Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ Κατάργηση των επιχειρηματιών στην Υγεία η μόνη διέξοδος

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Τόσο η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, όσο και οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνθλίβονται, όπως τονίστηκε σε προχτεσινή σύσκεψη
Από την προχτεσινή σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ Γιατρών
Ζήτημα επιβίωσης μπαίνει πλέον για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με χαμηλά εισοδήματα και συνολικά για τους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αυτό προέκυψε προχτές μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και αναδείχθηκε πως μόνο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, όλοι οι γιατροί θα ενταχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή μισθό.
Ο Χρήστος Παπάζογλου, στέλεχος της ΔΗΠΑΚ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και επιταχύνουν τη μονοπώληση του κλάδου της Υγείας.
Με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σημείωσε, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται περισσότερο, ενώ οι «μικροί» αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα εκτοπιστούν, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ μεικτά με τεράστια έξοδα συντήρησης του ιατρείου τους. Την ίδια ώρα ο ασθενής θα αναγκαστεί να πληρώσει στον συμβεβλημένο γιατρό αν εκείνος έχει συμπληρώσει το πλαφόν των 20 επισκέψεων του μήνα. Επιπλέον, η λεγόμενη «ελεύθερη συνταγογράφηση» και η «ελεύθερη επιλογή γιατρού» - που ήταν στο διεκδικητικό πλαίσιο των ηγεσιών του ΠΙΣ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, της ΕΙΝΑΠ - θα προσανατολίζονται από ασφαλιστικούς ομίλους στις αλυσίδες πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και στις ιδιωτικές κλινικές. Εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα συνεργάζεται είτε με αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, είτε με επιχειρηματικές κοινοπραξίες γιατρών και αλυσίδες ιατρικών κέντρων.
«Κρύβουν από τους γιατρούς χαμηλού εισοδήματος ότι με την επίθεση στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας η μεγάλη πλειοψηφία θα αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και για την επίσκεψη στον γιατρό», είπε ο Χρ. Παπάζογλου. «Περνούν μέρες και βδομάδα χωρίς να μπει άνθρωπος σε ιατρεία συναδέλφων. Τηλεφωνικά προσπαθούν να "πάρουν" διάγνωση, καθυστερούν απαραίτητες για τα παιδιά τους εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τομαράς, παιδίατρος.
Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για φθηνό επιστημονικό δυναμικό, η οποία υπηρετείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα και τα μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο τα μονοπώλια του κλάδου θα διασφαλίζουν έναν αριθμό φθηνών κι ευέλικτων γιατρών, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις σκόπιμα περιορίζουν το θέμα στους νέους γιατρούς και στους ειδικευόμενους, ενώ η προσωρινή και ελαστική δουλειά αγγίζει πλέον όλους. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών που σύντομα θα είναι στην ανεργία, ενώ ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημείωσε πως «ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως αυτές με "μπλοκάκι", θα διευρυνθούν και στους γιατρούς».
Οι γιατροί των χαμηλών εισοδημάτων - τονίστηκε - θα βρουν διέξοδο μόνο με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, η οποία τους συνθλίβει. Τότε ο σχεδιασμός θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες όλης της χώρας, θα γίνουν μαζικές προσλήψεις με βασικό μισθό 2.000 ευρώ μεικτά, με 5ήμερο - 6ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα κ.ά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: