Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΪΑΣ Επιτίθεται στο ΚΚΕ για να στηρίξει την πολιτική που θέλει το φάρμακο εμπόρευμα


Απάντηση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια συκοφαντική επιστολή ως προς τις θέσεις του ΚΚΕ για το φάρμακο και τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, με αφορμή ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΦΣ) Αχαΐας προς την ΚΕ του ΚΚΕ κοινοποιώντας την στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, τους βουλευτές του Νομού Αχαΐας και την Ολομέλεια του ΦΣ Αχαΐας. Το θέμα της επιστολής είναι «Δημοσίευμα σε εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 22/12/2011», ωστόσο δεν αναφέρεται σε αυτήν ούτε μία λέξη από το εν λόγω δημοσίευμα, παρά μόνο διαστρεβλώσεις και υποκειμενικές εκτιμήσεις του ΦΣ Αχαΐας, που αφορούν τη γενική πολιτική του ΚΚΕ. Και αποσιωπάται, σκόπιμα, η αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ για φάρμακο - κοινωνικό αγαθό με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στα πλαίσια ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διάθεσης και έρευνας φαρμάκων. Θέση που υπηρετεί αφενός την ανάγκη κάθε λαϊκής οικογένειας για ασφαλές φάρμακο, αλλά και τις ανάγκες όλων των επιστημόνων του κλάδου για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς αμοιβές και όρους εργασίας.
Η εμπαθής επιστολή
Στην επιστολή του ο ΦΣ Αχαΐας εφευρίσκει «επίθεση του δημοσιεύματος» στο σύνολο «των φαρμακοποιών της χώρας» και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Είχαμε την εντύπωση, πως το κόμμα σας, αντιστρατεύεται την πολιτική του Μνημονίου. Είχαμε την εντύπωση, πως το κόμμα σας, αντιπαλεύει τα διεθνή μονοπώλια. Είχαμε την εντύπωση, πως το κόμμα σας, είναι έναντι στα καρτέλ. Είχαμε την εντύπωση, πως το κόμμα σας, προασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη. Είχαμε την εντύπωση, πως όταν ο Μαρξ μιλούσε για δίκαιη ανακατανομή του πλούτου, δεν εξαιρούσε τους φαρμακοποιούς. Εχουμε την εντύπωση, πως παραφράζοντας το τσιτάτο του Λένιν "θα συμμαχούσα και με τον διάβολο για να πετύχω τον πολιτικό μου στόχο", το έχετε ερμηνεύσει προς την κατεύθυνση της συμμαχίας με τον Υπουργό Υγείας, δήθεν κοπτόμενοι για το λαϊκό συμφέρον. Φαίνεται, πως απογοητευθήκατε από το σύνθημα: "5 κόμματα, 2 πολιτικές" και αποφασίσατε να το μετατρέψετε σε "6 κόμματα, 1 πολιτική"... πρωτοστατείτε εκ νέου, κρίνοντας αποφάσεις ΓΣ εργαζομένων και μάλιστα δευτεροβάθμιου οργάνου. Εκτός αν, η πολιτική σας ανάλυση, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι φαρμακοποιοί δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά κομμάτι της πλουτοκρατίας, οδηγώντας το κόμμα σας πιο πίσω ακόμα και από την εποχή του Ζαχαριάδη, στον Χαϊτά και ίσως και σε άλλες πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του κόμματος. Είμαστε σίγουροι, πως την συγκεκριμένη πολιτική σας ανάλυση, θα την ζήλευε ο Γαργαλάκος και η Αυριανή αν υπήρχαν ακόμα στα ΜΜΕ».
Η απάντηση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ επιδιώκει η λαϊκή πάλη να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων - ντόπιων και διεθνών - και να διαμορφωθούν οι κοινωνικοπολιτικοί όροι για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, με πρωταγωνιστικό το ρόλο της εργατικής τάξης. Αυτό θα εξασφαλίσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στα πλαίσια αυτής της προοπτικής δεν μας εμποδίζει, το αντίθετο μάλιστα, να προβάλλουμε και να διεκδικούμε στόχους που υποστηρίζουν τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, όπως: Η άμεση εξόφλησή τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η μη καταβολή του ΦΠΑ πριν την εξόφληση των φαρμακοποιών, η φοροαπαλλαγή με 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μαζικές προσλήψεις φαρμακοποιών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας, η κατάργηση των χαρατσιών κλπ.
Η αποτελεσματικότητα της πάλης, απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, θα εξαρτηθεί από την ισχυρή κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη, η οποία δεν υπηρετείται με την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που στην πράξη ζητάει αυτό που επιδιώκει το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, δηλαδή να πληρώνουν οι ασθενείς για να μειώνεται το εργατικό "κόστος". Σας καλούμε να σκεφτείτε ότι αν τώρα χιλιάδες ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή του 25%, με την "αγωνιστική" αυτή στάση σας πολλοί περισσότεροι δεν θα μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους και αρκετοί φαρμακοποιοί θα βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει ακόμα περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η καταστροφή τους προς όφελος των ισχυρότερων επιχειρηματιών του χώρου. Η απόφαση του ΠΦΣ είναι αυτό που λέει ο λαός ότι "χτυπάς το σαμάρι αντί το γάιδαρο". Εάν είχατε ουσιαστική σχέση με εργάτες, όπως της "Χαλυβουργίας", που μνημονεύετε στην επιστολή σας, ακόμα και με φαρμακοποιούς εργατογειτονιών, θα διαπιστώνατε την ορθότητα των εκτιμήσεων και των θέσεών μας, ακόμα και από ανθρώπους που πολιτικά δεν είναι κοντά στο ΚΚΕ.
Ασφαλώς, υπάρχουν φαρμακοποιοί, όπως λέτε, που εργάζονται 12 ώρες που έχουν πάρει δάνεια κλπ. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι εργατοϋπάλληλοι, που πολλές φορές μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δουλεύουν με 4ωρα, με μισθούς των 400 - 700 ευρώ το μήνα, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που διεκδικούν δωρεάν φάρμακα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και δε διεκδικούν να τα παίρνουν τζάμπα από τους φαρμακοποιούς. Σε αντίθεση με εσάς που ουσιαστικά βγάζετε λάδι τη συγκυβέρνηση και τα μονοπώλια, διεκδικώντας να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς τα φάρμακά τους.
Κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και το φάρμακο καθορίζονται με κριτήριο τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Για την ικανοποίησή τους απαιτείται ένα αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά και πλήρως από το κράτος και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Στα πλαίσια αυτού του συστήματος, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων απ' όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας - πρόνοιας και από ένα επαρκές δίκτυο κρατικών φαρμακείων.
Σε αυτό το σύστημα οι ασθενείς θα απολαμβάνουν με καθολικό τρόπο και δωρεάν όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και οι φαρμακοποιοί ενταγμένοι σ' αυτό θα έχουν καλούς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, εξασφαλισμένη από το κράτος την παρακολούθηση όλων των σύγχρονων εξελίξεων και επιτευγμάτων της επιστήμης τους, κοινωνικές παροχές κλπ.
Τα σημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με την επιδείνωση όλων των όρων της ζωής τους, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μέρος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών, είναι αποτέλεσμα της δράσης του κεφαλαίου και του ανταγωνισμού.
Ιδιαίτερα ο χώρος του φαρμάκου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης από το κεφάλαιο για επέκταση των επενδύσεων και εξασφάλιση υψηλότερης κερδοφορίας και στο λιανικό εμπόριο. Σε αυτή τη βάση εδράζεται η επιθετικότητά του και αυτόν τον στόχο υπηρετεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Αυτή είναι αντικειμενική του ανάγκη, η οποία στον καπιταλισμό έχει ισχύ νόμου και δεν επιδέχεται ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζονται πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι "κατά των μνημονίων", αλλά υπέρ του κεφαλαίου που τα παράγει.
Οι θέσεις μας αυτές είναι γνωστές, όπως επίσης ότι δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό και του ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων με τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα. Αντικειμενικά θέση σε αυτή τη συμμαχία έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί, ιδιαίτερα αυτοί που απειλούνται ακόμα και με επαγγελματική καταστροφή.
Βαθιά ταξικό το πρόβλημα
Εχετε δίκιο στην επιστολή σας που αναφέρεται ότι είχατε λάθος εντύπωση για την πολιτική του ΚΚΕ. Οντως το ΚΚΕ δεν αντιπαλεύει γενικά τα μονοπώλια, αλλά στοχεύει στην κοινωνικοποίησή τους. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μπορεί σε συνθήκες, όπως τις σημερινές οξύτατου ανταγωνισμού, συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, να γίνει κανένα ιστορικό διάλειμμα στην εξέλιξη του καπιταλισμού που θα διευκολύνει στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε υπάρχει τρόπος το σύστημα να εξανθρωπιστεί ή να επιστρέψει στο προμονοπωλιακό του στάδιο.
Το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ γενικά του "Ελληνα πολίτη", αλλά υπέρ της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ανεξαρτήτως καταγωγής φυλής ή θρησκεύματος. Δεν είμαστε υπέρ και των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευομένων.
Είναι γεγονός, ότι η σφοδρή επίθεση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, της EE, της πλουτοκρατίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ακόμα και σε κοινωνικά στρώματα που είχαν μια σχετικά καλύτερη θέση τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό μερίδιο από την παραγόμενη υπεραξία των εργατοϋπαλλήλων, την οποία τώρα τα μονοπώλια τη διεκδικούν για τον εαυτό τους. Είναι λογικό να ανοίγουν τα ζητήματά όπως: Τι φταίει, ποια είναι η διέξοδος, πώς θα πραγματοποιηθεί, με ποιες δυνάμεις κλπ. Είναι λογικό και επιβάλλεται να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση. Το ΚΚΕ άλλωστε την επιδιώκει.
Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά με αυτό που κάνετε με την επιστολή σας. Δηλαδή, την όποια κριτική ασκείτε όχι στις πραγματικές θέσεις του ΚΚΕ, αλλά στις "θέσεις" του ΚΚΕ που σκόπιμα κατασκευάζετε στο κείμενό σας. Η κριτική αυτή δεν απέχει από το επίπεδο ενός παραρτήματος εκπομπής του τύπου "Στα δίχτυα της αράχνης", μας φέρνει πίσω στη 10ετία του '50.
Η εμπάθεια που διακρίνει την επιστολή σας απέναντι στο ΚΚΕ και τους εργάτες πράγματι θα τη διεκδικούσε ως πνευματικά δικαιώματα ο αντικομμουνιστής Καρατζαφέρης και οι ομοϊδεάτες του. Επιπλέον δείχνει την άγνοιά σας για το τι σημαίνει σήμερα να είσαι κομμουνιστής και μάλιστα να διαθέτεις όλο σου το χρόνο αντί ενός επιδόματος που ακόμα και ένας φτωχός φαρμακοποιός θα το έβρισκε πολύ χαμηλό.
Θεωρούμε ότι δεοντολογικά θα πρέπει την απάντηση αυτή του ΚΚΕ να τη θέσετε σε γνώση όλων των φορέων και του τοπικού Τύπου, όπως κάνατε και με τη δική σας επιστολή».

Νέα άθλια συκοφαντική ανταπάντηση
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας στην εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση του ΚΚΕ στην εμπαθή επιστολή του, ανταπάντησε με νέα ακόμη πιο άθλια συκοφαντική επιστολή, χωρίς καν να αναφερθεί στις θέσεις του Κόμματος όπως καταγράφονται στην απάντησή του. Τι λένε στην επιστολή τους ανάμεσα σε άλλα: «Παρατηρούμε πως τα μονοπώλια, δεν έχετε αποφασίσει αν τα αντιπαλεύετε ή αν θα τα ανατρέψετε ή αν θα τα κοινωνικοποιήσετε... Το να χαρακτηρίζει ταυτόχρονα τους απεργούς επιστήμονες ως "θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού", εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι έχει άρωμα "ΑΥΡΙΑΝΗΣ" και μάλιστα έντονο. Η ανάλυσή σας για τους στόχους της τρόικας και των μονοπωλίων φαρμάκου, δεν έχει την παραμικρή επαφή με τις σύγχρονες αντιθέσεις αλλά και συνθέσεις που συντελούνται στην κοινωνία της μετακαπιταλιστικής Ευρώπης... Δεν απαντάτε φυσικά, στο καυτό διά ταύτα. Πώς θα πληρωθούν οι επιταγές μας ώστε να ξαναγοράσουμε φάρμακα για τον εργαζόμενο. Γιατί με την τακτική του "κάνε κουράγιο μάνα" ή του "βοήθα Παναγιά" είναι σαφές πως στοχεύετε στην πλήρη εξαθλίωσή μας, ώστε όλοι οι εξαθλιωμένοι να επαναστατήσουμε μαζί.... Δείτε λοιπόν, την επιχειρηματολογία του Μπάμπη Παπαδημητρίου και του Πάσχου Μανδραβέλλη καθώς και του Καψή για τους φαρμακοποιούς και συγκρίνετέ την με την επιχειρηματολογία του δικού σας άρθρου».
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα με τα οποία απαντούν. Αλλά θα ξαναθέσουμε ορισμένα ερωτήματα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με 400 και 500 ευρώ το μήνα που χρειάζονται φάρμακα αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τη συμμετοχή του Ταμείου τι θα κάνουν; Κινδυνεύει η υγεία τους αφού δε θα αγοράσουν ή δεν κινδυνεύει; Γιατί απαντούν περί άλλων, όπως οι αναλύσεις για τα μονοπώλια, οι συνθέσεις στη «μετακαπιταλιστική» Ευρώπη, η από το πουθενά και χωρίς στοιχεία ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ με αυτές των αστικών ΜΜΕ και της κυβέρνησης; Οσο για την ειρωνεία περί επιδίωξης του ΚΚΕ να εξαθλιωθούν οι φαρμακοποιοί για να επαναστατήσουν, αυτή και αν είναι αντιγραφή της επίθεσης αστικών και άλλων επιτελείων στο ΚΚΕ επειδή επιμένει πως ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Αλλά έστω και με άλλοθι ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους το «σκάνε το μυστικό». Το πρόβλημά τους είναι πώς θα πληρωθούν οι επιταγές τους. Φαίνεται λοιπόν πως η τακτική της συκοφαντίας του ΚΚΕ τούς είναι βολική για να στηρίξουν ότι σωστά κάνουν που απαιτούν από τους συνταξιούχους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ωθούνται στην εξαθλίωση, να πληρώνουν τα φάρμακα αντί να διεκδικούν μαζί τους να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία και να πληρωθούν έτσι και οι ίδιοι. Και δύο ακόμη ερωτήματα: Αλήθεια έτσι απαντά ο συγκεκριμένος συνδικαλιστικός φορέας σε όλα τα κόμματα; Και την αυτονομία του κινήματος για την οποία δυνάμεις της ηγεσίας του συλλόγου «κόπτονται», δηλαδή η άποψή τους ότι το κίνημα ασχολείται αυστηρά με τα του χώρου του και όχι με τη στρατηγική των κομμάτων, στην προκειμένη περίπτωση την εγκατέλειψαν;

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: