Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Με την αγωνιστική διεκδίκηση ενός σύγχρονου, ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, απαντά το ΚΚΕ στις πολιτικές υποχρηματοδότησης και έντασης της εμπορευματοποίησης της Υγείας με στόχο την παράδοσή της στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου. Αυτό αναδείχθηκε χτες από τη συζήτηση της σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν τις σοβαρότατες επιπτώσεις της πολιτικής που ασκείται στο χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι οξυμένα λόγω της οικονομικής κρίσης που αξιοποιείται άλλωστε για την πιο γρήγορη προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ομολόγησε ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών Υγείας και Πρόνοιας, υποστηρίζοντας μάλιστα ψευδεπίγραφα ότι μειώθηκε η ιδιωτική δραστηριότητα στην Υγεία και Πρόνοια. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ένα τραγικό αδιέξοδο τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που απειλείται ακόμα και η ίδια τους η ζωή.
Ζωτικό δικαίωμα του λαού οι σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας
Αποσπάσματα από την ομιλία του εισηγητή του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου

Την πρόταση του ΚΚΕ για ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατέθεσε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως σήμερα «οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις που είχαν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν».Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε:
«
Ακριβώς ένα χρόνο πριν, με Επερώτησή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογράμμισε και αποκάλυψε σε όλη της την έκταση τους τα επικίνδυνα κυβερνητικά μέτρα με τις λεγόμενες τότε "γυαλιστερές" συγχωνεύσεις, τον εξορθολογισμό των δαπανών, το νοικοκύρεμα των υγειονομικών μονάδων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουμε το γεγονός ότι η συγχώνευση σήμανε, για παράδειγμα, τη διάλυση του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ ως νοσοκομείο για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που αφορά 33.000 γυναίκες ετησίως. Δεύτερον, "εκκωφαντικό" είναι το παράδειγμα της τύχης της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας στο νοσοκομείο Παίδων. Εξάλλου, το 55% του εξορθολογισμού των νοσοκομειακών δαπανών αφορά το στραγγάλισμα των μισθών του εργατοτεχνικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού τα χρόνια 2010 - 2011».
Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δαπανών, σημείωσε ότι στην πραγματικότητα είναι «περιορισμός, "στράγγισμα" των δημοσίων παροχών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο με στόχο ένα ελάχιστο πακέτο παροχών» κι αυτό «για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των Ανωνύμων Εταιριών, των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων». Με τον τρόπο αυτό «το ζωτικό δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα για σύγχρονες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και στήριξης των κερδών των μεγιστάνων του κεφαλαίου».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο εργαζόμενος λαός δεν είναι αντικείμενο παροχών και βοηθημάτων από το κοινωνικό κράτος. Είναι ο δημιουργός του πλούτου. Εδώ εδράζεται η τεκμηρίωση του κοινωνικού δικαιώματος για δωρεάν, υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας και Πρόνοιας».
Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας τόνισε πως «για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ με τους μισούς ασφαλισμένους η επιδότηση ήταν 1,4%», ενώ «με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε πελάτες της αγοράς Υγείας - Πρόνοιας».
Με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Ν. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «την καθιέρωση συμμετοχής 15% για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ, την πρόβλεψη συμμετοχής 10% για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής, την περικοπή δαπανών στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας, τη μείωση του ορίου αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, την πρόβλεψη συμμετοχής των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα, τη συμμετοχή 25% σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό».
Πλιάτσικο με την υγεία του λαού
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Ν. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι για το 2012 «1.300.000.000 ευρώ είναι η κρατική επιδότηση και 4.500.000.000 είναι οι κρατήσεις των μισθών για τον κλάδο υγείας των εργαζομένων» λέγοντας πως «και μόνο αυτά αποδεικνύουν το πραγματικό πλιάτσικο που κλιμακώνεται στη λαϊκή Υγεία, θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου».
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των νοσηλίων σημειώνοντας πως «τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια είναι συμπυκνωμένη έκφραση και εργαλείο ενός ελαχιστοποιούμενου πακέτου παροχών προς τους ασθενείς ασφαλισμένους και χρόνιους πάσχοντες, ώστε να προπονούνται, να εξασκούνται, να πειθαναγκάζονται, να εξαναγκάζονται επί ποινή θανάτου κυριολεκτικά, στις συμπληρωμές και την συνευθύνη όπως τα λένε στην ευρωενωσιακή αργκό του ΣΕΒ. Ανοίγει μια καινούρια εποχή ευρωενωσιακής κοπής για τα χαράτσια στους ασθενείς με γιγάντωση της ανισοτιμίας και της κομψής κτηνωδίας μπροστά στην αρρώστια».
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ - το ΚΚΕ ζητά σήμερα ένα «αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο σύστημα Υγείας Πρόνοιας με πανελλαδική δικτύωση, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της κερδοσκοπικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών». Ταυτόχρονα, διεκδικεί την «ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα, τις πόλεις, τα χωριά και την περιφέρεια με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά και κατεύθυνση την πρόληψη, τη σύνδεσή τους με την οικογένεια, τους τόπους εργασίας εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα και το παιδί» .
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταξική επιλογή οι βάρβαρες περικοπές
Το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών σε Υγεία και Πρόνοια υπερασπίστηκε ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας στην Επερώτηση
Υπερασπιζόμενος τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, εμφανίστηκε προκλητικός φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως δημαγωγούς όσους ασκούν κριτική στα πεπραγμένα του υπουργείου του ενώ ήταν ξεκάθαρος ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν.
Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ο μόνος στόχος τόσο της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κουτσούρεμα των δαπανών της δημόσιας Υγείας, αφού προκλητικά ανέφερε ότι η εντολή που είχε και έχει ήταν να «συνεφέρει» οικονομικά τη δημόσια Υγεία και να περιορίσει τις «παροξυμένες δαπάνες» και τη «μαύρη τρύπα» που καταπίνει «τα χρήματα του ελληνικού λαού».
Κατά τον Α. Λοβέρδο, το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά για την εξοικονόμηση των δαπανών και από του χρόνου με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και μαζί με την κρατική χρηματοδότηση θα λειτουργούν οι υποδομές του ΕΣΥ. Διαφορετικά, είπε, το 2013 το ΕΣΥ δε θα μπορέσει να κρατήσει τις υποδομές του.
Σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα ισχυρίστηκε ότι δεν έκλεισε καμία υποδομή του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα άνοιξαν και νέες, ενώ είπε ότι αυξήθηκαν κατά 30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή δόθηκαν από τους Ελληνες 20% λιγότερα χρήματα στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Υπερασπιζόμενος το χαράτσι - εισιτήριο στα νοσοκομεία είπε ότι είναι αναγκαίο γιατί οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες κοστίζουν στα νοσοκομεία 150 εκατομμύρια το χρόνο και αυτά καλύπτονται από τα έσοδα του εισιτηρίου και των απογευματινών ιατρείων που έφτασαν στα 247 εκατομμύρια.
Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του για σπατάλες είπε ότι στη χώρα μας γίνονται 3,5 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο ενώ, όπως είπε, επικρατεί «προκλητική συνταγογράφηση».
Ο Α. Λοβέρδος προανήγγειλε νέο γύρο περικοπών λέγοντας ότι φέτος θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα είναι κλειστός στα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την απόρριψη από τη Βουλή -μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ- της τροπολογίας του για το ωράριο των φαρμακείων, είπε ότι τους μόνους που βολεύει είναι κάποιους δύστροπους φαρμακοποιούς και ισχυρίστηκε ότι την απελευθέρωση του ωραρίου την «αγκάλιασε ο Ελληνας πολίτης». Δήλωσε ότι θα την ξανακαταθέσει στη Βουλή.
Ακόμα, είπε ότι οι συνενώσεις των νοσοκομείων δεν έκλεισαν καμία υποδομή του ΕΣΥ ενώ αναφερόμενος στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είπε ότι έχει προβλήματα τα οποία θα λυθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη.
Προκλητικός ήταν όταν αναφέρθηκε στο ΝΑΤ λέγοντας υπαινικτικά πως η επιρροή κάποιου κόμματος στο Ταμείο των ναυτικών, «είναι ισχυρή» (σ.σ. αργότερα ισχυρίστηκε πως εννοούσε τον Οίκο Ναύτου) για να το κατηγορήσει ότι αρνήθηκε να μπει στον ΕΟΠΥΥ και αύξησε υπερβολικά την φαρμακευτική δαπάνη κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να μπουν όλοι στον ΕΟΠΥΥ και επιδίωξη είναι να υπάρχει ένα υπουργείο και ένας ασφαλιστικός οργανισμός το 2012 ενώ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία να μπορούν να συνταγογραφούν μέσα στα νοσοκομεία και οι γιατροί του ΕΣΥ.
Ο υπουργός είπε ότι οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν για τον τοκετό στα δημόσια νοσοκομεία και παίρνουν επίδομα 900 ευρώ για γέννες στα ιδιωτικά, ενώ παραδέχθηκε ότι μειώθηκαν τα ποσά που δίνονται στους ασφαλισμένους για τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Η αλήθεια είναι ότι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια καταργήθηκε το επίδομα τοκετού που έπαιρναν τα νέα ζευγάρια για γέννα στα δημόσια μαιευτήρια και που βοηθούσε για τα βασικά πρώτα έξοδα για το παιδί τους. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά μαιευτήρια, τα 900 ευρώ που παίρνουν τα νέα ζευγάρια καλύπτουν μόνο ένα μέρος των νοσηλίων που έχουν πληρώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες και μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ...
Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «τους δημαγωγούς τους θεωρώ εύκολους αντίπαλους» και ισχυρίστηκε ότι όσοι το πρώτο που κάνουν είναι να ζητούν υλικά και προσωπικό για τα νοσοκομεία αναπαράγουν μια λογική που την ακούει ο λαός 37 χρόνια τώρα και βούλιαξε τη χώρα.
Παροχές εξαθλίωσης
Απαντώντας στον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε ότι η Επερώτηση του Κόμματος είναι επίκαιρη και αναγκαία αφού τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων για την Υγεία συνεχώς επιδεινώνονται εξ αιτίας της ταξικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Τα μέτρα που παίρνονται, είπε, δεν είναι ούτε ευκαιριακά ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα και ανέφερε ότι όταν αναπτυχθεί πλήρως ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει για τους ασφαλισμένους και οι παροχές θα σταθεροποιηθούν στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, αυτό της εξαθλίωσης.
Κατήγγειλε ότι η επιχορήγηση στο ΙΚΑ μειώθηκε την ίδια στιγμή που το Ταμείο φορτώθηκε με χιλιάδες νέους ασφαλισμένους ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ότι πάνω από 1.000 φάρμακα βγήκαν από τη λίστα και τώρα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.
Η υγεία, είπε, δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ζητά την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα που απομυζά το χώρο της Υγείας. Σχετικά δε με την τροπολογία για το ωράριο των φαρμακείων τόνισε ότι αυτή άνοιγε την πόρτα για την επέλαση μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών φαρμακείων.
Από την ΝΔ ο Θ. Γιαννόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημόσιο τομέα, ενώ η Ο. Παπανδρέου του ΛΑ.Ο.Σ. το μόνο που βρήκε ουσιαστικά να πει ήταν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν όλα αυτά τα χρόνια πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο δε Μ. Κριτσιωτάκης από το ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε σε διαχειριστικές παρατηρήσεις.
Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

MotionTeam
Στο θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομειακών μονάδων αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, μιλώντας για τη «μετατροπή νοσοκομείων σε επιχειρήσεις ώστε να είναι οικονομικά αυτοτελείς», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση «έχει εξαγγείλει τη συρρίκνωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών Υγείας - Πρόνοιας σε ένα ελάχιστο βασικό πακέτο παροχών πτωχοκομείου», έτσι ώστε ο εργαζόμενος «θα είναι αναγκασμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη».
Με βάση την κυβερνητική αντίληψη, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η δημόσια Υγεία μένει «πάντα πίσω από τις ανάγκες» αφού «θεωρείται εμπόδιο και βάρος για το κράτος. Οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας θα αναγκαστούν για μεγαλύτερα έσοδα να αυξάνουν τις τιμές μειώνοντας το εργατικό κόστος και συνδέοντας εργασία με παραγωγικότητα».
Την ίδια στιγμή - όπως είπε - βρίσκονται σε «τραγική κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία» αφού «οι ελλείψεις έχουν υπεραυξηθεί από τότε που τις υπολογίζαμε σε 25.000, είναι περισσότερες γιατί συνεχίζουν να αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι ή για άλλους λόγους». Φθάνουν «στις 4.500 οι ελλείψεις σε γιατρούς και ο υπουργός καθημερινά διακηρύσσει ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό γιατρών από όσους χρειαζόμαστε». Μίλησε, επίσης, για «κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα ανακούφιζαν όσους έχουν ανάγκη και τις οικογένειές τους αλλά παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, κλείνουν χειρουργεία αλλά και νοσοκομεία ολόκληρα και δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά».
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα
Στην κατάσταση δύο νοσοκομείων της περιοχής του Πειραιά αναφέρθηκε στην ομιλία της η Βέρα Νικολαΐδου που είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Αναφερόμενη στον υπουργό Υγείας θύμισε ότι «στις 17 Σεπτεμβρίου κάνατε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Τζάνειο και διαπιστώσατε έκπληκτος ότι το 3ευρω νοσήλιο (σ.σ. χαράτσι για την εισαγωγή) δεν πληρωνόταν από τους μετανάστες αλλά μόνο από τους Ελληνες και στείλατε εγκύκλιο. Η συνέχεια είναι γνωστή, το κάνατε 5 ευρώ, εισπράττετε 100 εκατ. ευρώ»!
Επίσης, θύμισε ότι εδώ και καιρό είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κρατικό Νίκαιας, από έγγραφο της 10μελούς επιτροπής του νοσοκομείου, όμως «σήμερα έχει χειροτερέψει. Είναι επικίνδυνη η κατάσταση, θα φοβάται κανείς να περάσει ακόμα και απέξω από το κρατικό νοσοκομείο».
Αναφερόμενη στο θέμα των φαρμάκων, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «σκευάσματα βγήκαν από τη λίστα, από την κάλυψη δηλαδή των Ταμείων, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 100% τιμής φαρμάκου, ενώ πλήρωναν 25 ή 15%. Συνολικά για τα φάρμακα, οι ασθενείς επιβαρύνθηκαν με 132 εκατ. ευρώ και με 20,9% μέσω των συνταγογραφούμενων φαρμάκων». Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, «οι ασφαλισμένοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν όλο και περισσότερα για τα φάρμακα σε εποχή που μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις. Οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες δεν πάνε ούτε στο γιατρό γιατί δεν έχουν χρήματα».
Αποκλείονται οι ανασφάλιστες γυναίκες από το τεστ «Παπ»
Την τραγική ειρωνεία ενός συστήματος Υγείας που «κάνει ημερίδες για παχυσαρκία, ενώ αυξάνονται τα παιδιά που υποσιτίζονται και δεν έχουν να κάνουν εμβόλια», επισήμανε στην ομιλία του ο Θόδωρος Ιγνατιάδης. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε επιμέρους επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στο χώρο της Υγείας. Οπως είπε, το σημερινό σύστημα «αποκλείει ακόμα και από το τεστ Παπανικολάου τις ανασφάλιστες γυναίκες», ενώ «είναι προφανές ότι οι ανασφάλιστοι αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες μετανάστες στερούνται και βασικές παροχές πρόληψης. Μένουν εκτός της βασικής κάλυψης φαρμακευτικά και στα νοσοκομεία». Ετσι, «πρέπει οι εξαθλιωμένοι να βολευτούν με φιλανθρωπίες, παροχές και υπηρεσίες των δήμων».
Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ούτε λόγος δε γίνεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των συγχωνεύσεων μονάδων της περιφέρειας, τονίζοντας πως «ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και για συνταγογραφήσεις», ενώ ειδικά για τους αγρότες «μειώθηκαν οι δαπάνες για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ. Γίνεται περικοπή εξετάσεων και φαρμάκων ενώ μεγαλώνει η επιβάρυνση ασφαλισμένων με τρεις απανωτές αυξήσεις».
Μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να ζήσεις
«Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον πολιτικό, Υγεία δεν μπορεί να υπάρξει», σημείωσε στη δική της ομιλία η Λιάνα Κανέλλη. Τόνισε ότι η Υγεία «δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να αξιοποιείται ως κέρδος. Οσο μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται για να προσπορίζεται όχι μόνο όφελος αλλά κέρδος, όσο τιμολογούνται τα τεστ, οι γάζες και οι προτεραιότητες και οι σειρές πράξεων τότε οι Ελληνες θα έχουν την αντίληψη της υγείας του σινιέ προφυλακτικού της Τι-Βι και όταν καταφέρουν να κλείσουν μια εξέταση σε ένα κρατικό νοσοκομείο, συναντάνε τη λέξη "Ζήμενς" ...ως κεντρικό παροχέα τεχνολογίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «η πολιτική σας είναι υποδειγματικώς εκφασισμένη. Υποδεικνύει πως μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να επιζήσεις. Τιμωρείσαι που είσαι φτωχός, άνεργος». Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας πως «σε αυτό το επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού και του βοηθητικού έχετε στραγγαλίσει και τον τελευταίο εργαζόμενο» μια και «κάνετε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» και «στηρίζετε τους επιχειρηματίες της Υγείας». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην υποκριτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοντας πως «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί ο ένας να υποκρίνεστε ότι δεν γνωρίζει τον άλλο».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: