Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Νέες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη


Κυρώσεις σε όποιον γιατρό δε συνταγογραφεί τα αντίγραφα φάρμακα
Πανηγυρικός εμφανίστηκε το Σάββατο μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για την περιστολή των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, για τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, για το σύνολο της πολιτικής που συνθλίβει ασθενείς και ασφαλισμένους. Ο κυβερνητικός στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από τα ασφαλιστικά Ταμεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θα δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι γιατροί το 2011 συνταγογράφησαν για 4,1 δισ. ευρώ.
Για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το υπουργείο σκοπεύει να γενικεύσει τη χρήση των γενόσημων (σ.σ. αντίγραφων) φαρμάκων στο 50%, παρότι η ποιότητα και η ασφάλειά τους δεν είναι εξασφαλισμένη σε όλες τις περιπτώσεις. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου θα αντικαταστήσει κεντρικά αυθεντικά φάρμακα για βασικές και συνηθισμένες ασθένειες με αντίγραφα και αυτά θα συνταγογραφούνται υποχρεωτικά. Μάλιστα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί μέσα στη βδομάδα, θα υπάρξει διάταξη για την τιμωρία των γιατρών που δε συνταγογραφούν γενόσημα, με αποπομπή τους για ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό το «κυνήγι» θα εντάξει και τα φαρμακεία, τα οποία θα καταγράφουν ηλεκτρονικά το όνομα του γιατρού και τι συνταγογράφησε. Οπως τονίζει κυνικά το υπουργείο, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα είναι γενόσημα και όποιος έχει χρήματα, ας αγοράζει τα αυθεντικά! Η κυβέρνηση θέλει να πετάξει το κόστος από το κράτος και να το μετακυλίσει στους ίδιους τους ασθενείς.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να παρουσιάσει αυτή την επιλογή ως «μοχλό ανάπτυξης», λέγοντας πως η βιομηχανία των γενόσημων φαρμάκων θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες οδηγεί κάποιες στο κλείσιμο, στις μειώσεις μισθών, στην εκ περιτροπής εργασία κλπ. Και πως μόνο μέσα σε ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και έρευνας φαρμάκου θα είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας με δικαιώματα, η ποιότητα των φαρμάκων και η δωρεάν πρόσβαση όλων όσοι έχουν ανάγκη.
Ομολογώντας πως η λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις που πουλούν υπηρεσίες Υγείας είναι ...«επικερδής», ο υπουργός τόνισε πως η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και το 5ευρω εισιτήριο απέφεραν έσοδα 267 εκατ. ευρώ το 2011, έσοδα που προήλθαν απευθείας από την τσέπη των ασθενών. Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2010 και έφτασε τα 830 εκατ. ευρώ, ενώ τα γενόσημα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία έφτασαν το 25% των φαρμάκων. Το ίδιο πανηγυρικός εμφανίστηκε και για τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου από 5,72 δισ. ευρώ το 2011 στα 5,28 δισ. ευρώ το 2012.
Η Υγεία δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 στους 4 εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων, είναι ανασφάλιστος και δεν έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, 350.000 άνθρωποι δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Από αυτούς, οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι. Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων, λόγω των οφειλών τους είτε στον ΟΑΕΕ, είτε στην εφορία κι έτσι δεν έχουν καμία υγειονομική περίθαλψη.
Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν χτες, ανάμεσα σε άλλα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) και τη ΜΚΟ της αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Στοιχεία που μαρτυρούν την επιτακτική πλέον ανάγκη όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και δωρεάν φάρμακα και θεραπεία. Αυτή η ανάγκη, μάλιστα, μπορεί να ικανοποιηθεί αν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία και Φάρμακο, αν ενταχθούν όλοι οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αν τα νοσοκομεία πάψουν να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αν η Υγεία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντί λοιπόν να παλεύουν για να έχουν όλοι δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, ο ΙΣΑ και η ΜΚΟ της Εκκλησίας επιμένουν να υποστηρίζουν την ύπαρξη των εμπόρων της Υγείας και του Φαρμάκου και υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που θα παρέχει υπηρεσίες σε 145 ενορίες της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την ώρα δε, που χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές είναι άνεργοι, προτείνουν τη στελέχωση του Ιατρείου με εθελοντές γιατρούς. Αποδέχονται, εν ολίγοις, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το «κράτος δεν έχει λεφτά για την Υγεία και την Πρόνοια». Ετσι, η κοινωνία χωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Αυτούς που έχουν και αγοράζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, τους ασφαλισμένους που πληρώνουν όλο και περισσότερα για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες και εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε αυτές τις υποτυπώδεις δημόσιες δομές Υγείας και μόνο η ...«φιλανθρωπία» τους απομένει.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: