Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ Αγώνας για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές



Για τη συνέχεια της βάρβαρης πολιτικής σε Υγεία - Φάρμακο διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας

Σε κρίσιμη, κατεπείγουσα ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην καταρρεύσουν εντελώς και κινδυνεύσει η ζωή ασθενών, ασφαλισμένων, ατόμων με αναπηρίες και χρόνια πασχόντων.
Μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει συνέχεια της πολιτικής σε Υγεία - Φάρμακο και συσχέτισε τις ανθρώπινες ζωές και ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη «δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας.
«Η κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου», επισημαίνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αναφέρει: Μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων, υπηρεσιών συντήρησης τεχνολογίας και υποδομών, ακόμη και τροφίμων, ειδών καθημερινής χρήσης σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία. Σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού με σοβαρότατες συνέπειες. Εδώ να σημειωθεί πως τα δημόσια νοσοκομεία - τόσο στη γενική εφημερία, όσο και στην τακτική λειτουργία - σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος που προκύπτει από την ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Επιπλέον εκκρεμούν ακόμη και οι προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες εδώ και πολλούς μήνες, ενώ στους γιατρούς δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες εφημερίες.
Κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές
«Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές είναι ήδη ορατός. Βρίσκεται πλέον μπροστά στην πόρτα χιλιάδων ασφαλισμένων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, παραπληγικοί - τετραπληγικοί, νεφροπαθείς, αιμορροφιλικοί, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί, συγγενείς καρδιοπαθείς, ψυχικά πάσχοντες κλπ.», αναφέρει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, χωρίς ωστόσο να απαιτεί άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντ' αυτού αναφέρει πως αποτελεί άμεση προτεραιότητα «η λήψη πολιτικών και μέτρων σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς φορείς, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φορείς όπως προμηθευτές φαρμάκου, φαρμακοποιούς κλπ. για την εκτόνωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου». Θέση που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για νέες περικοπές στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών» και των «ανάπηρων - μαϊμού», δηλαδή τα ασφαλιστικά Ταμεία να σηκώσουν το βάρος με άμεση συνέπεια την κατάρρευσή τους.
Οντως, η κατάσταση είναι οριακή γι' αυτούς που η ζωή τους εξαρτάται από τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν. Από τη μια ο ΕΟΠΥΥ δεν τούς καταβάλλει τα χρήματα που δίνουν για πανάκριβα φάρμακα και θεραπευτικά υλικά, που πληρώνουν από την τσέπη τους. Επιπλέον, η άρση της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σημαίνει πως για να επιζήσουν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς για μια σειρά φάρμακα και αναλώσιμα. Την ίδια ώρα τα προνοιακά επιδόματα στην πλειοψηφία των αναπήρων και των χρόνια πασχόντων δεν έχουν καταβληθεί από το τέλος Μάρτη. Οσοι περνούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων για να ανανεωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να κλειστεί το ραντεβού και να βγει πόρισμα. Ολους αυτούς τους μήνες πρέπει να ζήσουν χωρίς αναπηρική σύνταξη, χωρίς επίδομα και ανασφάλιστοι!
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: