Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απολύσεις γιατρών για άλλοθι στην απόφαση κλεισίματος

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μετά από πάσα του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητά την απόλυση γιατρών για να δικαιολογήσει το κλείσιμό του


Αλλοθι για την προειλημμένη απόφασή της να κλείσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΕΚΑΣΚ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αναζητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που - όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ - είχε υποβαθμίσει με την πολιτική της το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τα παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες.
Ετσι χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος «χτύπησε» δυο φορές: Την πρώτη στη Βουλή και, τη δεύτερη, λίγο αργότερα με επιστολή του προς τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αρη Μουσιώνη, με την οποία, του ζητά, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να απολύσει γιατρούς από το ΕΚΑΣΚ, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεντατικοποίησης έσωσαν παιδικές ζωές.
Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε συζήτηση για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Στο τέλος της συνεδρίασης η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη έθεσε το θέμα του ΕΚΑΣΚ, λέγοντας «σαν παιδίατρος, δεν μπορώ να επιτρέπω να είναι παιδί με καρδιοπάθεια επί ένα μήνα στο νοσοκομείο και να μη χειρουργείται». Παίρνοντας πάσα, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στους γιατρούς: «Θα επιληφθούμε και πειθαρχικά, γιατί δεν είναι δυνατόν η διαμάχη ολίγων γιατρών μεταξύ τους, να αφήνει παιδιά που τα βάζουν σε νάρκωση, να ξυπνάνε και να μην έχουν παρέμβει, επειδή τσακώνονται οι γιατροί. Και απ' ό,τι ενημερώθηκα αυτό συμβαίνει 20 χρόνια. Αν είχα τη δυνατότητα, θα τους είχα απολύσει και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών, κ. Παπανδρέου, γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους (...) Να είστε βεβαία ότι θα το λύσουμε και αυτό που είπε σήμερα ο κ. Μουσιώνης είναι η λύση του προβλήματος».
Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας, απομονώνοντας - απ' το «πριν» και το «μετά» - ένα γεγονός και μεγιστοποιώντας πιθανές διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, επιχειρεί να συγκαλύψει τις τρομακτικές ελλείψεις και να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΕΚΑΣΚ, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους γιατρούς. Ετσι λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, στην οποία, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι οι «τραγικές καταστάσεις» είναι αποτέλεσμα «των συγκρούσεων μεταξύ ορισμένων γιατρών» και οι οποίες συγκρούσεις «φτάνουν σε βαθμό αδιαφορίας για τους ασθενείς, π.χ., για την τύχη ενός μικρού παιδιού που ναρκώθηκε προκειμένου να χειρουργηθεί και έως να ξυπνήσει, οι γιατροί αντί να κάνουν τα καθήκοντά τους διαπληκτίζονταν και δεν ασχολήθηκαν με τις ιερές τους υποχρεώσεις!». Και καταλήγει: «Είναι προφανές πως αν ευσταθούν αυτά που εσείς και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μου αναφέρατε, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».
Με άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας ζητά την απόλυση γιατρών για να φανεί δικαιολογημένη η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΕΚΑΣΚ, το οποίο, στην 20ετία που επικαλείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν υποστελεχωμένο σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα το προσωπικό να σώζει ζωές με υπερεντατικοποίηση των προσπαθειών του.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: