Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΣΑΚ - ΔΗΠΑΚ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Να δυναμώσουμε το κοινό μέτωπο με τους ασθενείς


Οσοι θέλουν να στρέψουν τους εργαζόμενους των νοσοκομείων ενάντια στις ανάγκες των ασθενών αποδυναμώνουν την πάλη για την Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός
Την επικίνδυνη αντίληψη που λέει πως «με μισθούς πείνας αρνούμαστε να εξετάσουμε ασθενείς» καλλιεργούν μεθοδικά στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» οι παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία (σ.σ. στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του νοσοκομείου οι εν λόγω παρατάξεις πρότειναν σαν απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που μειώνει τους μισθούς, να ...«τιμωρούνται» οι ασθενείς και, συγκεκριμένα, να γίνεται καθημερινά ολοήμερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων με κλείσιμο της πύλης του νοσοκομείου και να μη γίνει η εφημερία του ερχόμενου Σαββάτου. Με μικρή πλειοψηφία κατάφεραν να περάσει η παραπάνω πρόταση.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο από την πρώτη στιγμή απέρριψαν αυτή την αντίληψη και τόνισαν - όπως σημειώνεται και σε κοινή ανακοίνωση της ΕΣΑΚ και της ΔΗΠΑΚ - ότι τέτοιες μορφές δράσης, «αντί να χτυπήσουν τους υπαίτιους, στρέφονται κατά των συμμάχων μας, των ασθενών δηλαδή, που έρχονται σε μας την ώρα της ανάγκης τους για να βρουν περίθαλψη. Η επιμονή τους αυτή προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης εμφανίζοντας τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς σαν κάποιους που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού». Αν, για παράδειγμα, το Σάββατο πάει κάποιος που μένει κοντά στον «Ευαγγελισμό» με πρόβλημα υγείας θα σταλεί στο «Αττικόν» ή στο «Σισμανόγλειο»; Ακόμη και αν δεν εφημερεύει ο «Ευαγγελισμός», είναι αναγκαίο να τον δεχτεί. Πολύ περισσότερο που ο «Ευαγγελισμός» έχει τμήματα, όπως το νευροχειρουργικό, που δεν υπάρχει στα άλλα νοσοκομεία που εφημερεύουν μαζί του.
Ετσι, χτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με μαζική εξόρμηση στο νοσοκομείο ξεκαθάρισαν: Δε θα εμποδίσουμε κανέναν ασθενή να πάρει την περίθαλψη που έχει ανάγκη είτε σε γενική εφημερία, είτε στα τακτικά ιατρεία. Ταυτόχρονα, άνοιξαν τα ταμεία του νοσοκομείου και κανείς δεν πλήρωνε το 5ευρω χαράτσι. Ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε: Καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα με αποκλεισμό των ταμείων - πρωινών κι απογευματινών. «Aυτό "πονάει" τη διοίκηση και το υπουργείο, αυτό μας ενώνει με τον άνεργο, συνταξιούχο, εργαζόμενο, νέο που έρχεται στο νοσοκομείο». Πανελλαδική πανεργατική απεργία το Φλεβάρη κ.ά.
Κάλεσμα για κοινή πάλη στα Γιάννενα
Κοινή πάλη και δράση απέναντι στη βαθιά ταξική πολιτική που καταδικάζει και τους εργαζόμενους στην Υγεία σε μισθούς εξαθλίωσης, σε εφεδρείες και απολύσεις και μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα στερώντας από χιλιάδες ανασφάλιστους, άνεργους αλλά και ασφαλισμένους την πρόσβαση σε Υγεία, Πρόνοια και φάρμακα ήταν το μήνυμα και της χτεσινής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μπροστά από τα εξωτερικά ιατρεία προβλήθηκε στο πανό, ακούστηκε από το μεγάφωνο το αγωνιστικό κάλεσμα για «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας». Κάλεσαν τους υγειονομικούς να μη δεχθούν τη ληστεία του λαού από το κράτος και τους εμπόρους της Υγείας. Τους ασθενείς να απαιτήσουν να μη γίνει καμία περικοπή, καμία πληρωμή για εξετάσεις - φάρμακα - νοσήλια. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική που βγάζει από τον ανθρώπινο πόνο επιχειρηματικά κέρδη.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Απαίτησαν δωρεάν Υγεία για όλους
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχώρησαν χτες το πρωί οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΟΤΑ, με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, την αδυναμία εύρεσης γιατριών, τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα τεράστια έξοδα που απαιτούνται για εξετάσεις και φάρμακα όχι μόνο από τους συνταξιούχους, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, του περιέγραψε τα προβλήματα, τις ευθύνες της κυβέρνησης και όσων χειρίζονται τα ζητήματα Υγείας και παρέδωσε υπόμνημα όπου, μεταξύ άλλων, απαιτούν:
- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασφαλισμένων για την Υγεία, οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας, οι πληρωμές για τα φάρμακα και τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς κλπ.
- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ. για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση. Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Να χρηματοδοτηθούν άμεσα και επαρκώς τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταβληθούν όλες οι οφειλές τους στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς.
- Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους καθώς και στις οικογένειές τους να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία προϋπόθεση.
Από την πλευρά του, ο Γ. Βουδούρης δεν αρνήθηκε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία "πληρώνουν" οι ασφαλισμένοι αλλά με την τοποθέτησή του εστίασε κυρίως στις πληρωμές των γιατρών τις οποίες θεωρεί υπερβολικές, ενώ παρέκαμψε ότι τα περισσότερα προβλήματα ουσιαστικά προέρχονται από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την υποχρηματοδότησή της και τη διάλυση πολύτιμων υπηρεσιών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών όπως είναι οι μονάδες και τα εργαστήρια του ΙΚΑ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας
Την αντίθεσή τους στην εκχώρηση των εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου σε ιδιώτη διαδήλωσαν αποφασιστικά και χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου όπου συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο. Προχτές, είχαν πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 7-10 πμ και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη βδομάδα. Ηδη για τη Δευτέρα έχουν ανακοινώσει νέα στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να αποσύρει - να ακυρώσει το διαγωνισμό που προκήρυξε για την ανάθεση των εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας σε εργολάβο, γιατί όπως σημειώνουν με τον τρόπο αυτό προχωρά παραπέρα η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας.
Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2011 κατάφεραν και πάλι αγωνιστικά να αναγκάσουν τη διοίκηση να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για την παράδοση σε ιδιώτη της υπηρεσίας του τηλεφωνικού κέντρου για τα ραντεβού των ασθενών.
Στο πλευρό των εργαζομένων, στο χώρο του Νοσοκομείου βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Τους κάλεσε να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να αντιπαρατεθούν συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χωρίς φάρμακα και κλινοσκεπάσματα οι ασθενείς
Παρέμβαση του ΕΚ Λάρισας
Στην υποβάθμιση και απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οδηγεί το λεγόμενο «νοικοκύρεμα» για το οποίο περηφανεύτηκε, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, η διοίκηση του νοσοκομείου, υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς που το επισκέπτονται και νοσηλεύονται σ' αυτό στερούνται και τα στοιχειώδη (από κλινοσκεπάσματα μέχρι και φάρμακα).
Αναφερόμενο, ιδιαίτερα, στην ογκολογική κλινική όπου νοσηλεύονται οι καρκινοπαθείς, σημειώνει ότι «πολλές φορές δεν έχουν όλα τα φάρμακα και η νοσηλεία γίνεται ημιτελής, δηλαδή μισή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ενώ για το χαράτσι των 5 ευρώ, που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι θα αναβαθμίσει την δημόσια Υγεία, τονίζει πως «έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, εφόσον η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: