Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

 

Στην αναμονή και με το χέρι στην τσέπη οι γονείς

Περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο


Η κατάσταση στο «Αγία Σοφία» μαρτυρά πόσο επείγει η άμεση και γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό
Πολλή υπομονή και αρκετά λεφτά στην τσέπη χρειάζονται οι γονείς που θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εξάρτησής τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου, λειτουργούν σαν σωστά «μαγαζιά» που πουλάνε υπηρεσίες, ενώ οι υπηρεσίες αυτές είναι επικίνδυνα υποβαθμισμένες, με αποτέλεσμα πάλι ο ιδιωτικός τομέας να κερδίζει από τον ανθρώπινο πόνο, απορροφώντας όσους ασθενείς μπορούν και καταφεύγουν σε αυτόν.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, οι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά περίμεναν χτες - μέρα εφημερίας του «Αγία Σοφία» - στα επείγοντα να πάρουν σειρά. Ανάλογα με το περιστατικό, η αναμονή μπορεί να είναι πολλές ώρες. Εξαιτίας δε της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νοσοκομεία σηκώνουν και αυτό το βάρος. Ετσι, στην εφημερία του νοσοκομείου μπορεί να συναντήσεις παιδιά που έχουν ένα απλό κρυολόγημα ή μια εξέταση ρουτίνας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν δημόσια, αναβαθμισμένα, επαρκή Κέντρα Υγείας στις γειτονιές και επειδή η πλειοψηφία των οικογενειών δεν έχει πλέον ούτε για μια επίσκεψη στον ιδιώτη παιδίατρο.
Οι γονείς πληρώνουν τις ελλείψεις
Ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, καθώς και το κόστος τους μετακυλίονται στους ασθενείς. Οπως μας εξηγούν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, όπως τα περισσότερα νοσοκομεία, έτσι και το Παίδων «Αγία Σοφία» αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε υλικά καθημερινής χρήσης, σε απλά όσο και βασικά πράγματα, όπως: Σε φάρμακα, αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό, ακόμη και σε σαπούνι και χειροπετσέτες! Οι εργαζόμενοι περιγράφουν όλη τη δραματική αλυσίδα συνεπειών που έχει η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και που αντικειμενικά σπρώχνει και τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις: Οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, το κράτος πλέον δεν επιχορηγεί τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν στα νοσοκομεία τις οφειλές τους και όταν το νοσοκομείο παρέχει υπηρεσίες και δεν μπορεί να «εισπράξει» το αντίτιμο από κάπου, τότε φτάνουμε στο σημείο η Δημόσια Υγεία να κινδυνεύει πραγματικά.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες φαρμάκων, όπως είναι και τα σκιαγραφικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να τα αγοράζουν οι ίδιοι και εάν καταφέρουν, να τα πάρουν από τα Ταμεία. Το κόστος τους ξεκινάει από 20 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 150 ευρώ. Ο μαγνητικός τομογράφος για παιδιατρικά περιστατικά είναι ο μοναδικός δημόσιος σε όλη τη χώρα. Εξυπηρετεί περιστατικά όπως ορθοπεδικά ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έως και ογκολογικά περιστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για μια εξέταση που είναι σημαντική και επείγουσα. Είναι ενδεικτικό πως το επόμενο ελεύθερο ραντεβού είναι από το Νοέμβρη!
Το Ανοσολογικό Τμήμα του νοσοκομείου είναι πολύ εξειδικευμένο, το προσωπικό πολύ έμπειρο και εκεί γίνεται διάγνωση αλλεργιών και σοβαρών ανοσολογικών ασθενειών. Εκεί πρέπει να γίνονται ορισμένες εξετάσεις ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή των παιδιών. Λόγω έλλειψης των αντιδραστηρίων αργούν να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έως και 4 μήνες. Οι γονείς των παιδιών και οι ενήλικες ασθενείς εξωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, για αυτές τις πολύ ακριβές εξετάσεις. Το λεγόμενο Rast test κοστίζει 12 ευρώ στο νοσοκομείο και ένας ασθενής μπορεί να κάνει και 12 και 15 και στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει γύρω στα 70 ευρώ το ένα. Επίσης έχουν μειωθεί τα περιστατικά που δέχονται στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης υλικών, γεγονός που κάνει τους επιχειρηματίες της Υγείας να «τρίβουν τα χέρια τους». Αντίστοιχα μια απλή αιματολογική εξέταση, τα επείγοντα περιστατικά χρειάζεται να περιμένουν 2-3 ώρες, με μωρά παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται απίστευτα.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό
Χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, περιόδευσε στο νοσοκομείο και - ανάμεσα σε άλλα - κουβέντιασε με τους εργαζόμενους για την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει καμία επιχειρηματική δράση σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα και πως όλες οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, οι ιδιωτικές κλινικές, οι ιδιωτικές δομές Υγείας - Πρόνοιας θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, να γίνουν λαϊκή περιουσία. Τότε δεν θα εξαρτάται η ζωή των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών, η υγεία του λαού από τον κάθε φαρμακοβιομήχανο, από την κάθε επιχείρηση που επενδύει στον κερδοφόρο τομέα της Υγείας για να βγάλει κέρδος και δεν της «καίγεται καρφί» αν θα πεθάνουν άνθρωποι.
Πιο συγκεκριμένα, για το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σημείωσε πως το ΚΚΕ θα ζητήσει συνάντηση με το διοικητή και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων των ελλείψεων και των αναγκών και θα τις θέσει συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας να απαντήσει τι θα γίνει.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: