Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Αμεσο βιοποριστικό πρόβλημα με μισθούς πείνας


Ακόμη και μισθούς κάτω από τα 600 ευρώ καθαρά φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο. Αποκαλυπτικά παραδείγματα από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» και από τον «Ευαγγελισμό»

Αμεσο βιοποριστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του ογκολογικού νοσοκομείου «Οι Αγιοι Ανάργυροι», που έχουν αρχίσει ήδη να πληρώνονται με το ενιαίο μισθολόγιο και μάλιστα με αναδρομικές κρατήσεις από την 1η Νοέμβρη 2011, ενδεικτικό των μισθών πείνας που θα παίρνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεκάδες εργαζόμενοι από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη θα πληρώνονται μηνιαία ακόμη και με 44 ευρώ, 63 ευρώ, 100 ευρώ, 200 - 300 ευρώ. Ανάμεσά τους και περίπου 15 εργαζόμενοι από επαρχία, που αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στην Αθήνα, καθώς οι οικογένειές τους ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας.Χαρακτηριστικά είναι όσα σημειώνει στον «Ρ» η Μαρία Κ., νοσηλεύτρια στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι». Μας δείχνει το χαρτί της μισθοδοσίας της: Κανονικές αποδοχές Φλεβάρη: 592,21 ευρώ, σύνολο κρατήσεων: 358 ευρώ.
«Μέχρι και τον Απρίλη καλούμαι να ζήσω με 116 ευρώ το δεκαπενθήμερο! Είμαι νεοδιόριστη, ο μισθός μου είναι ήδη χαμηλός και τα έξοδά μου πάρα πολλά. Είμαι από Καρδίτσα, νοικιάζω σπίτι εδώ, πληρώνω κοινόχρηστα, λογαριασμούς και έξοδα μετακίνησης να πηγαίνω στα παιδιά μου που μένουν στην Καρδίτσα. Με αυτά τα λεφτά δεν έχω ούτε να φάω. Ο σπιτονοικοκύρης μου, μου είπε μέχρι το τέλος του μήνα θα με διώξει, αν δεν πληρώσω. Πώς θα ζω μέχρι τον Μάη με 232 ευρώ το μήνα; Αλλά κι από τον Μάη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο μισθός μου θα φτάσει στα 520 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν όλες οι κρατήσεις. Και πάλι δεν θα μπορώ να πληρώσω τίποτα. Θα παίρνω δανεικά, δηλαδή, για να πηγαίνω στη δουλειά», λέει με ειρωνεία η Μαρία, ενώ προσθέτει ότι και τους πρώτους μήνες του διορισμού της είχε μείνει απλήρωτη.
«Σπούδασα στα 34 χρόνια μου. Κοίταξα με τη μόρφωση να ζήσω αξιοπρεπώς. Τώρα ζητάω χάρες και δανεικά για να έρθω να δουλέψω! Πήγαμε στο διοικητή του νοσοκομείου να ζητήσουμε μια λύση και μας είπε "σαν άνθρωπος σας καταλαβαίνω, σαν διοικητής δεν σας καταλαβαίνω"! Θα μένω στο παγκάκι και όταν έρχεται η ώρα θα πηγαίνω στη δουλειά. Εκεί μας φτάσανε... Αλλά και το Γενάρη, με διάφορες κρατήσεις, πήρα γύρω στα 300 ευρώ το δεκαπενθήμερο. Εξευτελιστικά ποσά. Και σημειωτέον, χωρίς να έχω κάποιο δάνειο», καταλήγει.
Η Ελένη Παπαδοπούλου εργάζεται εδώ και 28 χρόνια ως διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου. «Από τα 1.000 ευρώ που έπαιρνα, από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη θα αμείβομαι με 634 ευρώ μισθό λόγω της αναδρομικής ισχύος του ενιαίου μισθολογίου και ενός στεγαστικού δανείου 250 ευρώ που έχω πάρει από το Παρακαταθηκών και δανείων. Αλλά και στη συνέχεια οι μισθοί θα είναι ανάλογοι, μισθοί πείνας», λέει στον «Ρ». Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Ι.Γ., η οποία εργάζεται για πάνω από 15 χρόνια ως τραπεζοκόμος και επειδή έχει ένα στεγαστικό δάνειο θα παίρνει τους επόμενους μήνες 44 ευρώ μισθό!
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποφάσισαν σε χθεσινή γενική συνέλευση αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με κλιμακούμενες 3ωρες στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Διοικητή του νοσοκομείου και στο υπουργείο Υγείας.
Δεν φτάνουν οι μισθοί και για τα αναδρομικά και για τις δόσεις των δανείων
Η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με το νέο μισθολόγιο, αποκαλύφθηκε χτες και στην αίθουσα συσκέψεων του ίδιου του υπουργείου Υγείας, όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από πέντε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και απολυμένοι συμβασιούχοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εκεί ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ) αποκάλυψε κατάλογο που κατάρτισε το ίδιο το νοσοκομείο που αναφέρει ότι με την «εφαρμογή του νέου μισθολογίου απ' το μήνα Φεβρουάριο του 2012 με αναδρομική ισχύ από 1.11.2011, μειώθηκαν οι αποδοχές σε 34 υπαλλήλους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα κράτησης των μηνιαίων δόσεων των δανείων αυτών για το διάστημα των τριών μηνών από 1.2.2012 μέχρι 30.4.2012, που γίνονται για την εφαρμογή του μισθολογίου». Οι μηνιαίες δόσεις των δανείων των 34 εργαζομένων - κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης - είναι από 124-787 ευρώ, ενώ οι μισθοί που έπαιρναν πριν ήταν από 850 έως 1.350 ευρώ καθαρά το μήνα. Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου απ' την 1.2.2012, οι αποδοχές τους μειώθηκαν σε πρώτη φάση κατά 25%. Από αυτό το μειωμένο πια μισθό του Φλεβάρη, θα πρέπει να τους παρακρατηθεί αναδρομικά και η μείωση (του 25%) για το Μήνα Νοέμβρη και η δόση του δανείου τους. Ομως για τους 34 αυτούς υπαλλήλους, το άθροισμα της αναδρομικής κράτησης και της δόσης του δανείου είναι ψηλότερο από το ποσό του μισθού τους...
Στη δραματική αυτή εξέλιξη στους μισθούς δεν δόθηκε καμιά απάντηση από το Γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο, ενώ η Διευθύντρια Υγείας Δέσποινα Τσαγδή, απλώς υποσχέθηκε αποπληρωμή των καθυστερούμενων υπερωριών του 2011 και δεν έκανε καμιά αναφορά στο νέο μισθολόγιο.
Στη μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πήραν μέρος εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ψυχιατρικό νοσοκομείο», «Αγιος Σάββας», «Αγία Βαρβάρα», «Κρατικό Νίκαιας» και οι απολυμένοι απ' τις ΜΕΘ που προσλήφθηκαν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταγγέλλοντας τις περικοπές στους μισθούς, τις ελλείψεις προσωπικού και τα χαράτσια. Ταυτόχρονα ζήτησαν τη χωρίς περιορισμούς ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» θα κάνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα, ώρα 8 π.μ., και στη συνέχεια θα κλείσουν συμβολικά τα ταμεία είσπραξης για είσοδο ή εξετάσεις.
Ανάγκη για κοινή δράση όλων των εργαζομένων
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ
Η ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά στις αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, το δραστικό «κούρεμα» όλων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των ομολόγων, αναδείχθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ΠΟΕΣΥ.
Το ερχόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δραστική μείωση πάνω από 50%, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ο Σπύρος Χαλβατζής, αμέσως μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι «η επίθεση που γίνεται σήμερα συνολικά στην εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους, μπορεί και πρέπει να ανακοπεί, να αναχαιτιστεί με τη συνολική δραστηριότητα όλων των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου αλλά και της ΕΕ, των μονοπωλίων και της τρόικας. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο, στα ΜΜΕ σε συντονισμό, σε κοινή δράση με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρέπει και με τους συνταξιούχους, να βάλουν πλάτη, να κινητοποιηθούν, να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΚΚΕ θα στηρίξει αυτούς τους αγώνες».
Ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, σημείωσε ότι «η τρόικα με το κούρεμα έχει βάλει στόχο της μαζί με τα Ταμεία όλων των άλλων εργαζομένων να κουτσουρέψει, να εξαφανίσει, να διαλύσει τα Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ», ενώ ο Κώστας Τσουπαρόπουλος πρόεδρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ζήτησε τη συμπαράσταση και στήριξη του ΚΚΕ για να μην προχωρήσει ο αφανισμός του Ταμείου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: