Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι πολυεθνικές δε χάνουν...

Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός - σε πιλοτικό επίπεδο - για την προμήθεια ενός φαρμάκου υψηλού κόστους σε τρία νοσοκομεία παρουσιάστηκε χτες στη συγκέντρωση, υπό τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων. Το διαγωνισμό τον έκανε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 1,4 εκατ. ευρώ για τα τρία νοσοκομεία. Και μετά τα «χτυπήματα», κυρίως των πολυεθνικών, η τελική τιμή κατακυρώθηκε σε 232.000 ευρώ. «Καταλαβαίνετε τι περιθώρια κέρδους έχουν ακόμα οι εταιρείες», μονολογούσε άνθρωπος που ήξερε καλά τα της αγοράς του φαρμάκου. Και ο υπουργός απ' το βήμα της συγκέντρωσης έλεγε ότι με τέτοιου τύπου διαγωνισμούς θα επιφέρει «καίριο πλήγμα στην κερδοσκοπία και τη σπατάλη».
Αμ δεν είναι έτσι - παρά τους φραστικούς κεραυνούς του υπουργού. Η κερδοσκοπία της φαρμακοβιομηχανίας είναι δεδομένη μέσω των μονοπωλιακών τιμών στο εμπόρευμα - όπως το αντιμετωπίζει η ίδια - που λέγεται φάρμακο. Η «σπατάλη», όμως, που επικαλείται ο υπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από άγριες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, για να εξευρεθούν τα κονδύλια που θα ενισχύσουν το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εφαρμογή της λεγόμενης αρνητικής λίστας οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ για 1.000 κατηγορίες φαρμάκων, που ενώ τα συνταγογραφούν οι γιατροί δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι όσο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, θα διασφαλίζει την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Και για να αποκτήσει το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία - στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - ενός κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.
 
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: