Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

πρωταγωνιστής της εμπορευματοποίησης της Υγείας ο ΕΟΠΥΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Πρωταγωνιστής στην εμπορευματοποίηση...
...με τις εισφορές των ασφαλισμένων

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας σηματοδοτεί η απόφαση για τη μεταφορά των εισφορών του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ με την παρουσία της γενικής γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - και νυν διοικητής του ΟΑΕΕ - Γεράσιμος Βουδούρης παρουσίασε με γενικό τρόπο τους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο καθορισμός του ποσοστού επί των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ. Και επειδή, όπως αναφέρθηκε, οι εισφορές πρέπει να είναι ίδιες, απ' όλα τα Ταμεία το γενικό ποσοστό καθορίστηκε σε 7,65%, απ' το οποίο ένα μικρό μέρος θα μένει στα Ταμεία για παροχές σε χρήμα (δηλαδή, έξοδα κηδείας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ατυχήματα, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.).
Στον ΕΟΠΥΥ - ο οποίος θα λειτουργήσει πλήρως απ' το Σεπτέμβρη - συμμετέχουν τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ). Ομως, οι εισφορές στον κλάδο Υγείας είναι διαφορετικές.
  • Στο ΙΚΑ είναι 7,65% επί των συνολικών αποδοχών και επιμερίζονται ως εξής: Εισφορά σε είδος (δηλαδή υπηρεσίες Υγείας) 6,45% (2,15% του εργαζόμενου και 4,30% του εργοδότη) και 1,20% εισφορά σε χρήμα (0,40% του εργαζόμενου και 0,80% του εργοδότη).
  • Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές καταβάλλονται με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες και πληρώνονται εξολοκλήρου απ' τους αυτοαπασχολούμενους. Οι παλιοί ασφαλισμένοι καταβάλλουν ποσοστό 7,65% επί του ποσού της 4ης ασφαλιστικής κλάσης ενώ οι «νέοι ασφαλισμένοι» - όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 - επί του ποσού της εκάστοτε ασφαλιστικής κατηγορίας. Κατά μέσο όρο πάντως οι εισφορές είναι 87 ευρώ.
  • Απ' την 1.1.2011 η εισφορά των ασφαλισμένων αγροτών για τον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ ορίστηκε σε 2,50% επί του ποσού των ασφαλιστικών κατηγοριών, στις οποίες έχουν καταταγεί οι ασφαλισμένοι.
  • Τέλος, με τον ιδρυτικό νόμο για τον ΕΟΠΥΥ (3918/2011) θεσπίστηκε «εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου σε ποσοστό 5,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων». Επίσης, η εισφορά των συνταξιούχων από 2,55% θα φτάσει κλιμακωτά σε 4% από 1.1.2013.
Απ' αυτές λοιπόν τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: ΙΚΑ 6,45% («κρατάει» 1,20%), ΟΑΕΕ 7,15% («κρατάει» 0,50%) και ΟΓΑ 2,30% («κρατάει» 0,20%). Πάντως, ο «ορισμός οροφής» σε 7,65% παραπέμπει σε μελλοντικές αυξήσεις εισφορών στα Ταμεία εκείνα που υπολείπονται στο ίδιο ποσοστό.
Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει «ένας πολύ μεγάλος αγοραστής», αλλά και «σε ορισμένες περιπτώσεις και πωλητής υπηρεσιών Υγείας», όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Δηλαδή, θα «αγοράζει υπηρεσίες» απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με βάση το επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και τις τιμές. Στο ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις ο ΕΟΠΠΥ θα είναι πωλητής υπηρεσιών ο Γ. Βουδούρης απάντησε ότι ο ΕΟΠΠΥ «θα πουλά υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας ή στα Ταμεία που είναι εκτός ΕΟΠΥΥ», όπως τα Ταμεία των μηχανικών και των δημοσιογράφων. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει έτοιμα σχέδια συμβάσεων.
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοινώθηκε χτες, βρίσκεται σε «διάλογο με τις ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων», με τις οποίες παρά τις διαφωνίες μπορεί να συμφωνήσουν, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης, για το θέμα της ένταξης των γιατρών στον Οργανισμό. Δηλαδή, εκείνες οι ηγεσίες που είχαν πρωτοστατήσει στο λεγόμενο Μέτωπο των γιατρών κατά του νόμου του ΕΟΠΥΥ, τώρα συνδιαλέγονται για την ένταξη σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: