Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Με τα ιδιωτικά ιατρεία ενισχύεται η επιχειρηματική δράση

 Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία θα σημάνει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα όπως και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, πέρα από τα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και που τα χρυσοπληρώνουν οι ασθενείς.
Οπως ανακοίνωσε προχτές στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα «άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Η δυνατότητα αυτή έρχεται να προστεθεί στη συγχώνευση των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου οι γιατροί του ΙΚΑ θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ηδη, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, μια δραστηριότητα που επεκτείνεται με τη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι, δηλαδή, γενικεύεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στη Βουλή πως θα δώσει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της Ελλάδας να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ένταξη των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών γιατρών στο λεγόμενο ΕΣΥ, ήταν μια απ' τις ιδρυτικές διατάξεις του «νόμου 1397/1983 για το ΕΣΥ». Ομως, από τότε η διάταξη αυτή με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών καταγγέλλουν - για διαφορετικούς λόγους - η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: