Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗ.ΠΑ.Κ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΓΕΝΑΡΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ 

·         Όλοι στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των συνταξιουχικών οργανώσεων, στο υπουργείο Υγείας  την Τρίτη 10 Γενάρη στις 11 π.μ.
·         Όλοι στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας  την Τετάρτη 11 Γενάρη στις 12 π.μ. ενάντια στις εξελίξεις στην ιατρική εκπαίδευση.
·         Συμμετέχουμε στις 17 Ιανουαρίου στην Παναττική απεργία καταδίκης των νέων αντιλαϊκών  μέτρων και έκφρασης  αλληλεγγύης στον αγώνα των  εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδας

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Να ματαιώσουμε τώρα τα σχέδια του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ, κεφαλαίου και ΕΕ που περικόπτουν δραματικά τις ιατροφαρμακευτικές παροχές στους εργατοϋπαλλήλους και ταυτόχρονα οδηγούν μεγάλο μέρος των γιατρών και ειδικά των νέων, στο περιθώριο.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της, για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και παροχές υγείας- πρόνοιας σε όλους τους ασφαλισμένους σε ένα ελάχιστο επίπεδο, στο λεγόμενο «βασικό πακέτο». Για να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην υγεία και στο φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο δέχεται ισχυρά πλήγματα ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι νέοι σε ηλικία γιατροί.
Αυτά τα μέτρα συνιστούν την πολιτική μείωσης του λεγόμενου από τους ίδιους "μη μισθολογικού κόστους", τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Εξυπηρετούν τη διοχέτευση των κρατικών εσόδων στην άμεση στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ συνδυάζονται και με μέτρα φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών. Στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου ενοχοποιείται και θυσιάζεται κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, επιδεινώνονται οι όροι παροχής υπηρεσιών υγείας στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών.
Αυτή την πολιτική υπηρετούν και οι εξαγγελίες σχετικά με την ιατρική εκπαίδευση. Κεντρική επιδίωξη αποτελεί η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες κερδοφορίας των εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τα «δημόσια» νοσοκομεία επιχειρήσεις. Επιδιώκεται η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, η κινητικότητα των γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, η μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών με βάση τις ανάγκες της «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου.
Στόχος είναι η διαμόρφωση μισό ειδικευμένου, μισό καταρτισμένου, φθηνού ευέλικτου επιστημονικού εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια και τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα υγείας. Αυτό το στόχο έχει η δημιουργία φραγμών με εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, την έναρξη αλλά και την απόκτηση και διατήρηση του τίτλου ειδικότητας. Τα μέτρα αυτά είναι φανερό ότι δεν αφορούν την παροχή  υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς και τη λαϊκή οικογένεια.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη και καμία υποχώρηση. Λύση των προβλημάτων, των ασθενών και της πλειοψηφίας των γιατρών στο έδαφος της επιχειρηματικής δράσης και του ανταγωνισμού δεν υπάρχει. Σε συνθήκες λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, αύξησης των πληρωμών των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις κλπ, αύξησης των ανασφάλιστων, εμπορευματοποίησης συνολικά της υγείας είναι φανερό ότι αντίστοιχα μεγάλο μέρος των γιατρών θα πέσουν θύματα των επιχειρηματιών στην Υγεία, θα συνθλιβούν από την πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.
Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα  κόμματα της πλουτοκρατίας και τον ευρωμονόδρομο. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Στηρίζουν την «ελεύθερη επιλογή γιατρού», την «κατά πράξη και περίπτωση» αμοιβή,  δηλαδή τη λειτουργία των νόμων της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού στο χώρο της υγείας.  Δεν αντιπαλεύουν συνολικά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως εργαλείο της αντιασφαλιστικής πολιτικής, που καταδικάζει τα δικαιώματα γιατρών κι ασφαλισμένων προς όφελος του κεφαλαίου. Ζητάνε απλά την αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ  μέχρι να οργανωθεί καλύτερα ! Δηλαδή να μπορεί καλύτερα να προωθεί τις περικοπές σε παροχές και χρήμα. Καταγγέλλουν την κατάργηση κάθε εμποδίου για τις επενδύσεις του κεφαλαίου στο χώρο της ΠΦΥ που συντρίβει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς χαμηλών εισοδημάτων και κύρια τους νέους γιατρούς και τους ασθενείς. Την καταγγέλλουν όμως γιατί μπαίνουν και άλλοι επιχειρηματίες στην αγορά και στη μοιρασιά της πίτας και όχι γιατί συνθλίβει μέρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και τους ασθενείς.
Δεν λένε κουβέντα για τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου που και με δική τους στήριξη έχουν λεηλατηθεί στα ομόλογα και το χρηματιστήριο ενώ προχωράει ακόμα μεγαλύτερη κλοπή τους με το κούρεμα των ομολόγων και παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι εισφορές μας. 
 Πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της «ελεύθερης συνταγογράφησης» κρύβοντας ότι με την όξυνση της κρίσης και της επίθεσης στα δικαιώματα και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας η μεγάλη πλειοψηφία θα αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και ελάχιστη επίσκεψη στον αυτοαπασχολούμενο γιατρό. Σε συνθήκες μονοπώλησης η δήθεν «ελεύθερη επιλογή» γιατρού θα προσανατολίζεται από ασφαλιστικούς και τραπεζικούς ομίλους στις αλυσίδες πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και στις ιδιωτικές κλινικές.
 Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις εξαγγελίες κινητοποιήσεων και τους διθυράμβους για τις νίκες, έχουν υπονομεύσει στην ουσία όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ο αγώνας αυτός μαζικός, οργανωμένος, αποτελεσματικός. Δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί η ενημέρωση, η συζήτηση, η συμμετοχή της πλειοψηφίας των γιατρών στην οργάνωση του αγώνα. Δεν πήραν κανέναν μέτρο σε συνθήκες ενιαίας, ολομέτωπης επίθεσης για τον συντονισμό με άλλους εργαζόμενους του κλάδου. Έχουν φροντίσει να περιορίζονται οι κινητοποιήσεις στη διαχείριση και στη διαπραγμάτευση επιμέρους αιτημάτων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες γιατρών και ασθενών.
Διέξοδος προς όφελος των ασφαλισμένων και των γιατρών είναι η κοινή συμπόρευση, ο κοινός αγώνας για να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.  Να συμπορευτούμε στη πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με αυτούς τους όρους θα μπορεί να εργάζεται το σύνολο των γιατρών με καλές αμοιβές, με ανθρώπινα ωράρια, κοινωνικές παροχές, εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα απρόσκοπτα να προσφέρουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες.

Διεκδικούμε:
·       Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
·       Να μην κλείσει και να μη συγχωνευτεί καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ. Μετατροπή όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
·       Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στα δημόσια Νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας και στα πολυϊατρεία με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης.
·       Βασικό μισθό 2.000€ μεικτά στους νεοπροσλαμβανόμενους ειδικευόμενους γιατρούς, με προσαύξηση που θα υπολογίζεται και ο χρόνος προϋπηρεσίας των αυτοαπασχολούμενων.
·       Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας με 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με 1 εφημερία την εβδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.
·       Απαλλαγή από το φόρο τα 40.000€ οικογενειακό εισόδημα και 5.000€ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
·       Άμεση αποζημίωση όλων των χρωστούμενων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία στους γιατρούς με κρατική χρηματοδότηση.
·       Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με  πλήρη  ασφαλιστική  κάλυψη   και επιδότηση  στο  80% του βασικού  μισθού.
·       Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών  να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
·       Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
·       Όχι  στην  αποσύνδεση  του  πτυχίου  από  τη  δουλειά, το πτυχίο μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος
·       Βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής, εισφοράς και συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: