους δωρεάν, άσχετα αν κάποιος είναι ασφαλισμένος και πού, αν είναι άνεργος, άπορος κλπ. Είναι το μόνο κόμμα που δε δέχεται καμία επιχειρηματική, «φιλανθρωπική» ή «εθελοντική» δραστηριότητα στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας γιατί έτσι υποκαθίσταται η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων σε σύγχρονες υπηρεσίες, αντίστοιχες της σημερινής τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης.
Είναι το μόνο κόμμα που προετοίμαζε ασθενείς κι υγειονομικούς, πως ο ΕΟΠΥΥ θα είναι το όχημα για νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι καραδοκούν να «αρμέξουν» περισσότερο τα κρατικά και τα ασφαλιστικά Ταμεία, να λεηλατήσουν κυριολεκτικά το λαϊκό εισόδημα.
Αλλά και σήμερα, που είναι επείγουσα ανάγκη να χρηματοδοτηθούν γενναία τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, κανένα άλλο κόμμα δε λέει καθαρά να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΝΔ θεωρεί πως η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας μοιραία εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης της δανειακής σύμβασης (και την καταβολή των δόσεων που βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι πάνε κατευθείαν στα ταμεία των επιχειρήσεων) και θα προωθήσει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία νοσοκομείων και μονάδων αποκατάστασης. Συνταγή που εφαρμόζεται ήδη και την πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα κι οι υγειονομικοί.
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει ότι έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση του ΕΟΠΥΥ ως μοχλού «αρμέγματος» του λαϊκού εισοδήματος και νέων αιματηρών περικοπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρέπει να εξαλειφθούν η διαφθορά και οι μνημονιακές πολιτικές και πως «οι δομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχουν και μπορούν να ενισχυθούν με αναδιάταξη προσωπικού και πόρων». Το τελευταίο είναι ακριβώς μνημονιακή πολιτική κι εφαρμόζεται μέσω των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, ενώ η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν διακηρυγμένος στόχος και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αντίστοιχα η ΔΗΜΑΡ στοχοποιεί τον «ανορθολογισμό του συστήματος», ενώ κι ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει καταπολέμηση της διαφθοράς και της κατασπατάλησης πόρων. Ολα αυτά τα είπαν εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων πριν λίγες μέρες, κι ενώ η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική κι επικίνδυνη, αλλά και ενώ έχουν ήδη διατυπωθεί προτάσεις (από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ) για σύναψη δανείου, κάτι που βάζει νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Τη ζωή μας στα χέρια μας
Ο λαός δεν πρέπει να δώσει καμιά «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές, αφού είναι δεδομένο (με βάση και τις διακηρύξεις των κομμάτων) ότι θα συνεχιστεί η πολιτική «εξυγίανσης των δημόσιων δαπανών» συμπαρασύροντας δημόσια νοσοκομεία, ταμεία κτλ. Πρέπει άμεσα, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το δικαίωμα στην Υγεία και στο Φάρμακο, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους λυπηθεί. Μέσα από τα σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές πρέπει να αναπτυχθούν ανεβασμένες μορφές πάλης με τη μαζική συμμετοχή όλων όσοι συνθλίβονται από αυτή την κατάσταση. Η υπεράσπιση της ζωής μας να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων που χρειάζεται να αναπτυχθούν. Μπαίνουν άμεσοι στόχοι πάλης, προκειμένου να μη μείνει κανείς χωρίς εξέταση, θεραπεία, φάρμακο:
  • Για τα δημόσια Νοσοκομεία
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων για την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία.
Να καταργηθούν οι πληρωμές, εισιτήρια, συμμετοχές για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
Να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν κρεβάτια, εργαστήρια, τμήματα ή και ολόκληρα νοσοκομεία.
Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι, επικουρικοί κλπ. Οσο υπάρχουν επικουρικοί, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», τη μισθοδοσία να την αναλαμβάνει το κράτος και όχι από τα έσοδα του νοσοκομείου όπως ισχύει σήμερα.
  • Για τα Φάρμακα
Το κράτος να αναλάβει να πληρώσει το ίδιο τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα. Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων (για καρκινοπαθείς κλπ.) από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ. Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλ. δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων και για τις συνόδους νόσους, για όλα τα συμπληρώματα διατροφής (καρκινοπαθείς κ.ά.) καθώς και για όλο το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό για χρόνιους πάσχοντες και ΑμΕΑ.
Να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
Να καταργηθεί η συμμετοχή του 15% των ασφαλισμένων που απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Να καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί κανένα δημόσιο Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα και εργαστήρια του ΙΚΑ.
Να προσληφθεί προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξοπλιστούν με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα και να καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν όλο το 24ωρο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: