Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

κοινό όραμά τους το κέρδος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Συναινετική παράδοση της Υγείας στο κέρδος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
 
Με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά η κυβέρνηση στην ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το ξετίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων και τα άγρια χαράτσια στα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης.
Τα παραπάνω διαφάνηκαν καθαρά χτες απ' τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, και του υπευθύνου του τομέα Υγείας της ΝΔ, Θ. Γιαννόπουλου, στο συνέδριο που οργάνωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με θέμα το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας επέμενε στις άγριες περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ το 2011 στον τομέα της Υγείας, λέγοντας ότι είναι αμετακίνητος απ' το στόχο αυτό και ότι την 1η Ιούλη 2011 θα ανακοινώσει το οριστικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Απ' τις συγχωνεύσεις θα προκύψει μια πρόσθετη «εξοικονόμηση» πόρων «κατά 150 εκατ. ευρώ» που θα ενταχθούν στο λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είπε ο Α. Λοβέρδος. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια γενίκευση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας χαρακτηρίζοντας ύψιστο εθνικό στόχο τη μείωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος αποτελεί συνολικά το φρένο για την ανάπτυξη και είναι ο καλός αγωγός της σπατάλης.
Απ' τη μεριά του ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο υπουργός Υγείας παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες συμπίπτει ενώ σε ορισμένες διαφωνεί. Οι περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, μπορούν να επιτευχθούν γιατί το 40% των δαπανών Υγείας είναι περιττές, όπως έλεγε παλιότερα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος. Οσον αφορά στις συγχωνεύσεις ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ευθέως ότι κάποια μικρά νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών και το «Αγία Ελένη», πρέπει να κλείσουν και να αλλάξουν χρήση, ενώ διαφοροποιήθηκε στο ζήτημα των συγχωνεύσεων κλινικών. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συγχωνευτούν κλινικές αλλά άλλες υπηρεσίες, όπως η εστίαση, τα πλυντήρια και η αποστείρωση. Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να κλείνουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων το μεσημέρι και οι εφημερίες να αντιμετωπίζονται από ένα κεντρικό εργαστήριο. Τέλος, ο Θ. Γιαννόπουλος τάχτηκε υπέρ της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και της δημιουργίας αλληλόχρεων λογαριασμών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να πληρώνονται - μέσω αυτών - οι προμηθευτές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε τις «εξοικονομήσεις της συνολικής δαπάνης απ' τα μέτρα του μνημονίου για το 2011», απ' όπου προκύπτουν άγριες περικοπές στις παροχές και αιματηρές πληρωμές για τους ασθενείς.
Μεταξύ των στοιχείων που παρουσίασε είναι τα εξής:
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν 460,6 εκατ. ευρώ απ' τις περικοπές των μισθών, ενώ απ' τις συνταξιοδοτήσεις (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) τα νοσοκομεία «θα γλιτώσουν» 46,6 εκατ. ευρώ.
Θα μειωθεί ο όγκος της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία κατά 59,5 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων «θα κόψει» άλλα 17,7 εκατ. ευρώ.
Με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων - με χίλια και πλέον φάρμακα που δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία - οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ. Αλλα 20,9 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ασθενείς για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ απ' την αύξηση από 3 σε 5 ευρώ των εισιτηρίων οι άρρωστοι θα επιβαρυνθούν κατά 12,7 εκατ. ευρώ.
Απ' την εφαρμογή του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (DRGs)», θα υπάρξει μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 12,5 εκατ. ευρώ. Παρότι, δηλαδή, ο νέος τρόπος τιμολόγησης των νοσηλίων θα αποτελέσει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία, ταυτόχρονα είναι και μέσο μείωσης των παροχών στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα DRGs περιλαμβάνουν 700 κατηγορίες ασθενειών και σε αυτές τις κατηγορίες θα αντιστοιχηθούν περίπου 9.000 εξετάσεις και πράξεις για όσους μπαίνουν για νοσηλεία. Επίσης, αναμένεται να κοστολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο και 10.000 εξετάσεις για τους εξωτερικούς ασθενείς.
Και οι δύο κατηγορίες των DRGs θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά - με μια ενδιάμεση πιλοτική δοκιμή - απ' την 1.1.2012, όπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: