Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Επαναφορά της «φαρμακερής» θετικής λίστας

Με την επαναφορά της θετικής λίστας και για λόγους καθαρά εισπρακτικούς η κυβέρνηση επαναφέρει τη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων που θα σημάνει νέους περιορισμούς στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς και άγριες πληρωμές για τα λαϊκά στρώματα.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η θετική λίστα θα είναι έτοιμη το πολύ σε 20 μέρες εφόσον οι φαρμακοβιομήχανοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν σ' αυτή, εκπληρώνοντας τους όρους των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων: Μεταξύ των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι και ο ορισμός της Τιμής Αναφοράς (ΤΑ), που αποτελεί το μέσο όρο των τιμών των φαρμάκων μιας ολόκληρης θεραπευτικής κατηγορίας (πρωτότυπων και αντιγράφων). Απ' τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας - αλλά και τα μέχρι τώρα μέτρα για το φάρμακο - εκείνο που προκύπτει είναι η υπόκλιση της κυβέρνησης συνολικά στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, προσπαθώντας να συγκεράσει τις επιδιώξεις των τμημάτων του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι εφόσον το φάρμακο χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα θα αποτελεί το μέσο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων. Γι' αυτό και προβάλλει η ανάγκη για την πάλη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και της δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Ακόμα ο υπουργός Α. Λοβέρδος είπε χτες ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων - να ανοίγει το φαρμακείο του όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί τη Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο - θα εφαρμοστεί απ' την 1.10.2011. Κατά τα άλλα, δήλωσε πομπωδώς ότι με τα συνολικά μέτρα στο φάρμακο θα επιστρέψει λεφτά στον ελληνικό λαό...
Μια τροποποιημένη - σε σχέση με την προηγούμενη - μορφή τροπολογίας για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» θα διανείμει στη Βουλή, όπως δήλωσε χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ένα τέτοιο ίδρυμα μπορεί να δημιουργηθεί και να διαλυθεί, αλλά όχι να πουληθεί. Πριν από λίγες μέρες - και μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις παραπάνω δυνατότητες - ο Α. Λοβέρδος διένειμε στη Βουλή μια τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν». Χτες ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αλλάξει τη φόρμουλα πώλησης με τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ανώνυμης εταιρείας, όπου θα μπει το Ιδρυμα και άλλοι ιδιώτες..

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: