Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ

 

Ο εφιάλτης μεγαλώνει για κάθε λαϊκή οικογένεια

Στο φόντο των ήδη τραγικών ελλείψεων μεθοδεύονται νέες περικοπές που θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα για χρονίως πάσχοντες, ΑμΕΑ, κάθε λαϊκή οικογένεια

Σήμερα απαιτείται λαϊκή συστράτευση για να μπει φρένο στη βαρβαρότητα
Καθώς τα κυβερνητικά και ευρωενωσιακά επιτελεία έχουν αναλάβει πλήρη δράση για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων (που με τον έναν ή άλλο τρόπο στηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου), η κατάσταση στη δημόσια Υγεία - Πρόνοια και το Φάρμακο γιγαντώνει καθημερινά τον εφιάλτη των λαϊκών οικογενειών: Η «καταπολέμηση της σπατάλης», ο «εξορθολογισμός των δαπανών», η «περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης» και η εξάρθρωση των «ανάπηρων - μαϊμού», οι «συγχωνεύσεις» νοσοκομείων - τμημάτων - κλινικών, η ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως «αυτοτελών μονάδων» προχωρούν με επιτυχία. Το αποτέλεσμα; Τα δημόσια νοσοκομεία «στέγνωσαν» από αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και ακριβά φάρμακα για χρόνια πάσχοντες. Τμήματα και κρεβάτια ζωτικής σημασίας καταργήθηκαν, γιατροί και νοσηλευτές έχουν γίνει «λάστιχο» για να βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες. Ατομα με αναπηρίες και με ανίατες ασθένειες πρέπει να πληρώνουν τις πανάκριβες θεραπείες τους χωρίς να παίρνουν πίσω τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ και τα προνοιακά επιδόματα - παρά τις «υποσχέσεις» πως η καταπολέμηση της διαφθοράς θα... ωφελούσε τους «πραγματικά» ανάπηρους. Τους αντιλαϊκούς στόχους τους ζούμε. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, οι ανασφάλιστοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι φαρμακοποιοί, κάθε λαϊκή συσπείρωση να θέσουν τους δικούς τους στόχους πάλης και να μην αφήσουν κανέναν χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στρώνουν έδαφος για νέες περικοπές
Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές είναι ήδη ορατός. Βρίσκεται πλέον μπροστά στην πόρτα χιλιάδων ασφαλισμένων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, παραπληγικοί - τετραπληγικοί, νεφροπαθείς, αιμορροφιλικοί, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί, συγγενείς καρδιοπαθείς, ψυχικά πάσχοντες, πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις πληρώνει κάθε μήνα εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για θεραπευτικά υλικά, για πρόσβαση στη θεραπεία, για φαρμακευτική αγωγή. Κανονικά αυτά τα χρήματα τα έπαιρναν πίσω από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα ασφαλιστικά Ταμεία, όμως, είναι υπό κατάρρευση και το κράτος δεν τα χρηματοδοτεί επαρκώς. Ετσι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν να πάρουν χρήματα από το Νοέμβρη του 2011 ή από τις αρχές του 2012. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κηρύξει κυριολεκτικά «στάση πληρωμών».
Ταυτόχρονα οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους παλεύουν να ζήσουν χωρίς το προνοιακό επίδομα από τον Απρίλη. Απαιτείται επαγρύπνηση αφού ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχτηκε την περασμένη βδομάδα σε συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων πως γίνονται συζητήσεις με την τρόικα για κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων και να δίνονται μόνο σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η μεταφορά της Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας ενέχει τον κίνδυνο η Πρόνοια να φορτωθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία, στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.
Περιμένουν για εξετάσεις μέχρι και δυο χρόνια!
Κι όλ' αυτά, ενώ το «τοπίο» στα δημόσια νοσοκομεία είναι μαύρο, ιδιαίτερα για τους πιο εξαθλιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους. Δεν χωράει καμία αναμονή και καμία παθητικότητα, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ενδεικτικά είναι τα εξής: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα τέσσερα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι λίστες αναμονής για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις είναι τεράστιες και συνεχώς επιμηκύνονται - το «περίμενε» διαρκεί από 6 μήνες μέχρι και δύο χρόνια! Η μοναδική σε όλη τη Θεσσαλία Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Λάρισας δεν θα μπορεί να κάνει τις γενικές εφημερίες από 3 Ιούλη λόγω έλλειψης προσωπικού. Δηλαδή, τα επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς θα πρέπει να διακομίζονται προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Το σοβαρό πρόβλημα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών (και όχι μόνο) παραμένει. Τα νοσοκομεία «στερεύουν», πολλά φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι καρκινοπαθείς «δεινοπαθούν» μέχρι να προμηθευτούν τελικά τη ζωτική θεραπεία. Στα περισσότερα νοσοκομεία πλέον, προτού συνταγογραφήσει ο γιατρός ρωτάει πρώτα αν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο και αν δεν υπάρχει, δίνουν - ακόμη και σε χειρουργημένους ή σοβαρά ασθενείς - ό,τι υπάρχει!
Στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του «Ασκληπιείου» Βούλας νοσηλεύονται ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με χειρουργημένους όγκους, με τραχειοτομές και αναπνευστικές συσκευές μαζί με ασθενείς υψηλού μολυσματικού κινδύνου (σ.σ. χειρουργεία ουρολογικά και γενικής χειρουργικής), πράγμα ευθέως απαγορευμένο για την ασφάλεια των ασθενών. Οι ασθενείς «λιμνάζουν» ακόμη και για ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρι να βρεθεί τραυματιοφορέας να μεταφερθούν για εξέταση ή φυσιοθεραπεία.
Λαϊκή συστράτευση ζωής
Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα:
  • Αμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.
  • Κρατική χρηματοδότηση, για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό, με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
  • Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
  • Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που «κουρεύτηκαν» με τη δανειακή σύμβαση.
  • Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ για φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα.
  • Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
  • Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: