Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

η ΔΗΠΑΚ για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Στον «αέρα» η λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ!
  • Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
  • Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ)
Οι συνεχείς μειώσεις κονδυλίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και η τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να «κόψει» θέσεις έκτακτου ή ωρομισθίου προσωπικού, έχουν φέρει, κυριολεκτικά, τα ιδρύματα της χώρας σε αδιέξοδο, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσα απ' αυτά θα μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες. Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μη δοθούν θέσεις έκτακτου και ωρομίσθιου προσωπικού σε πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία έχουν παραπάνω από 25 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και σε τμήματα ΤΕΙ που έχουν παραπάνω από 15 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ).
Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, όπου η πλειοψηφία των καθηγητών είναι έκτακτοι, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Για παράδειγμα, το ΤΕΙ Αθήνας - σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δ. Νίνο - έχει 30.000 σπουδαστές και πάνω από 500 μόνιμους διδάσκοντες (σε 37 Τμήματα), που με βάση το νόμο διδάσκουν κατά μέσον όρο 13 ώρες τη βδομάδα, αλλά κάθε τμήμα χρειάζεται 400 - 550 ώρες τη βδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ίδρυμα αποφάσισε, ήδη, να μειώσει τις ώρες από 15.000 σε 6.500 το χρόνο και λειτουργεί με 700 εκτάκτους, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα εγκριθούν μόνο 498!
Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και τα υπόλοιπα ΤΕΙ. Στη Θεσσαλονίκη οι σύλλογοι έκτακτου και μόνιμου προσωπικού προγραμματίζουν συνελεύσεις για να καθορίσουν κοινές αγωνιστικές δράσεις. Σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απόφαση πρόσληψης λιγότερων εκτάκτων και ζητούν από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να προχωρήσει κανονικά στην προκήρυξη πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Απαιτούν, επίσης, την έγκριση όλων των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εκτάκτων και την υποστήριξη ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.
Καμία απόλυση. Μόνιμη σταθερή δουλειά
Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους διδάσκοντες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ εξέδωσε ανακοίνωση η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ), όπου στηλιτεύει τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα ΑΕΙ και τονίζει ότι η περικοπή των εκτάκτων συνδέεται τώρα με τις αναδιαρθρώσεις που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα ιδρύματα. «Προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων θα υπηρετούνται αποτελεσματικότερα από τα Τμήματα, αναλαμβάνει η ίδια η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις συμβασιούχων όχι πλέον στα Ιδρύματα, αλλά απευθείας σε συγκεκριμένα Τμήματα και για συγκεκριμένα μαθήματα! Εφεξής το ίδιο το υπουργείο θα κρίνει αν δικαιούνται τα Τμήματα να λάβουν πιστώσεις», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.
Σημειώνεται πως «κάθε αίτηση για χρηματοδότηση μαθήματος θα πρέπει να ενημερώνει για το εάν υπάρχει υπηρετούν μέλος ΔΕΠ σε επίπεδο ιδρύματος (!), με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο». Με απλά λόγια, συμπληρώνει η ΔΗΠΑΚ, τα μέλη ΔΕΠ «θα κληθούν να διδάξουν καλύπτοντας τα τεράστια κενά που θα προκύψουν». Σημειώνει, δε, πως είναι «ευκόλως εννοούμενο ότι το βάρος αυτό θα το αναλάβουν κυρίως τα μέλη ΔΕΠ των χαμηλότερων βαθμίδων (οι σημερινοί λέκτορες και επίκουροι) που, εφόσον μετατρέπονται και αυτοί σε συμβασιούχους - "εντεταλμένοι λέκτορες", όπως προβλέπει το κείμενο διαβούλευσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση - θα είναι όμηροι των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα εξωθούνται να μπαλώνουν τρύπες ακόμα και με μηδενικές συμβάσεις, όπως ακριβώς έκαναν μέχρι σήμερα οι συμβασιούχοι και έκτακτοι διδάσκοντες».
Η παρέμβαση αυτή του υπουργείου, επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, προστίθεται σε σειρά αντιδραστικών αλλαγών που θα κορυφωθούν «με την επικείμενη κατάθεση του νέου νόμου μέσα στο καλοκαίρι». Υπογραμμίζει, δε, πως «η συρρίκνωση των συμβασιούχων διδασκόντων στα πανεπιστήμια οδηγεί στην εξαφάνιση μαθημάτων από τα Προγράμματα Σπουδών, στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, στη μετατροπή της πανεπιστημιακής μόρφωσης σε κατάρτιση. Ειδικότερα στα ΤΕΙ, που λειτουργούν με πάνω από 80% έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο πυρήνας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δηλαδή τα εργαστήρια. Το κόστος των εξελίξεων αυτών θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί:
  • «Καμιά απόλυση - μη ανανέωση συμβάσεων διδακτικού και λοιπού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Διορισμός όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Απρόσκοπτη εξέλιξη του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού, με βάση μόνο το επιστημονικό και διδακτικό τους έργο.
  • Γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, την κάλυψη των χρωστούμενων και των λειτουργικών/εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΕΙ.
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων και εκτάκτων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων ΔΕΠ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του επιστημονικού και ερευνητικού έργου.
  • Κατοχύρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: