Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Στο απόσπασμα η υγεία του λαού


Στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ - συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική - ήρθε υπογεγραμμένη απ' τη διοίκηση του Ιδρύματος η μετακίνηση 19 διοικητικών υπαλλήλων σε τοπικές μονάδες του ΙΚΑ. Μένουν μόνο πέντε διοικητικοί υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Πλάτες έβαλε και η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων υπερθεματίζοντας για τις μετακινήσεις. Τελικά χτες στο 3ο Θεραπευτήριο ήρθε άνωθεν εντολή να μη γίνουν οι μετακινήσεις. Ετσι, δε γνωρίζει κανείς αν, απ' τη Δευτέρα, το νοσοκομείο θα μπορεί να λειτουργήσει.
***
Το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ συγχωνεύτηκε με το «Αγία Ολγα». Η παθολογική κλινική του δεν εφημερεύει καθώς έμεινε μόνο ένας γιατρός, που θα μεταφερθεί στο «Αγία Ολγα». Ο μαγνητικός τομογράφος και η λιθοτριψία, τομείς υψηλής τεχνολογίας, δε λειτουργούν γιατί ούτε η διοίκηση του ΙΚΑ ούτε η διοίκηση του «Αγία Ολγα» υπογράφουν για να παρθούν κάποια απαραίτητα ανταλλακτικά. Δηλαδή, παροπλίζουν εκείνους τους τομείς που αποτελούν το φιλέτο για τον επιχειρηματικό τομέα Υγείας. Ολη αυτή η απορρύθμιση του 7ου Θεραπευτηρίου αποτελεί πολιορκητικό κριό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που είναι μια απ' τις καλύτερες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το «Αγία Ολγα» ετοιμάζεται για το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) στο Περιστέρι. Τα ΠΙ στο Περιστέρι λειτούργησαν το 1986 αλλά έκτοτε - παρά τα καλά εργαστήρια μικροβιολογίας και ακτινολογίας - υποβαθμίστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τέσσερις εργαζόμενοι που κάνουν προληπτική ιατρική και περιοδικά έρχονται δύο γιατροί για να καλύψουν κάποια ραντεβού.
Τα ΠΙ επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της Αχτίδας Περιστερίου του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των ΠΙ, υπογραμμίζοντας ότι οι υποδομές τους έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν - με την απαραίτητη στελέχωση - ως πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
***
Αποκάλυψη της γύμνιας σε θέσεις γιατρών στις υγειονομικές μονάδες στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες αποτελεί η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς - όπου ανήκουν οι παραπάνω περιοχές - για «εθελοντική στελέχωσή» τους από «γιατρούς του ΕΣΥ όλων των βαθμίδων επικουρικούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς» τη θερινή περίοδο. «Οπως γνωρίζετε, τους θερινούς μήνες από 15 Ιουνίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου λόγω της τουριστικής κίνησης και της αύξησης του πληθυσμού αναφοράς, παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στην παροχή των ιατρικών υπηρεσιών στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου, λόγω της ήδη υπάρχουσας υποστελέχωσης σε ιατρικό ιατρικό», αναφέρεται στην πρόσκληση, με την οποία καλεί τους γιατρούς «που θα επιθυμούσαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε μια απ' τις υγειονομικές μονάδες από μια βδομάδα έως και ένα μήνα». Η παραπάνω μετακίνηση, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «νομιμοποιείται στη βάση της κοινής απόφασης των Διοικήσεων (άρθρο 24, Ν.3599/2007, ΦΕΚ 176Α και άρθρο 8 του Ν.3868/2010 ΦΕΚ 129Α)» και τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής θα καλυφθούν απ' το νοσοκομείο υποδοχής, ενώ οι πρόσθετες εφημερίες θα καλυφθούν είτε απ' το νοσοκομείο υποδοχής ή απ' τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Στις παραπάνω περιοχές λειτουργούν 8 νοσοκομεία, 11 Κέντρα Υγείας και 28 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Σε όλες αυτές τις μονάδες υπηρετούν μόλις 405 γιατροί. Μάλιστα, υπάρχουν και τρία ΠΙ που είναι κλειστά λόγω έλλειψης γιατρών. Οι ειδικότητες που λείπουν πρωτίστως είναι των γενικών γιατρών ή παθολόγων και ακολουθούν οι καρδιολόγοι, παιδίατροι κ.λπ.
Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα κενά με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών από άλλους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους οποίους συνολικά τους βρίσκει και ...πλεονασματικούς!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: