Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ούτε μία πρόσληψη γιατρού το 2012


Καμιά απάντηση και για τους συμβασιούχους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απ' τον υφυπουργό Υγείας Μιχ. Τιμοσίδη
Καμιά πρόσληψη γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία με σταθερή και μόνιμη εργασία δε θα γίνει μέσα στο 2012 και οι τρομακτικές ανάγκες που δημιουργούνται απ' τις μόνιμες κενές οργανικές θέσεις - αλλά και απ' τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις - θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό.
Η παραπάνω δραματική διαπίστωση προκύπτει απ' τα όσα είπε ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης χτες σε νέους γιατρούς που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία στον κλάδο, αλλά και για την επιχειρούμενη επιβολή εξετάσεων στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας. Ο Μιχ. Τιμοσίδης επικαλέστηκε τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας» - δηλαδή την υπόκλιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για την ακύρωση των προσλήψεων μόνιμων γιατρών και την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών με επικουρικούς γιατρούς, που - μεταξύ των άλλων - αποτελούν και πολιορκητικό κριό για τη σταθερή εργασία. Ούτε για τους συμβασιούχους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και κινδυνεύουν να κλείσουν 90 πολύτιμα κρεβάτια - δεν έδωσε απάντηση ο Μιχ. Τιμοσίδης. Είπε απλώς - παρότι είχε υποσχεθεί παράταση των διετών συμβάσεων - ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επιτροπής των συναρμόδιων υπουργείων.
Οσον αφορά στις εξετάσεις για την έναρξη απόκτησης της ειδικότητας, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι αυτή η ρύθμιση αναστέλλεται. Ωστόσο, απ' τα λεγόμενά του, όπως ο λεγόμενος πληθωρισμός των γιατρών, προκύπτει ότι θα υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος με την ενίσχυση των φραγμών για την απόκτηση της ειδικότητας. Για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος «να κοπεί», γιατί είναι ακατάλληλος για μια ειδικότητα.
Παρούσα η ΔΗΠΑΚ
Στη συγκέντρωση, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών διαδήλωσε το δικό της πλαίσιο. Οτι δηλαδή η επίθεση στην εκπαίδευση - ειδίκευση των γιατρών είναι ενταγμένη στις γενικότερες κατευθύνσεις στο χώρο της Υγείας που στοχεύουν στην επέκταση της δράσης των μονοπωλίων Υγείας, τη διαμόρφωση όρων για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους με τη διάλυση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών και γενικότερα όλων των εργαζόμενων - υγειονομικών. Κεντρική επιδίωξη, όπως τονίζει η ΔΗΠΑΚ, αποτελεί η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας που θα παρέχονται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τα «δημόσια» νοσοκομεία - επιχειρήσεις, η προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, η αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, η κινητικότητα γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, η μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: